Cea mai mare colecţie de motociclete din România, unica din Europa de Est, se află într-un sat din Suceava şi îi aparţine unui bucovinean total dedicat pasiunii sale din copilărie, motocicletele. În reportajul Cristinei Ţilică de la „Dosar România”, aflăm întrega ei poveste. Sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.
Cea mai mare colecţie de motociclete din România, unica din Europa de Est, se află într-un sat din Suceava, la Horodnic de Jos şi îi aparţine lui Alexandru Şcheul, un bucovinean dedicat trup şi suflet pasiunii sale din copilărie, motocicletele. Cristina Ţilică, realizator, ne dezvăluie secretele acestei colecţii de motoare la Dosar România de la TVR 1. Vedem reportajul sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 21.00.
Alexandru Şcheul a reuşit, după 15 ani de muncă, să deschidă o expoziţie la vizitarea căreia, mulţi dintre pasionaţii de motoare înghit în sec. Expo Moto Bucovina a devenit una dintre cele mai râvnite colecţii de motociclete din Europa.
În colecţie sunt peste 115 motociclete, fabricate în fostul bloc comunist, dar nu numai. Fiind pasionat de mecanică, Alexandru Şcheul şi-a recondiţionat singur, în primii 10 ani, toate motocicletele, iar acestea au devenit, în timp, bijuterii pe două roţi! Toate sunt în stare de bună funcţionare. Cele câteva mormane de fier de altădată redau acum strălucirea de odinioară şi emoţia copleşitoare a celor care vin să le vadă.
Fără îndoială, motocicleta noastră naţională poate fi considerată Mobra. Cunoscuta motocicletă românească a fost lansată în 1971 şi a rezistat până în 1994, când ultimul exemplar a ieşit de pe uşa fabricii la fel ca predecesoarele, motoretele Carpaţi. Ambele se asamblau în aceeaşi uzină „6 martie” Tohan din Zărneşti, Braşov.
Toate motocicletele recondiţionate de Alexandru Şcheul arată ca noi. Şi fiecare are cel puţin câte o poveste. De multe ori, colecţionarul a fost nevoit să cumpere trei motociclete vechi pentru a face una singură. Astfel, unele dintre motocicletele expoziţiei au chiar trei poveşti de viaţă.
Multe dintre motocicletele româneşti din colecţia lui Alexandru Şcheul poartă amprenta vieţii trăite de români sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu şi a partidului comunist, partid care punea pe ultimul loc bunăstarea cetăţenilor săi. Din acea perioadă păstrăm şi amintirea că românii economiseau benzina ani la rând şi păstrau canistrele pe balcon pentru a putea călători prin ţară.
Realizator – Maria Cristina Ţilică
Producător – Răzvan Butaru