Zen și viaţa cotidiană este o pledoarie pentru aplicarea în viaţa de fiecare zi a principiilor Zenului, pentru a redescoperi armonia, echilibrul, firescul, pacea, adevărată noastră natură.
"Învăţătura cuprinsă în această carte este primordială, stă la baza practicii zazen autentice; este foarte important să înțelegeți metoda veritabilă pentru a practică un zazen corect. Toată lumea înțelege ce postura trebuie să aibă și ce respirație trebuie să practice; am explicat aceste lucruri deseori pe larg. Însă cum gândim? Cum ne controlăm mintea, conştiinţa în timpul zazenului?
Este o problemă foarte importantă. Mulți cred că înţeleg, dar înțelegerea lor este prea superficială. În timpul zazenului, atitudinea minţii este diferită pentru fiecare și nimeni nu știe pe care anume să o adopte. Trebuie să avem conştiinţa Hishiryo. Ce este conştiinţa Hishiryo? Maestrul Dogen, în Fukanzazengi, vorbește despre ea în acești termeni: « Vă rog, gândiți din străfundurile non-gândirii; nu gândiți din străfundurile gândirii; aceasta este conştiinţa Hishiryo, secretul Zenului. Hishiryo, Gândire absolută, dincolo de orice gândire. Cum să facem? Mare koan…"
Practica zazen este secretul zenului. Zazenul este dificil, însă practicat zilnic e foarte eficient pentru lărgirea conștiinței și dezvoltarea intuiției. Zazenul nu numai că eliberează o mare energie, dar el este postura trezirii. În timpul practicării lui, nu trebuie căutat nimic. Fără obiect, el este numai concentrare asupra posturii, respirației și atitudinii mintii.
Așezați în zazen, lăsați imaginile, gândurile, formațiunile mentale izvorâte din inconștient să treacă, precum norii pe cer – fără să va opuneți lor, fără să le prindeți. Asemenea umbrelor în faţa unei oglinzi, emanațiile subconștientului trec, apar din nou și se risipesc. Și ajungeți la inconștientul profund, fără gând, dincolo de toată gândirea (hishiryo), adevărata puritate. Zenul este foarte simplu și, în același timp, foarte greu de înțeles. Este o problema de efort și de repetiție – precum viaţa. – Taisen Deshimaru
Taisen DESHIMARU (1914-1982) a fost discipolul lui Kodo Sawaki care, de la moartea Maestrului Dogen, este cea mai mare autoritate Zen din Japonia. Maestrul Deshimaru a primit de la Maestrul Kodo Sawaki, în calitate de succesor al acestuia, spiritul, esența profundă a Zenului. El este primul misionar trimis în Europa, fiind autorizat în acest sens de cele mai înalte autorități Zen ale ţării sale. Misiunea sa a fost de asemenea patronată și de alte şcoli de buddhism. A fost un mare prieten al lui Swami Sivananda, cel care a pus bazele departamentului pentru religii de la Forest University din India.
Mai înainte de a se consacră unei vieți monastice, Taisen Deshimaru a fost directorul Institutului de Studii Orientale pentru Japonia, India și China, și a făcut nenumărate călătorii în aceste ultime două țări. El cunoștea în profunzime filozofia orientală, studiind de asemenea și filozofiile occidentale. La intrarea în amfiteatrul Universității din Komazawa se află o statuie de lemn, în mărime naturală, reprezentând un călugăr așezat în postura de zazen. Taisen Deshimaru este cel care a servit drept model sculptorului, care a lucrat ținând cont de indicațiile și exemplul dat de Maestru.
Maestrul a sosit la Paris în 1967 după ce a traversat cu trenul, venind din Japonia, Siberia, Rusia și Polonia. Purta o singură roba, cea a Maestrului sau. Înainte de sosirea să, şcoală buddhista a Zenului Soto și tehnică acesteia erau practic necunoscute în Franța. Jean Herbert editase deja o carte despre buddhismul japonez, în care dăduse și niște extrase din scrierea Shobogenzo Zuimonki a lui Dogen, marele maestru al Scolii Soto Zen – însă aceasta carte enunță în primul rând regulile de conduită, oferind cititorului prea puține noțiuni în legătura cu tehnica zazenului. După ce a ajuns la Paris, Maestrul Deshimaru a început să ţina conferințe în care arată postura de zazen. Nu era vorba, așa cum des se întâmplă în Occident, de un simplu discurs, doar de cuvinte, ci de o tehnică, în sensul grecesc al termenului, de "o artă" – și anume despre arta de a medita.
Alte cărţi ale maestrului Taisen Deshimaru publicate în limba română:
Shodoka, Cântecul Satori-ului imediat, Zen și viata cotidiană, Zen și artele marțiale, Zen adevărat, Satori. Mari maeștri zen (în colab. cu Etienne Zeisler)