Despre natura umană – pentru care autorul a câștigat premiul Pulitzer – este o lucrare îndrăzneață, plină de întrebări și răspunsuri despre devenirea naturii umane și a societății. La momentul apariției a iscat controverse aprinse în comunitățile științifice ale lumii, dar și în rândul filosofilor și al altor oameni de cultură. Ideile lui Wilson, conturate cu foarte mare îndrăzneală și talent în această carte, au dus la nașterea unei noi discipline științifice – sociobiologia – al cărei obiect de cercetare este studiul comportamentului social al animalelor, între care includem și omul, din perspectiva biologiei și a teoriei evoluționiste. Wilson a dezvoltat principiile sociobiologiei pornind întâi de la comportamentul insectelor sociale, în special furnicile, și le-a explicat în lucrările sale The Insect Societies și Sociobiology. Cu foarte mult curaj și perseverenţă s-a angajat apoi în explorarea din aceeași perspectivă a comportamentului social uman, pe care îl consideră rezultatul evoluției, un produs al interacțiunii dintre factorii ereditari, influenţele din mediu și trecutul istoric și cultural. Teza sa constă în demonstrarea faptului că influenţele sociale și culturale și agenții din mediu pot determina comportamentul uman numai până la un punct, în cea mai mare parte mintea umană fiind modelată pe baza eredității genetice. Având în minte misiunea de a unifica ramurile ştiinţifico-raționaliste și umaniste ale cunoașterii umane, Wilson pornește într-o întreprindere unică, aplicând principiile nou-descoperitei sale abordări la înțelegerea sexualității umane, a agresivității, a comportamentului religios și a celui moral.
Despre natura umană este o demonstrație a capacității științei de a explora însuși omul și o provocare lansată de Wilson generațiilor viitoare de savanți în rezolvarea celor mai vii dileme ale existenţei umane, între care și originea și natura religiei. – Gabriela Deniz
Implicațiile tezei lui Wilson sunt considerabile, pentru că, dacă sunt adevărate, nici un sistem politic, social, religios sau de gândire etică nu își poate permite să le ignore. – Nicholas Wade (New Republic)
De două ori câștigător al Premiului Pulitzer, Wilson este un scriitor cu o eleganţă pentru care nu face nici un efort și o concizie plină de stil, iar aceasta este una dintre cele mai reușite și mai importante dintre cărțile sale. […] O lucrare seminală, remarcabil scrisă. – Robin McKie (The Observer)
Edward O. Wilson este considerat unul din cei importanți biologi și naturaliști ai lumii. Își începe cariera științifică, încă din adolescenţă, prin studierea furnicilor și devine entomolog de renume mondial, fiind cel care a descoperit și decodat mare parte a sistemului de comunicare bazat pe feromoni al furnicilor. Este de două ori laureat al premiului Pulitzer – o dată pentru lucrarea tradusă aici și o dată pentru lucrarea The Ants – și a împărțit premiul Crafoord cu biologul american Paul Ehrlich, un premiu care se acordă din partea Asociației Regale Suedeze pentru Ştiinţă pentru recunoașterea meritelor oamenilor de ştiinţă din domenii care nu sunt vizate de premiul Nobel. Autor al peste douăzeci de titluri, un mare inovator al conceptelor și ideilor, este promotorul unei noi paradigme a umanismului și adeptul sintezei în ştiinţă, considerând că aceasta trebuie să subscrie la efortul general uman de cunoaștere a lumii, care reunește atât științele naturii, științele exacte, cât și domeniile umaniste, cum sunt filosofia, antropologia, psihologia și sociologia.