Scaderea actiunilor produce momente neplacute in randul tuturor investitorilor. Oricine traieste emotii puternice in momentul in care isi vede investitia pierzandu-si valoarea, insa partea buna este ca exista strategii care pot genera profit, chiar si atunci cand pretul actiunilor este scazut.
sursa imagine
Care sunt principalele strategii care se folosesc in momentele de criza?
O prima strategie prevede tranzactionarea actiunilor la intervale de timp regulate, in asa fel incat riscurile sa fie cat mai mici. Conform celor de la www.betrug.org, cu o astfel de strategie oricine poate castiga. Un investitor care a cumparat actiuni in ianuarie 2008, atunci cand pretul era minim, ar putea fi pe profit 10 ani mai tarziu daca ar investi folosind aceasta strategie.
Totusi, strategia presupune investitii in actiuni facute cu o frecventa mare si cu mult sange rece (vezi mai multe informatii). Investitorul trebuie sa investeasca in fiecare luna in acelasi timp de actiuni, timp de mai multi ani.
O analiza a celor de la ZF pe o astfel de strategie arata ca un investitor care a achizitionat actiuni Petrom incepand din 2008, platind in fiecare luna cate 1000 de lei, este astazi in profit cu 7300 de lei si are si un venit din dividende de 2300 de lei.
Este adevarat ca este o strategie pe termen lung, insa este o strategie buna.
Exista si alternative, CFD fiind una dintre ele. Un CFD este un contract pe diferenta si este considerat unul dintre cele mai interesante instrumente financiare. Se aseamana destul de mult cu un contract futures, insa in cazul CFD vanzatorul plateste catre cumparator diferenta dintre valoarea unui activ si valoarea pe care acesta a avut-o in momentul tranzactiei.
Contractele de tip CFD sunt produse de marja si desi par a fi similare unei investitii in actiuni, diferentele sunt destul de mari.
Practic, cei care semneaza un contract pe diferenta nu detin niciodata actiunile care sunt suportul contractului, ci doar pot profita de cresterea sau de scaderea lor.
Produsele CFD sunt foarte complexe si este indicat ca o investitie de acest fel sa se faca doar cu ajutorul unor brokeri cu experienta. In caz contrar, riscurile sunt destul de mari.
Care sunt riscurile contractelor CFD?
Riscurile sunt destul de mari, mai ales daca nu se aleg furnizorii corecti de CFD. Fiecare furnizor are propriile conditii si propriile costuri, asadar, se pot ascunde o multime de mici detalii in contractele semnate.
Chiar si in cazul in care furnizorul de CFD este 100% corect exista o serie de riscuri, in conditiile in care aceste produse financiare sunt bazate pe specula iar tranzactionarea are un efect de levier. Partea buna este ca profiturile pot fi amplificate considerabil, insa in acelasi timp, pierderile pot fi substantiale.
Pentru limitarea pierderilor multi furnizori de CFD ofera anumite plase de siguranta, prin strategii de limitare, care inchid automat pozitiile unor investitii atunci cand este atinsa limita minima impusa.