Cea de-a V-a ediție SoNoRo Conac debutează anul acesta încă din luna aprilie și oferă până în septembrie cel mai bun motiv a descoperi clădiri de patrimoniu, conace, palate, biserici, la care nu avem acces direct și pe care inițiativa Conac își propune să le readucă în atenția publicului.
Anul acesta este lansată și inițiativa SOS Conac, prin care SoNoRo își propune să tragă un semnal de alarmă pentru câteva dintre cladirile cu valoare arhitecturală mare, aflate într-o stare avansată de degradare și în pericol de dispariție, precum Conacul Neamțu din Olari, județul Olt, și Conacul Marghiloman, de la Hagiești, județul Ialomița. SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și Institutul Național al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.
“Ideea ce a stat la baza SoNoRo Conac a fost tocmai această dorință de a salva clădiri ce au intrat în peisajul cenușiu cotidian sau care nu sunt deloc cunoscute, de a le deschide ușile, folosindu-ne de invitația la concert, pentru a le spune povestea și a le salva de la uitare și distrugere. Anul acesta ducem ideea mai departe și includem în circuitul Conac clăriri care au foarte mare nevoie să fie restaurate și propunem publicului un exercițiu de imaginație, cel în care aceste clădiri își reiau locul în cultura noastră, pentru a continua să-și spună frumoasa poveste fără de care patrimoniul arhitectural românesc ar fi mai sărac” declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului Sonoro.
«Acum 5 ani am facut un pariu împreună cu prietenii de la Sonoro – o provocare pe care am acceptat-o, fiind convinși că muzica poate salva conace și alte clădiri de patrimoniu, cu valoare inestimabilă pentru România. Multe dintre ele au fost renovate, redate societății și vieții culturale, însă mai există, din păcate, foarte multe care au ramas uitate. Aceasta înseamnă că misiunea noastră trebuie să continue și sperăm să scoatem din uitare cât mai multe monumente valoroase și în sezonul 2017 al Sonoro Conac», a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Société Générale.
Primul concert al ediției a V-a SoNoRo Conac va avea loc pe 7 aprilie, la Palatul Marincu, Muzeul de Artă Calafat, județul Dolj, iar duminică, 9 aprilie, cel de-al doilea, la Palatul Brâncovenesc, de la Potlogi. Programul muzical va cuprinde lucrări de Franz Schubert, Ludwing van Beethoven, si Sir Edward Elgar, în interpretarea artiștilor Anton Martynov (vioară), Răzvan Popovici (violă), Marcin Sieniawski (violoncel) și a bursierilor SoNoRo Interferențe, selectați în urma programului de mentorat desfașurat anul acesta cu suportul CEZ România și al ICR.
Palatul Marincu, actualul Muzeu de Artă din Calafat, își datorează existența lui Ștefan Marincu, un personaj cult, fondator al Băncii Calafatului și primar al orașului la începutul secolului XX, dar a pornit de o poveste tristă, clădirea fiind ridicată în memoria fiicei sale.
Arhitectul francez Paul Gottereau, cel care a realizat și Palatul Cotroceni, și inginerul constructor Pietro Adotti (responsabil de decorațiunile exterioare și interioare, alături de o echipă de italieni) au fost cei care au imprimat clădirii stilul eclectic al vremii, un neoclasicism francez, cu accente de baroc și rococo. Cu nu mai puțin de 48 de încăperi, construcția a costat un milion de lei în epocă, în monede de aur, iar aspectul fastuos l-a predestinat unor petreceri elegante și unor mari reuniuni politice. Schimbările politice îl transformă în școală, iar din anii 60 aici funcționează Muzeul de Artă Calafat.
Palatul de la Potlogi, o reședință domnească somptuoasă, face parte din complexul brâncovenesc, considerat monument istoric de importanță națională. Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost construită în 1698 și cuprindea palatul, locuințele slujitorilor, cuhnia, o casă boierească și o droșcărie (atelier de reparat trăsuri).
Cea mai importantă clădire și unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură civilă românească medievală, palatul a devenit o ruină după moartea voievodului Constantin Brâncoveanu, în 1714. Abia peste două secole s-au făcut primele lucrări de restaurare ale clădirii reprezentative pentru arhitectura rezidențială a sfârșitului de secol XVII. Dar a trebuit să mai treacă ani pentru a-l revedea în forma inițială, de abia în 2015 fiind finalizate lucrările de renovare ale palatului.
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în septembrie 2017, în următoarele clădiri de patrimoniu:
Palatul Culturii, Iași, județul Iași
Castelul Kalnoky, Micloșoara, județul Covasna
Castelul Daniel, Tălișoara, județul Covasna
Biserica Fortificată, Cincșor, județul Brașov
Carul cu Bere, București
Conacul Marghiloman, Buzău, Județul Buzău
Castelul Sturdza, Miclăușeni, județul Iași
Casa Nicapetre, Brăila, județul Brăila
Școala Centrală, București
Conacul de la Otomani, județul Bihor
Cetatea din Oradea, județul Bihor
Vila Oromolu, București
Conacul Neamțu, Olari, județul Olt
Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.
Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro.