Grădina TVR este vara aceasta cel mai important spațiu pentru spectacole de teatru în aer liber.
Toate informaţiile referitoare la programarea spectacolelor, ora de începere a acestora, regulile de distanţare socială şi protecţie împotriva infectării cu COVID 19 pot fi găsite pe www.tvr.ro, http://www.tvr.ro/teatruintvr.html#view şi pe https://www.facebook.com/casadeproductietvr.
Biletele de intrare se pot procura de la teatrele partenere, iar accesul publicului se face prin intrarea din strada Constantin Blaremberg, poarta destinată exclusiv spectatorilor. Pentru o imagine și mai clară, iată ghidul de acces:
Vă așteptăm la Teatru în TVR! http://www.tvr.ro/teatru-in-tvr-noi-spectacole-intr-o-noua-saptamana_28694.html#view.
Rămânem împreună, chiar dacă nu ajungeți în grădina TVR, la Teatru în TVR!
Sâmbătă și duminică – seri de teatru TV pe TVR 3!
- Sâmbătă, 29 august, la ora 20.00* – AERISIREA, în regia lui Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu
Premiul UNITER 1997 pentru Cel mai bun spectacol de teatru TV
La mulți ani, Ion Chelaru! (n. 29 august 1946)
Acțiunea este plasată în 13 iunie 1990. În contextul actual, în care se reevaluează evenimentele anului 1990, şi, mai ales, Mineriada din iunie este important ne reamintim, prin ochii regizorului, atmosfera care a dat naştere acestui film.
Silviu Jicman: „În Aerisirea este vorba despre un scriitor care se ducea să aerisească apartamentele prietenilor care stăteau non-stop în Piaţa Universităţii. Metaforă a faptului că scriitorul, perceput ca un om care prin opera lui ar putea să desfacă mințile celor din jur, își dă seama că poate lucra și altfel în sprijinul lor, decât participând la nesfârşitele demonstraţii. L-am convins pe Iosif Naghiu, cu care am avut o colaborare strânsă, făcusem deja Celula poetului dispărut şi Spitalul special, fiecare cu teme luate din primii ani de după 89, ca Aerisirea să o terminăm odată cu Mineriada. Pentru că, de fapt, textul iniţial continuă până când un puşti de nouă ani creşte în piaţă, românii nefinalizând demonstraţia niciodată. Dar dacă aş fi mers pe ideea asta, ar fi devenit un film SF”.
Teleplay-ul porneşte de la tipologia contemporanilor din anii 90 şi foloseşte imagini de arhivă chiar din Piaţă. Iar venirea, drumul minerilor, este ca o bombă cu ceas „ca şi cum am fi într-un avion unde există o bombă care poate exploda oricând”. Regizorul a introdus şi un personaj suplimentar, un operator care filmează clandestin Piaţa şi care se refugiază în restaurant după ce a filmat în curtea interioară cum erau pregătite declaraţii „false”.
În distribuție: Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petre Nicolae, Ion Chelaru, Adrian Titieni, Viorel Comănici, Alexandru Bindea, Ion Haiduc, Alexandra Ioachim, Daniela Minoiu, Anca Alvirescu, Lucia Maier, Gheorghe Ifrim, Dan Tudor, Dana Tapalagă și copilul Matei Teodorescu.
Scenografie decor: Ion Olaru/ Imaginea: Cătălin Gabor / Scenografie costume: Elena Timonu / Redactor: Doina Teodoru
Adaptarea si regia artistică: Silviu Jicman
- Duminică, 30 august, la ora 20.00* – „Plicul” – un spectacol din Arhiva de Aur TVR, o producţie din anul 1974
IN MEMORIAM Cornel Vulpe (n. 19 mai 1930-d. 4 septembrie 2002)
În distribuție: Dorina Lazăr, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.
Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurach
Scenografia: Georgeta Ițigan
Regia artistică: Nicoleta Toia
„Plicul”, de Liviu Rebreanu, piesă scrisă în 1923, este o satiră a corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu umor a moravurilor societăţii româneşti.
Personajul principal al piesei este plicul – mai întâi plicul în care soţia primarului primeşte o declaraţie de dragoste de la şeful gării; apoi plicul în care un ziarist local primeşte bani pentru a scrie un articol „la comandă” despre o anume fundaţie a femeilor condusă de soţia primarului ori despre porcii pe care trebuie să-i vândă naşul acesteia; urmează plicul cu bani primit de un inspector pentru a se face că nu observă neregulile de la gară; plicul (tot cu bani) pe care îl primeşte şeful gării pentru a da aprobarea ca nişte vagoane să transporte lemnele necesare oraşului.
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.
Producător coordonator: DEMETER András István.
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.