Ai auzit sau citit în ultima vreme, despre tot mai multe cazuri despre persoane care și-au găsit dreptatea la CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a devenit oarecum speranța celor care vor să își găsească, și mai ales să fie respectate, drepturile omului CEDO. Dar nu toate spețele ajung până aici, iar în rândurile următoare poți afla mai multe referitor la acest subiect delicat.
Oricine poate sesiza CEDO
Potrivit art. 34 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, oricine poate sesiza CEDO, persoană fizică sau juridică, dar care provine dintr-un stat semnatar al convenției mai sus amintite. De asemenea, își pot găsi dreptatea și acele persoane care doar tranzitează teritoriul acelui stat sau care, în urma unor acte extrateritoriale ale acestui stat, săvârșite în afara teritoriului său, intră sub jurisdicția sa.
sursa foto
Condiții care trebuie îndeplinite
În lupta ta de a-ți fi respectate drepturile omului la CEDO, trebuie să fie îndeplinite și anumite condiții. Astfel, pentru ca o cerere formulată către Curtea Europeană a Drepturilor Omului să poată fi declarată admisibilă, trebuie îndeplinite anumite condiții.
Există un formular de cerere tip care trebuie completată și transmisă la CEDO, iar în cazul în care această primă condiție nu este îndeplinită, cererea va fi în mod automat respinsă. Evident, cererea trebuie să fie completată cu corectitudine, iar în cadrul ei trebuie menționate datele complete prin care reclamantul poate fi identificat, care este statul împotriva căruia se introduce cererea, o prezentare pe scurt a cauzei dar și a modului în care a fost încălcată Convenția. Nu uita: cererea trebuie să conțină semnătura ta olografă ca reclamant, dar doar în rubrica specială rezervată acesteia.
Cum alegi un avocat care să-ți apere drepturile omului la CEDO
Evident, în încercarea ta de a-ți apăra drepturile omului la CEDO se recomandă să apelezi la serviciile unui avocat sau ale unei case de avocatură, care să te reprezinte. Nu este deloc o sarcină ușoară pentru un reprezentant al legii, așa că este nevoie și ca alegerea ta să fie făcută cu maximum de simț de răspundere. Este și normal, pentru că trebuie să ai de partea ta un avocat care să cunoască foarte bine cadrul legislativ, să știe ce înseamnă strângerea de multe probe și dovezi în sprijinul cauzei tale și, de asemenea, să fie în stare să susțină o pledoarie cât mai convingătoare. Din acest motiv, nu toți reprezentanții legii se ”înghesuie” să îi reprezinte pe cei care își caută drepturile omului la CEDO. De altfel, acestea sunt și motivele pentru care mulți dintre cei care ar putea să își găsească aici dreptatea, renunță pentru că este uneori, un proces destul de descurajant.
Ai nevoie nu de un avocat bun, ci de unul foarte bun
În lupta ta de a-ți recâștiga drepturile pierdute ai nevoie nu de un avocat bun, ci de unul foarte bun. Acesta trebuie să îți studieze cu atenție toate detaliile dosarului și să îți facă, mai apoi, o evaluare realist a șanselor tale de reușită. De asemenea, avocatul cel mai bun pentru tine este cel care îți este alături cu tot ce este nevoie din punct de vedere juridic până la aflarea sentinței. Da, este destul de dificil să găsești un astfel de reprezentant al legii, și de aceea am alcătuit pentru tine o listă cu niște criterii de care ar trebui să ții cont.
Experiență
Ca și în cazul unui proces clasic, ai nevoie de un avocat cu experiență mare în astdel de cazuri. Nu-ți face griji, sunt destui avocați care sunt specializați pe acest tip de cazuri, așa că sigur vei găsi unul. Ar fi de preferat să îți îndrepți atenția către unul care face parte dintr-o casă de avocatură. În acest fel, știi că aici fiecare caz – prin urmare și al tău, este analizat și ”întors pe toate părțile” de mai mulți specialiști, care cunosc foarte bine legislația europeană.
Nu degeaba se spune că ”unde-s mulți, puterea crește”, iar în ceea ce privește cazul tău, acesta va fi bine analizat, iar legile în vigoare vor fi bine analizate pentru a se găsi metoda cea mai bună prin care tu să îți poți găsi dreptatea. Și da, chiar sunt mari șansele ca tu să te numeri printre cei care au reușit să obțină o sentință favorabilă!
Bună comunicare
În afară de o bună experiență în cazurile de acest gen, este important să ai o bună relație de comunicare cu avocatul tău. Acesta trebuie să știe să îți explice, pe înțelesul tău, care sunt procedurile legale care urmează și care sunt pașii care trebuie urmați. De asemenea, îți va oferi cele mai bune sfaturi despre cum se face alcătuirea și strângerea probelor de care ai nevoie pentru ca rezultatul să îți fie favorabile.
Tariful practicat
Nu în ultimul rând, avocatul pe care l-ai ales trebuie să aibă un onorariu rezonabil, pe care să ți-l poți permite. Nu este nevoie să mai detaliem de ce am adăugat și acest criteriu, nu-i așa?
Nu renunța, dacă dreptatea este de partea ta!
Din păcate, de cele mai multe ori, suntem descurajați de modul cum se împarte dreptatea în propria țară, și de aceea ne resemnăm și renunțăm în a mai demonstra că adevărul este de partea noastră! Este timpul să renunțăm la această atitudine, și să arătăm că se poate și altfel. De aceea, dacă dreptatea este de partea ta, nu renunța și mergi până la capăt: urmărește să-ți fie respectate drepturile omului la CEDO!
Articol de Adrian M.