Construcția unei case reprezintă o decizie importantă în care entuziasmul și planificarea atentă trebuie să se îmbine armonios. Investiția într-un astfel de proiect este enormă. Chiar dacă locuința va fi mai aproape de nevoile și dorințele tale, cei care au trecut deja printr-o astfel de experiență știu că situația se poate complica dacă nu respecți anumiți pași. Bunul mers al lucrărilor depinde foarte mult de felul în care este întocmit proiectul, calitatea terenului și a materialelor folosite, respectarea bugetului sau a etapelor de construcție. Știm deja că practica nu coincide întotdeauna cu teoria și că e dificil să ții cont ca la carte de recomandările specialiștilor, însă ți-am pregătit o listă cu câteva sugestii importante pe care le presupune un astfel de demers. Iată ce trebuie să iei în considerare înainte de a construi o casă, dacă vrei să te bucuri de beneficii pe termen lung.
Stabilirea bugetului
Primul pas pentru demararea unui proiect de construcție este stabilirea bugetului și a priorităților. Ridicarea unei case înseamnă cheltuieli în fiecare etapă, de la proiectare și design, autorizații sau acces la utilități, până la amenajare și decor. Cu siguranță nu vrei să faci rabat la calitate sau să întrerupi lucrările dacă ajungi în imposibilitatea de a mai plăti pentru finalizarea locuinței, de aceea este important să știi încă dinainte de a începe casa care vor fi costurile aproximative.
Având o imagine asupra finanțelor personale, vei putea identifica cheltuielile aferente pentru a putea realiza un buget prestabilit. În funcție de suma de care dispui și de dorințele personale, poți începe demersurile pentru achiziționarea terenului potrivit. Totodată, stabilește-ți și o cotă de 20% din bugetul total alocat pentru cheltuieli neprevăzute, deoarece cu siguranță nu vei putea să pui la punct absolut toate detaliile.
sursa foto
Verificarea secretelor ascunse ale terenului
Analizarea atentă a amplasamentului pe care vrei să-ți construiești casa te va ajuta să faci o investiție sigură și să planifici alte etape în avans. De multe ori, cei care vor să-și ridice o structură verifică doar la suprafață estetica terenului. În realitate, acesta poate ascunde o serie de probleme în subteran.
Un studiu geotehnic făcut de HidroGeofor te poate ajuta să afli dacă pământul va rezista la greutatea casei, cât de mult se tasează, cum se comportă în raport cu apa, la ce adâncime trebuie să sapi pentru a nu avea crăpături în casă sau câți bani trebuie să investești în hidroizolații dacă vrei să-ți faci casă cu subsol. Studiul geotehnic îți arată structura exactă a solului și oferă informații prețioase pentru a dimensiona corect fundația clădirii.
Planificarea construcției și vizualizarea proiectului
Proiectarea efectivă a locuinței tale reprezintă o etapă deosebit de importantă. Practic, toate dorințele și ideile tale sunt așezate pe hârtie cu ajutorul unui arhitect. Un astfel de proiect este deosebit de complex și cuprinde design-ul arhitectural, structura de rezistență, partea de instalații și de amplasament sau planurile specifice ale clădirii.
Planificarea atentă a casei limitează schimbările ce pot apărea în perioada de execuție și care pot avea un impact negativ asupra bugetului prestabilit ori a termenului de finalizare a lucrărilor. Planul casei este parte a documentației de autorizare, de aceea este esențial să iei în calcul toate aspectele practice și de design pe care vrei să le incluzi în noua ta locuință. Ia în considerare faptul că orice modificare ulterioară necesită un nou aviz de construcție.
Obținerea autorizațiilor
În funcție de tipul construcției, ai obligativitatea legală de a avea un studiu geotehnic pentru solicitarea certificatului de urbanism. Pentru obținerea autorizației de construcție ai nevoie de certificatul de urbanism eliberat de administrația locală, proiectul tehnic al construcției, avizul de amplasament al furnizorilor de utilități, avizul de mediu și acordul vecinilor. Ia în calcul obținerea tuturor documentelor necesare și ridicarea în legalitate a casei pentru a nu întâmpina situații neplăcute după demararea lucrărilor.
Alegerea atentă a materialelor
Chiar dacă îți dorești o locuință mai ieftină, nu face rabat la calitate atunci când alegi materialele pentru construcție. Nu uita că este vorba de o investiție pe termen lung și că folosirea unor produse de calitate inferioară poate genera costuri ulterioare de întreținere mult mai mari. Încearcă pe cât posibil să achiziționezi aproape toate materialele odată, de la cât mai puțini furnizori. În acest fel, vei beneficia de discount-uri și ai mai multă siguranță în ceea ce privește garanția și durabilitatea.
Ai grijă la contractele încheiate
Acordă atenție tuturor clauzelor contractuale deoarece vei avea de încheiat o mulțime de contracte cu persoane fizice sau firme diferite. Cele mai importante sunt detaliile legate de costuri, data finalizării lucrărilor, garanții sau penalizări în cazul în care calitatea construcției lasă de dorit.
Pentru majoritatea oamenilor, construcția unei case reprezintă îndeplinirea unui vis. Ca să te asiguri că rezultatele obținute vor fi optime, ia în calcul respectarea etapelor de construcție și nu omite aspecte esențiale care ar putea ca mai târziu să-ți ofere surprize neplăcute.