Utilizarea ascensorului este o obișnuință pentru cei mai mulți dintre noi iar comenzile date acestuia au devenit deja un gest reflex. Deși extrem de complex, un ascensor este foarte simplu de folosit nefiind nevoie decât să apeși pe două butoane – unul pentru a-l „chema” în stație, iar celălalt pentru a selecta etajul la care vrei să ajungi. Cu toate acestea, chiar și cele mai bune ascensoare sau lifturi pot crea probleme la un moment dat, când de opresc în timpul funcționării din cauza unor pene de curent sau a unor probleme tehnice.
Într-o astfel de situație, este necesar să respecți niște reguli pentru a evita un accident și a fi sigur că vei părăsi cabina în siguranță. Dacă încă nu știi cum trebuie să procedezi când rămâi blocat în lift, vei afla, dacă vei parcurge acest articol până la final.
sursa foto
Nu intra în panică și calmează-i pe ceilalți pasageri din lift
Calmul este esențial în orice situație stresantă, de aceea este important să nu te panichezi dacă ascensorul se oprește brusc între etaje. Lifturile sunt prevăzute cu o serie de dispozitive de siguranță, așa că trebuie să știi că nu ești în pericol de a cădea cu cabina în gol. Păstrează-ți calmul, iar dacă mai ești și cu alți pasageri în cabină, încearcă să îi liniștești și să le dai de înțeles că ai situația sub control.
Fă o nouă comandă din cabină
Dacă ascensorul este în continuare alimentat cu energie electrică, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să încerci să-l pornești, printr-o nouă comandă. Apasă pe rând fiecare buton de pe panoul de comandă, așteptând câteva secunde după fiecare încercare, pentru a vedea ce se întâmplă. Dacă ascensorul rămâne în continuare blocat, trebuie să treci la pasul următor.
Folosește butonul de alarmă și așteaptă în cabină
Singurul buton care ar trebui să funcționeze atunci când celelalte nu mai răspund la comenzi este butonul de alarmă. Acesta trebuie apăsat, timp de 5 secunde, atunci când constați că nu sunt șanse ca liftul să plece singur, iar soneria se va auzi în toată clădirea. Continuă să apeși butonul de alarmă până când primești un semnal din exterior că cineva te-a auzit și îți va vei în ajutor sau se face legatura cu dispeceratul national. De obicei, ajutorul vine din partea echipei de intervenție a firmei care asigură mentenanță, așa că e posibil să trebuiască să aștepți puțin până la sosirea specialiștilor. Rămâi calm în continuare și renunță la orice altă încercare de a reporni ascensorul.
Nu forța ușile
În cazul în care ascensorul este dotat cu uși automate, iar acestea nu se deschid când a ajuns în stație, acționează de pe panou butonul de deschidere a ușilor. E posibil să funcționeze, însă în caz contrar, nu încerca să deschizi ușile prin alte mijloace. Același sfat este valabil și în cazul ascensoarelor cu uși neautomate, mai ales atunci când cabina se oprește între etaje. În primul rând, riști să te curentezi, apoi există riscul de aluneca și a cădea în puțul liftului, în cazul în care vei reuși să forțezi ușa.
Nu fuma în cabină
Dacă ești fumător, te înțelegem că într-o astfel de situație, o țigară te-ar ajuta să te calmezi sau ar face așteptarea mai ușoară până la sosirea echipei de salvare. Totuși, fumatul este interzis în lift, iar această regulă rămâne valabilă și în situația în care rămâi blocat. Cabina liftului este un spațiu închis, cu un volum redus, astfel că nu este indicat să inunzi interiorul cu fum de țigară, care va reduce semnificativ calitatea aerului. Nu în ultimul rând, fumatul într-un astfel de spațiu prezintă și risc de incendiu, de aceea este bine să aștepți să-ți aprinzi țigara după ce vei fi scos din cabină.
Ținând cont de aceste sfaturi, o astfel de situație nu se va transforma într-o experiență traumatizantă, rămânând un simplu incident neplăcut pe care îl vei uita a doua zi.