În cazul în care te gândești să accesezi un credit, poate fi util să afli ce tipuri de împrumuturi există și cum vine fiecare în întâmpinarea nevoilor tale financiare. Poți alege cea mai potrivită ofertă în funcție de suma de bani necesară, perioada de rambursare și destinația creditului. În articolul de față îți prezentăm o listă a celor mai frecvent întâlnite tipuri de credite și când anume îți pot fi de ajutor.
Tipuri de credite
Pe piața financiară regăsești credite bancare și nebancare. Împrumuturile bancare sunt puse la dispoziția persoanelor fizice și juridice de către o entitate de tip bancar, iar cele nebancare de către IFN-uri, Instituții Financiare Nebancare.
În prezent, ambele instituții financiare oferă mai multe tipuri de credite, diferențiate în funcție de publicul căruia se adresează. Creditele bancare pot fi împărțite în 4 categorii mari:
- Credite destinate investițiilor imobiliare: sunt împrumuturile a căror destinație este cumpărarea sau construcția unei locuințe;
- Credite de consum: sunt diverse produse financiare cum ar fi creditul de nevoi personale, creditul auto, creditul de studii etc., accesate pentru achitarea anumitor bunuri sau servicii;
- Credite pentru achiziția bunurilor de folosință îndelungată;
- Creditele pe card: care includ cardurile de credit.
Portofoliul creditelor oferite de către IFN-uri conține, de cele mai multe ori, credite de consum. Totuși, între împrumuturile bancare și cele nebancare există diferențe majore, precum:
Documentele necesare
Banca îți va solicita mai multe acte decât orice IFN de pe piață la momentul actual. Documentația necesară pentru un accesarea unui credit bancar depinde de tipul de împrumut dorit. În cazul IFN-urilor, în majoritatea cazurilor ți se vor solicita doar actul de identitate și o dovadă a venitului tău lunar.
Timpul de așteptare privind acceptarea cererii
La bancă, aprobarea unui dosar de credit poate dura de la câteva zile la 1-2 săptămâni. Depinde foarte mult tipul de credit solicitat și situația ta financiară la momentul cererii. IFN-urile sunt mai rapide din acest punct de vedere. Acordarea banilor se poate face în câteva ore de la completarea formularului pe site și trimiterea documentelor necesare. Cu alte cuvinte, în maximum 12 ore primești banii direct în contul tău accesând un credit cu buletinul.
Condițiile de eligibilitate
Deoarece băncile acordă împrumut sume mai mari de bani, pe o perioadă de rambursare mai mare, condițiile de eligibilitate impuse potențialilor clienți sunt mai rigide. IFN-urile pot accepta inclusiv persoane înscrise în Biroul de Credit deoarece creditul este de scurtă durată.
Cum știi de ce tip de credit ai nevoie?
Pentru a-ți da seama care este cel mai avantajos tip de credit, îți recomandăm să iei în considerare suma de bani necesară și în cât timp ești dispus să o rambursezi, astfel încât bugetul tău lunar să poată face față ratei.
Spre exemplu, dacă a apărut o urgență care te solicită financiar (o factură la întreținere, un accident, o defecțiune la mașină etc.), un credit cu buletinul ți-ar putea fi util. Împrumuți o sumă cuprinsă între 100 și 4.000 Lei, iar în maximum 30 de zile o rambursezi integral.
Dacă îți trebuie o sumă mai mare de bani pentru achiziționarea unui bun și vrei să-ți iei un angajament mai serios, pe o perioadă mai lungă, un credit de nevoi personale reprezintă o opțiune potrivită. Cu atât mai mult atunci când intenționezi să-ți cumperi o locuință, creditul imobiliar sau Prima Casă îți poate veni în sprijin.
Așadar, cele două mari categorii de credit sunt cele bancare și nebancare, diferite prin garanțiile cerute, perioadele de rambursare, condițiile de eligibilitate și valorile dobânzilor. Dacă vrei să rezolvi o problemă financiară într-un timp scurt, creditul cu buletinul ți-ar putea fi util. În cazul în care vrei să achiziționezi bunuri mai semnificative sau ai nevoie de o sumă mai mare de bani, unul din creditele bancare poate fi o alegere potrivită.