Scannerul 3D devine din ce în ce mai popular în lumea business deoarece poate scana orice obiect, realizând ulterior un model digital ce poate fi modelat după bunul plac. Scanarea 3D este utilizată în domenii care mai de care mai diferite, precum arhitectură, divertisment, medicină etc., însă este foarte important să alegi întocmai produsul de care ai nevoie pentru activitățile tale sau ale businessului.
Dacă ești în căutarea unui scanner 3D pentru afacerea ta, atunci iată care sunt tipurile de device-uri și criteriile aferente ce pot fi aplicate întocmai pe sarcinile tale!
Tehnologii de scanare 3D
Asemenea imprimantelor 3D, și scanerele utilizează diferite tehnologii, unele dintre ele având capacitatea de a scana la scală largă, pe când altele scanează foarte bine obiectele de dimensiuni reduse, însă bogate în detalii.
- Triangularea cu laser – este un model de scaner care utilizează lumina proiectată asupra obiectului, astfel încât device-ul să captureze întocmai geometria produsului scanat. Este o tehnologie potrivită pentru piesele foarte detaliate, însă unele modele pot fi dificil de transportat și utilizat pe teren.
- Lumină structurată – un alt model de scaner este cel care folosește lumină structurată, adică cele cu lumină albă sau albastră. Device-ul utilizează un proiector cu două camere în unghi pe ambele părți și pot fi folosite atât staționar, cât și portabil.
- Scaner cu senzori LiDAR – scanner cu detecția luminii la distanță. Poate fi folosit direct de pe telefonul mobil sau tabletă, oferind totodată și performanțe superioare de scanare.
Așadar, în funcție de domeniul de activitate al businessului tău, poți alege modelul potrivit de scaner 3D astfel încât să poți duce la bun final toate taskurile necesare, chiar dacă activezi în nișa medicală, educațională, de arhitectură și design etc.
Informații tehnice și caracteristicile scanerului 3D
- În primul rând, ține cont de obiectele pe care vrei să le scanezi, de dimensiuni, culori și de complexitatea acestora.
- Precizia de lucru a scanerului 3D este, de asemenea, un alt criteriu important. Unitatea de măsură este micrometrul: 1 micrometru = 0,001 mm. Scanerele 3D care cuprind între 5 și 30 de micrometri sunt cele care oferă precizie înaltă de scanare.
- Rezoluția camerei este cu siguranță importantă, iar în funcție de nevoile tale vei găsi device-uri de la 3 sau 6MP până la cele care depășesc 10MP.
- În cazul în care vei utiliza scanerul 3D pe teren, este recomandat să te orientezi către un produs cu greutate mai mică, fiind astfel mai ușor de transportat.
- Ține cont de obiectul pe care vrei să-l scanezi 3D, dacă acesta este dinamic sau static. Pentru scanarea oamenilor, de exemplu, ai nevoie de un device cu viteză mare de scanare.
Sfaturi pentru a scana 3D eficient
- Asigură-te că și obiectul, și device-ul sunt poziționate pe o suprafața plană și fixă (fără vibrații). În caz contrar, imaginea poate ieși „mișcată”.
- Scanerul trebuie să fie prins de suprafața de lucru, în cazul în care te deplasezi. Scanerul nu ar trebui să fie mișcat atunci când capturează un anumit obiect.
- Ține cont de lumina din încăpere sau din zona în care te afli. Încearcă, pe cât posibil, să creezi un spațiu luminat.
Scanează un obiect din diferite unghiuri pentru a avea cel mai bun rezultat. - Dacă scanezi 3D obiecte de dimensiuni mici, le vei putea scana pe acestea în același timp, dar ține-le o anumită distanță unele față de celelalte.
După cum ai observat, un scanner 3D îți va oferi numeroase oportunități pentru business, eficientizând munca și timpul de lucru. Ține cont de sfaturile oferite, de produsele recomandate și investește în scannerul 3D potrivit.