Sistemele solare pentru încălzirea apei au devenit din ce în ce mai comune în ultimii ani în rândul spatiilor rezidențiale, oferind numeroase avantaje în ceea ce privește consumul de energie și economiile pe care le pot face utilizatorii. Îmbunătățite de la un an la altul, acestea oferă în prezent o eficiență net superioară comparativ cu modele mai vechi. Acest lucru tine desigur și de calitatea materialelor utilizate în realizarea unui astfel de sistem, precum colectoarele solare.
Ce sunt colectoarele solare si cum ne ajuta pentru incalzirea apei?
Colectoarele solare sunt componente esențiale ale sistemelor solare de încălzire a apei. Acestea captează radiația solară și o transformă în căldură, care este apoi utilizată pentru a încălzi apa sau pentru a alimenta un sistem de încălzire a locuinței. Există două tipuri principale de colectoare solare: colectoarele solare plane și colectoarele solare cu tuburi vidate. Colectoarele solare plane sunt cele mai comune și sunt alcătuite dintr-o placă plană de sticlă și un tub de absorbție de metal, care este acoperit cu un strat de material de absorbție a radiației solare. Acestea sunt adesea utilizate pentru sistemele solare de încălzire a apei rezidențiale și comerciale.
Colectoarele solare cu tuburi vidate sunt compuse din tuburi de sticlă cu un strat de absorbție de metal acoperit cu un strat de material de absorbție a radiației solare, care se află într-un container izolat termic. Acestea sunt utilizate în special pentru sistemele solare de încălzire a apei industriale și comerciale. Aceste tipuri de colectoare au o eficiență termică mai mare și sunt mai rezistente la îngheț decât colectoarele solare plane.
Montaj, functionalitate si impactul asupra mediului
Colectoarele solare sunt adesea montate pe acoperișul casei sau pe un suport special construit, care este orientat către sud și inclinat la un unghi care permite captarea cât mai multor raze solare. Un sistem de control pentru colectoare solare reglează fluxul de apa sau de agent termic care circula prin colector, în funcție de temperatura de intrare și de ieșire precum și de temperatura ambientală. Colectoarele solare sunt o sursă de energie curată și regenerabilă și pot ajuta la reducerea costurilor de încălzire a apei și a locuinței. De asemenea, acestea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera și la protejarea mediului.
Care sunt costurile unei astfel de investitii?
Nu au un preț mic însă o astfel de investiție este amortizată în timp scurt iar prin instalarea lor, orice persoană este mai aproape de a obține independența energetică în locuința sa. În acest sens, aceștia scapă de stresul facturilor, majorărilor care pot apărea de la o luna la alta, nu trebuie să-și mai facă griji dacă pleacă de acasă și uita căldură sau corpuri de iluminat pornite și sunt nevoiți mai apoi să plătească mai mult către furnizori. Nu trebuie nici să se mai confrunte cu întreruperile cauzate de diverse probleme ce pot apărea, data fiind starea destul de precară a sistemelor de apă, gaze sau electricitate din unele zone ale țării.
Ca și în cazul unui sistem fotovoltaic, nu este neapărat nevoie să ne limitam la un singur sistem solar de încălzire a apei ci putem mai degrabă să instalăm câte dorim, dacă avem bugetul necesar dar și spațiu liber în care acestea să fie instalate. Comparativ cu ele, sistemele fotovoltaice ar ocupa mai mult spațiu și astfel, locațiile trebuie alese cu grijă. Avem în acest fel apă caldă la distrectie, mult mai ieftin și cu un nivel de poluare mult mai mic, chiar inexistent.
În concluzie, colectoarele solare sunt o componentă esențială a sistemelor solare de încălzire a apei și au un rol important în utilizarea energiei solare ca sursă de energie curată și regenerabilă. Acestea pot fi utilizate atât în sistemele solare rezidențiale cât și comerciale sau industriale și contribuie la reducerea costurilor de încălzire și la protejarea mediului.