Consultul optometric este necesar pentru testarea vederii și pentru corectarea sau tratarea problemelor oculare. Află mai multe despre rolul unui astfel de control de specialitate, cum decurge și cât de des trebuie să îl faci, în funcție de vârstă și de afecțiunile cu care te confrunți.
Ce rol are un consult optometric?
Optometristul este specializat în depistarea, diagnosticarea, corectarea viciilor de refracție și tratarea altor afecțiuni oculare comune. Programează-te la o consultație optometrică gratuită la Lensa, pentru a te asigura că vederea ta este sănătoasă. Rolul unui control de rutină este de a depista precoce problemele oculare, astfel încât tratamentul sau metoda de corecție să fie cât mai eficientă.
De asemenea, specialistul te ajută să ții sub control anumite afecțiuni ale ochilor, să ai o vedere clară și să te bucuri de confort ocular. Optometristul îți poate oferi sfaturi pentru menținerea vederii sănătoase, relaxarea privirii, îngrijirea ochelarilor de vedere, igienizarea și purtarea lentilelor de contact și nu numai.
Cum decurge un consult optometric?
O consultație optometrică reprezintă primul pas în evaluarea vederii. Dacă este necesar, optometristul îți recomandă un control oftalmologic, pentru teste suplimentare. Miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbiopia sunt câteva dintre afecțiunile comune care pot fi diagnosticate și corectate cu ajutorul unui optometrist.
Așadar, un consult optometric începe cu o discuție lejeră între tine și specialist. Veți stabili motivul vizitei: dacă este de rutină, vrei să schimbi ochelarii de vedere sau lentilele de contact, te confrunți cu anumite afecțiuni sau simptome etc.
Dacă porți deja ochelari sau lentile de contact, este util să îi arăți specialistului prescripția anterioară. În cazul în care nu o ai, acesta poate verifica dioptriile lentilelor de ochelari sau de contact folosind un aparat special. Astfel, la finalul consultului va ști dacă actuala metodă de corecție este eficientă sau trebuie să schimbi ochelarii, respectiv tipul de lentile de contact.
Cu ajutorul unor panouri cu forme de diferite dimensiuni și a unor aparate neinvazive și nedureroase, optometristul testează acuitatea vizuală și determină cu precizie valorile dioptriilor tale, dar și alți parametri utili. După efectuarea acestor proceduri, îți poate pune un diagnostic și, dacă este necesar, îți prescrie ochelari de vedere, lentile de contact, picături pentru ochi, suplimente alimentare etc.
Când trebuie să mergi la un consult optometric?
Este necesar să mergi la un consult optometric ori de câte ori resimți semne și simptome precum: vedere neclară de aproape, la depărtare sau la orice distanță, vedere dublă, dureri oculare sau de cap, disconfort ocular sau general, usturime, roșeață, ochi care lăcrimează excesiv și nu numai.
Totodată, este indicat să mergi la consulturi de rutină, chiar dacă nu te confrunți cu simptome și afecțiuni oculare. În acest fel, pot fi descoperite din timp anumite probleme de vedere și corectate mai eficient. Persoanele de peste 65 de ani și cele cu diabet sau cu alte boli care pot afecta vederea trebuie să meargă anual la un control de specialitate.
Dacă porți ochelari sau lentile de contact, prescripția trebuie reînnoită cel mult o dată la 3 ani. În cazul copiilor, este recomandat să meargă la un consult cel puțin în următoarele situații: până la vârsta de 2 ani, înainte de a începe școala primară, o dată la fiecare 2-3 ani pentru școlari.
Programează-te periodic la consulturi optometrice, pentru a te asigura că ochii tăi sunt sănătoși sau pentru a corecta cât mai bine viciile de refracție, precum miopia și hipermetropia. Bucură-te de confort ocular și de o vedere clară!