Infertilitatea este definită ca imposibilitatea de a concepe un copil după cel puțin 12 luni de activitate sexuală regulată, fără a folosi o metodă de contracepție. Aproximativ 15-25% dintre cuplurile din țările vestice sunt afectate de infertilitate, iar metodele de tratare a infertilității au luat amploare în ultimii ani.
În încercarea de a soluționa această problemă, cercetătorii au încercat să stabilească rolul nutriției în gestionarea infertilității. Citește în continuare și află care este influența nutrienților asupra fertilității.
Acidul folic
Suplimentarea dietei cu acid folic este indicată în special pentru prevenirea defectelor de tub neural, însă unele studii au arătat efecte benefice asupra fertilității. Astfel, a fost identificată o legătură între creșterea șansei de a rămâne însărcinată și de a duce sarcina la termen și creșterea aportului de acid folic în perioada de preconcepție. În plus, în cazul femeilor care apelează la fertilizarea in vitro, suplimentarea cu acid folic a condus la îmbunătățirea calității ovocitelor, precum și la creșterea gradului de maturitate a acestora.
Vitamina D
Studiile in vitro au evidențiat existența unor receptori pentru vitamina D la nivelul ovarului, endometrului și placentei. De asemenea, studiile pe animale au arătat că deficitul de vitamina D a condus la reducerea fertilității, efect cauzat de afectarea dezvoltării foliculilor și lipsa ovulației. Potrivit studiilor, ratele de succes ale fertilizării in vitro sunt mai mari în cazul femeilor care aveau un nivel normal al vitaminei D.
Acizii grași
Acizii grași polinesaturați (acizii grași omega-3) au impact asupra fertilității, influențând în special calitatea ovocitelor și procesul de implantare a embrionului. Pe de altă parte, aportul de acizi grași trans-nesaturați a fost legat de apariția infertilității prin efectul lor de favorizare a apariției rezistenței la insulină, fenomen ce afectează funcția ovulatorie.
Șablonul dietar
O dietă echilibrată, bogată în alimente cu un conținut crescut de nutrienți are un impact pozitiv asupra fertilității. O astfel de dietă care susține buna funcționare reproductivă constă în consumul surselor vegetale de proteine, un aport corespunzător de fier, consumul alimentelor lactate integrale și un consum scăzut de alimente cu indice glicemic ridicat sau surse animale de proteine. De exemplu, femeile care sunt aderente la dieta mediteraneană, dietă ce respectă principiile enunțate mai sus, au șanse mai mici să apeleze la servicii medicale legate de fertilitate și șanse mai mari de reușită în cazul tehnicilor de reproducere asistată precum fertilizarea in vitro.
În concluzie, calitatea alimentelor pe care le consumăm are un impact semnificativ asupra bunei funcționări a organismului nostru, inclusiv asupra funcției reproductive. Alimentul pentru stimularea fertilității vine în completarea unui stil de viață sănătos. Dacă te confrunți cu probleme de fertilitate, nu ezita să mergi la un consult medical pentru a beneficia de o evaluare și un tratament corespunzătoare.
Surse informative
- Gaskins, Audrey J., and Jorge E. Chavarro. “Diet and Fertility: A Review.” American Journal of Obstetrics and Gynecology, vol. 218, no. 4, 2018, pp. 379–389., doi:10.1016/j.ajog.2017.08.010.
- Ozkan, Sebiha, et al. “Replete Vitamin D Stores Predict Reproductive Success Following in Vitro Fertilization.” Fertility and Sterility, vol. 94, no. 4, 2010, pp. 1314–1319., doi:10.1016/j.fertnstert.2009.05.019.