Deși încă reduse cantitativ, aplicațiile pentru petrol și gaze implementate în Orientul Mijlociu și provenind de la furnizorii de echipamente industriale din România și, în general, din Europa de Sud-Est sunt pe un trend ascendent.
Un exemplu recent îl constituie compania românească de automatizări industriale și sisteme de măsură, Syscom 18, care a primit la începutul acestui an două comenzi constând în furnizarea de skiduri fiscale pentru produse petroliere în Irak și Bahrain. Valoarea celor două proiecte este de circa trei milioane de euro. Livrările vor fi efectuate în primăvara acestui an, iar specialiștii Syscom 18 vor asigura inclusiv punerea în funcțiune în locație.
Companiile din regiune care furnizează soluții, servicii și echipamente pentru procesarea petrolului și a gazelor și-au extins în ultimii cinci ani proiectele și experiența de lucru. Europa de Sud-Est este o zonă strategică pentru transportul de energie, conectând proviziile euro-asiatice cu marii consumatori din Europa de Vest. Regiunea este totodată un mare consumator de energie, acumulând 35% din totalul cererii de energie la nivelul întregii Europe.
Companiile românești de profil urmăresc acest trend, extinzându-și aria de competențe. „Pregătim ingineri capabili să implementeze proiecte de amploare în afara țării la standarde internaționale de calitate. Pe anumite segmente concurăm cu multinaționalele și companiile naționale din regiunile geografice în care realizăm sisteme de măsura și automatizare.”, afirmă Ion Andronache, președintele companiei românești Syscom18, unul dintre liderii naționali pe piața de automatizări și sisteme de măsură, companie care asigură soluții integrate și instalații complexe pentru industria de petrol și gaze. În acest context, regiunile în care se derulează cele mai multe proiecte de petrol și gaze, precum Orientul Mijlociu în care activitatea industrială a atins stadiul de maturitate, reprezintă un potențial ridicat de activitate și pentru echipele de ingineri din Europa de Sud-Est. Pieţele din Golf au continuat să aibă un potenţial economic ridicat, dat fiind că resursele financiare şi energetice rămân la parametri importanţi, iar Orientul are mare nevoie de echipamente industriale pentru explorarea petrolului.
Este de așteptat ca piața de energie din Orientul Mijlociu să crească până la 82% între 2017 și 2035. Studiile arată că în Arabia Saudită, de exemplu, se ard aproape 130.000 de barili de petrol pe zi.
Chiar dacă operatorii de petrol și gaze din Orientul Mijlociu lucrează în mod obișnuit cu specialiștii din India și Pakistan, inginerii din Europa sud-estică au în spate o experiență profesională care decurge din tradiția îndelungată, de sute de ani, în petrol și gaze, a țărilor de pe bătrânul continent.
Din punctul de vedere al Syscom 18, nu există diferențe esențiale între aplicațiile dezvoltate și implementate de către furnizorii din Europa de Sud-Est și cei din Orientul Mijlociu sau chiar din Asia Centrală.
“Există, de fapt, o singură diferență: mărimea proiectelor livrate în regiunea noastră în comparație cu cele din aceste zone. În Orientul Mijlociu și Asia sunt investiții mult mai mari și totodată mai numeroase în proiecte de procesare a petrolului și a gazelor.”, spune Ion Andronache.
“Prioritatea companiilor de sisteme de măsură din Europa de Sud-Est a fost să investească în dezvoltarea propriilor soluții de automatizare și control al proceselor pentru a îndeplini standardele europene impuse odată cu integrarea țărilor din regiune în Uniunea Europeana, dar și pentru a crește productivitatea.”, spune reprezentantul Syscom 18. În România, acum șase ani o nouă lege a obligat rezervoarele de petrol să instaleze sisteme fiscale de măsură pentru toate produsele petroliere. “Această situație a reprezentat de fapt o nouă oportunitate pentru Syscom 18 care a devenit în acei ani de departe cel mai mare producător de astfel de sisteme din România, instalând mai mult de 200 de skid-uri pentru toate tipurile de produse petroliere atât în Romania, cât și în Iran, Kazakstan, Libia, Iordania. Am achiziționat totodată o hală de producție și am înființat un laborator de metrologie, astfel încât toate testele și verificările echipamentelor să fie făcute intern, de către echipa noastră de specialiști.”, adaugă domnul Andronache. Syscom 18 a fost de altfel prima companie din România care a primit certificarea MID (Measurement Instruments Directive) pentru sistemele sale fiscale de măsurare a lichidelor, altele decât apa, putând să vândă sistemele pe care le produce în interiorul Uniunii Europene.
Integratorii de sistem de dimenisiuni mici spre medii pot umple o serie de goluri specifice în expertiza industrială regională. Pe piețele de automatizare și control din Orientul Mijlociu, operatorii în petrol și gaze caută tot mai mult furnizori de servicii „la cheie” care să ofere soluții complete pentru a crește operabilitatea și profitabilitatea.
“Noi suntem integratori de sistem, practic putem să oferim aceleași produse, echipamente și soluții ca și companiile multinaționale, prin specialiștii și partenerii noștri. În România suntem competitivi datorită prețurilor pe care le practicăm, la care se adaugă serviciile și suportul tehnic post-vânzare. Echipamentele sunt similare, însă încercăm să câștigăm clienți în fața competiției prin abordarea noastră pentru proiecte.”, concluzionează Ion Andronache.