În ultimii ani, portofelele electronice au câştigat teren în faţa cardurilor de debit obişnuite. Acestea îţi oferă avantajul unor plăţi comode şi sigure, în ţară şi în străinătate, prin intermediul unei aplicaţii pe care o instalezi pe smartphone. În paralel, te ajută să-ţi monitorizezi în timp real tranzacţiile efectuate.
În era tehnologiei, în care suntem practic „lipiţi” de telefon, portofelele electronice câştigă, pe zi ce trece, tot mai mulţi adepţi. Acestea devin o alternativă tot mai bună pentru plăţile cu cardul fizic sau cu bani cash, chiar şi când călătoreşti peste hotare.
În fapt, portofelul electronic reprezintă o platformă digitală care-ţi permite să efectuezi plăţi şi transferuri rapide, utilizând smartphone-ul. Vei beneficia de un card virtual legat de contul tău bancar şi protejat cu parolă (cod PIN sau amprentă digitală). Astfel, poţi înlocui cu succes plăţile prin intermediul cardului fizic sau cu numerar, care, de altfel, sunt de evitat din motive sanitare, mai ales în perioada aceasta dificilă cauzată de pandemia de Covid-19.
Pe piaţă există un număr mare de portofele electronice, în funcţie de nevoile fiecăruia. Îţi prezentăm câteva dintre acestea, în care poţi avea încredere când călătoreşti în străinătate:
Google Pay
În România, aplicaţia oferită de compania Google este disponibilă gratuit pe dispozitivele cu sistem de operare Android şi cu funcţia NFC, fie că este vorba despre telefoane, tablete sau ceasuri „inteligente”, nefiind necesară conexiunea la internet. Google Pay permite înregistrarea cardurilor VISA și MasterCard, din aplicaţiile de mobile banking ale băncilor emitente. Astfel, vei putea plăti direct cu telefonul în magazine, restaurante, farmacii, benzinării sau la diverşi alţi comercianţi, fără comisioane. În cazul în care pe telefonul tău este instalată şi o altă aplicaţie pentru plăţi contactless va trebuie să setezi Google Pay ca aplicaţie prestabilită pentru astfel de tranzacţii.
Plăţile în magazine sunt sigure 100%. Pentru fiecare tranzacţie efectuată prin intermediul telefonului, Google Pay va utiliza un număr de cont virtual, fiind evitate astfel fraudele de orice fel. De asemenea, este important să ştii că Google Pay permite adăugarea mai multor conturi bancare.
Revolut
Cu siguranţă ai auzit tot mai multe persoane din cercul tău de prieteni sau dintre colegii de muncă vorbind despre Revolut. După ce îţi deschizi gratuit un cont, poţi opta pentru un card virtual, descărcând totodată o aplicaţie destinată administrării banilor, sau pentru un card fizic. Un aspect important legat de portofelul electronic Revolut este acela că îl poţi folosi pentru plăţi în străinătate fără să-ţi faci griji cu privire la moneda plăţii, întrucât vei beneficia de un schimb valutar avantajos, fără comisioane interbancare în zilele lucrătoare ale săptămânii, respectiv de 1% în weekend. Revolut permite plăţi în peste 150 de monede. Poţi retrage şi bani de la bancomat, având, în funcţie de tipul de card Revolut, o limită de până la 2.400 de lei. Pentru sumele ce o depăşesc, vei plăti un comision de 2%.
Apple Pay
Este un portofel electronic creat pentru posesorii de dispozitive inteligente cu sistem de operare iOS, precum iPhone, iPad, Apple Watch sau Mac, care permite plăţi rapide, lipsite de comisioane, prin tehnologia NFC. Pentru a fi acceptat, cardul pe care doreşti să îl ataşezi acestui portofel digital trebuie să fie emis de către o bancă parteneră a companiei Apple. Mai apoi, vei putea efectua plăţi contactless securizate, prin amprentă digitală şi recunoaştere facială, oriunde vei vedea simbolul Apple Pay.
Portofelul electronic nu stochează datele cardului tău bancar şi nici nu le transmite către comercianţi, ci generează, când plăteşti prin intermediul acestuia, un cod unic de tranzacţionare.
Cel mai bun portofel electronic
Unele portofele electronice sunt mai avantajoase pentru transferurile de bani sau pentru cumpărăturile online. Altele sunt mai indicate pentru plăţi prin intermediul telefonului mobil, fără comisioane, iar toate tranzacţiile sunt însoţite de măsuri sporite de securitate. Dacă nu ştii ce serviciu ţi se potriveşte cel mai bine, poţi vedea gratuit pe Sortter care sunt cele mai bune portofele electronice, inclusiv în momentul în care călătoreşti în străinătate.
Cu ajutorul Sortter vei avea acces la informaţiile esenţiale despre fiecare dintre portofelele electronice disponibile pe piaţă şi utilizate cu succes la nivel mondial. Astfel, îţi vei putea forma o imagine clară despre beneficiile pe care ţi le aduce fiecare în parte, despre comisioanele pe care le-ai putea plăti, dacă este cazul, despre restricţiile legate de retragerile de numerar şi despre condiţiile de schimb valutar.