Dezechilibrul hormonal apare atunci când există în corp o cantitate prea mică sau prea mare de hormoni.
Indiferent că este vorba de un singur hormon sau de mai mulți, acest dezechilibru poate cauza semne și simptome specifice și pot duce în unele cazuri la complicații severe.
Află în continuare mai multe despre dezechilibrul hormonal și neplăcerile cauzate bărbaților, pentru a putea depista mai ușor orice potențială schimbare!
Ce este dezechilibrul hormonal
Hormonii sun mesagerii chimici ai corpului. Aceștia sunt produși de glandele endocrine și introduși în sistemul circulator pentru a putea trimite “mesaje” către celealte organe și țesuturi.
Întrucât aceștia ajută la controlul numeroaselor procese din organism cum ar fi metabolismul, orice dezechilibru la acest nivel ar putea cauza schimbări semnificative în organism.
4 semne și simptome întâlnite în rândul bărbaților
Dezechilibrul hormonal poate afecta atât sănătatea generală, cât și aspectul fizic. Vestea rea este că mulți bărbați asociază aceste schimbări fie cu înaintarea în vârstă, fie cu dieta actuală sau cu stilul de viață.
Câteva dintre cele mai cunoscute semne și simptome apărute în rândul bărbaților includ:
Ginecomastia
Creșterea anormală a sânilor la bărbați (ginecomastie) reprezintă una dintre cele mai evidente schimbări asociate cu un dezechilibru hormonal în rândul persoanelor de sex masculin.
Chiar dacă această problemă poate fi asociată cu stilul de viață sedentar sau cu dieta necorespunzătoare, ginecomastia poate fi ușor de observat atunci când sânii sunt mult mai mari comparativ cu restul corpului.
Această schimbare poate să indice un dezechilibru între nivelul de testosteron și cel de estrogen din organism și necesită o consultație de specialitate pentru a primi tratamentul corespunzător.
Disfuncția erectilă
Este posibil ca nivelul mic de testosteron să contribuie la apariția disfuncției erectile. Cu toate acestea, trebuie menționat că rolul acestui hormon în apariția disfuncției este rareori singura cauză a acestei probleme.
Pe lângă tratarea factorilor adiționali care pot cauza disfuncția erectilă, cum ar fi depresia, stresul, insomnia sau anumite probleme cardiace, este la fel de important de luat în considerare și nivelul testosteronului, pentru a putea primi tratamentul corespunzător.
Pierderea masei musculare și acumularea de grăsime
De cele mai multe ori acumularea de grăsime și pierderea masei musculare este cauzată de stilul de viață sedentar și de lipsa exercițiilor fizice. Cu toate acestea, chiar dacă lipsa de activitate și dieta pot reprezenta cauza principală în majoritatea cazurilor, trebuie menționat că această problemă poate fi cauzată și de un dezechilibru hormonal.
Testosteronul din organism ajută la menținerea mușchilor în condiție optimă. Dacă nivelul acestui hormon scade, atunci mușchii se vor atrofia mai rapid decât în mod normal.
Mai mult decât atât, nivelul ridicat de cortizol poate cauza și el o creștere exagerată în greutate prin limitarea producției de testosteron, iar tulburările tiroidiene cum ar fi hipotiroidismul pot afecta metabolismul și arderea caloriilor.
Schimbări frecvente de dispoziție
Chiar dacă semnele și simptomele dezechilibrului hormonal sunt de cele mai multe ori de natură fizică, există însă și schimbări care au loc la nivel psihic.
Una dintre aceste schimbări este cea de dispoziție, întrucât nivelul scăzut de testosteron poate cauza stare de iritabilitate, anxietate, depresie și lipsa de motivație.
Adițional, schimbările de dispoziție pot fi întâlnite și în rândul bărbaților care suferă de tulburări tiroidiene, acestea fiind la rândul lor axate pe un dezechilibru al unor hormoni specifici.
Deoarece multe dintre aceste simptome pot fi asociate foarte ușor cu stresul cauzat la locul de muncă, problemele familiale sau profesionale și stresul financiar, mulți bărbați nu obțin tratamentul corespunzător pentru problema lor adevărată.
Întrucât hormonii au numeroase roluri în organism, simptomele pot varia în funcție de dezechilibrul prezentat. Dacă ai observat una dintre semnele de mai sus sau alte abateri de la normal, discută cu un specialist pentru a primi atenția medicală necesară!
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
www.cosmedica.ro
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/
Referințe:
Osborn, Corinne O’Keefe. “Everything You Need to Know about Hormonal Imbalance.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/hormonal-imbalance. Data accesării: 27.03.2023
Charlotte. “The 5 Hormonal Imbalance Symptoms in Men You Should Know About.” BodyLogicMD, BodyLogicMD, www.bodylogicmd.com/blog/the-5-hormonal-imbalance-symptoms-in-men-you-should-know-about/. Data accesării: 27.03.2023