Background
Gabi Toma
Graphic designer / ilustrator cu un stil usor de recunoscut, caracterizat de umor si folosirea unor culori vii, Gabi Toma se implica simultan in multe proiecte ce ii permit sa fie creativa.
Ea are un portofoliu colorat ce cuprinde ilustratie de carte (pentru copii), design de produs, logo design si animatii scurte, majoritatea avandu-l ca subiect pe Noir, o pisica neagra cu personalitate. Petru updateuri privind proiectele la care lucreaza, pe Gabi o puteti urmari pe Facebook, Instagram sau Tumblr.
Mana cu Mana
Mana cu Mana (www.manacumana.ro si www.facebook.com/manacumana.ro) este un proiect social artistic, realizat de 2 ONG-uri (Asociatia United Hands Romania si Fundatia Refresh) in colaborare cu o institutie publica (Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta), ce a oferit suport specific. Proiectul este unul national prin anvergura mesajelor promovate in materie de sprijin pentru integrare a copiilor institutionalizati in comunitate, pentru binele general al societatii, dar implementarea (ca si realizarea laturii artistice) se face in principal in doua centre de plasament din judetul Constanta – Centrul de Plasament Antonio din Constanta si Centrul de Plasament Delfinul din Agigea. In cadrul proiectului, unul dintre obiective este strangerea de fonduri / resurse pentru realizarea de activitati pentru copiii din sistemul de protectie, activitati desfasurate in afara centrelor de plasament.
Gabi Toma a desavarsit fotografiile realizate de un alt artist – fotograful Horia Manolache – in cadrul campaniei Mana cu Mana, un proiect dedicat copiilor din centre de plasament, care ii prezinta pe acestia exact asa cum sunt: copii cu viitor, copii cu aspiratii, copii care au nevoie de integrare sociala, intelegere si un mic sprijin din partea comunitatii, pentru a-si depasi conditia si pentru a reusi in viata.
“De proiectul Mana cu Mana am aflat de la fotograful Horia Manolache; el este cel care a facut fotografiile cu mainile copiilor, pe baza carora apoi am pregatit ilustratiile. M-am implicat in proiect in mod voluntar in primul rand pentru ca mi-a placut ideea care a stat la baza lui (de a prezenta intr-o lumina noua gandurile copiilor din centre de plasament) dar si pentru ca mi-am dorit sa ajut, sa pot contribui cumva la imbunatatirea situatiei copiilor din centrele de plasament pentru care a fost creata campania”, explica Gabi Toma.
Cum se transmite emotia in proiectul Mana cu Mana
Mana cu Mana este un proiect ce se bazeaza pe emotie, dar scopul asumat a fost acela de a genera emotie in mod pozitiv. Pana la produsul finit, persoanele implicate in campanie au trebuit sa gestioneze produsul brut, adica discutiile cu copii, replicile si reactiile lor. “La inceput nu am stiut exact la ce sa ma astept; nu am primit foarte multe detalii legate de intrebarile la care copiii au raspuns. Parcurgand raspunsurile lor, am fost foarte impresionata de ideile si dorintele copiilor, de modul in care ei gandesc”, mai spune autoarea ilustratiilor.
Trebuie spus ca imaginile ilustrate (rezultatul colaborarii dintre Horia Manolache si Gabi Toma) au rolul de a transmite mesajele campaniei (inainte de orice, constientizarea corecta a existentei copiilor din centre de plasament si pozitionarea acestora drept copii “cu mari sanse” pentru un viitor bun), dar si de a atrage donatii in mod direct pentru activitati in afara centrelor de plasament. Detalii despre implementarea proiectului pot fi gasite pe www.manacumana.ro (unde se pot face si donatii online cu cardul, extrem de simplu si sigur) si pe www.facebook.com/manacumana.ro.
De la cuvinte la ilustratii peste fotografii
Aceasta explica faptul ca pe fotografiile cu mainile copiilor a suprapus texte cu gandurile fiecaruia si cate un element ilustrat. Aceste elemente au rolul de a prezenta cate una din ideile enuntate de fiecare copil (ideea care a impresionat-o cel mai mult). Pentru ilustratii a folosit culori vesele; mesajele copiilor sunt optimiste si a vrut ca desenele sa readea optimismul lor. Autorul fotografiilor, Horia Manolache, care s-a implicat de asemenea voluntar in proiect, este cel care a surprins imagini foarte expresive, viziunea creativa a fotografiilor apartinandu-i acestuia.
Dorinte diferite fata de copiii din familii, dar nevoi similare
“Majoritatea copiilor ale caror mesaje le-am ilustrat isi doresc o familie, o casa, prieteni de incredere care sa le fie aproape. Ei isi doresc siguranta si afectiune. Cred ca dorintele lor difera de ale copiilor din familiile obisnuite, dar nevoile lor sunt aceleasi”, considera Gabi Toma. Ea explica si modul sau de lucru in campania Mana cu Mana: “Textele au rezultat in urma selectarii raspunsurilor pe care copiii le-au dat anumitor intrebari; le-am rescris vectorial cu ajutorul tabletei grafice (nu am folosit un font) si le-am paginat iar apoi am creat ilustratiile colorate (tot cu tableta) pe care le-am integrat in imagini”.
Dupa cum spun organizatorii campaniei, s-a dorit inca de la inceput implicarea copiilor din centre de plasament intr-un proiect artistic, pozitiv, creativ, care sa creasca gradul de respect de sine al acestora, dar si gradul de incredere in relatia cu mediul exterior centrului, prin contactul cu voluntari si prin implicarea in evenimente asociate.
“Fotografiile create de noi reprezinta o modalitate creativa de a transmite mai departe ideile si dorintele copiilor. Ele au ca scop comunicarea unui mesaj: copiii au o imaginatie minunata si un optimism extraordinar; ei au nevoie de sustinere pentru a isi putea implini visele. Fotografiile se adreseaza unui public larg, fara restrictii de varsta; se adreseaza celor care nu cunosc povestile copiilor, dar vor sa afle mai multe”, concluzioneaza Gabi Toma.
Multe pisici, multe proiecte
In foarte multe dintre proiectele la care a lucrat Gabi Toma s-au facut remarcate pisicile. Prezenta lor se observa si in unele fotografii din campania Mana cu Mana. Totul a fost insa natural, intrucat copiii au facut referire la pisici in multe dintre dorinte – copiii iubesc animalele si isi doresc sa poata avea grija de pisici.
In perioada recenta, exceptand proiectul Mana cu Mana, doua dintre proiectele la care Gabi Toma a lucrat au fost ilustratiile pentru o carte de poezii pentru copii (“Poezii pentru pitici”, de Ana-Maria Dobranis) si colectia de bijuterii din lemn, cu ilustratii, pe care a prezentat-o la Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs, organizata de Asociatia Atelierul de Creatie.