În prezent, aproape jumătate din populația lumii trăiește în mediul urban, iar până în anul 2050 se așteaptă ca procentul să crească la 60%, și chiar până la 70%. Este o realitate globală faptul că oamenii migrează tot mai mult spre orașe, de aceea edilii trebuie să-și schimbe prioritățile și să se concentreze pe soluții care să ofere o viață mai bună locuitorilor și vizitatorilor din uriașele aglomerări urbane.
Ansamblul strategiilor de acest fel se grupează sub termenul de Smart City, care se bazează pe trei direcții: implementarea tehnologiei, dezvoltarea aplicațiilor specifice și utilizarea acestor soluții în marile zone metropolitane.
sursa foto
Implementarea tehnologiei Smart City
Orașele smart reprezintă o colaborare între guverne și cetățeni, pentru rezolvarea provocărilor de mediu, îmbunătățirea serviciilor publice, ocuparea forței de muncă și ameliorarea calității vieții, mai ales în ceea ce privește mobilitatea urbană.
Cele mai importante direcții de implementare a tehnologiilor pentru configurarea structurii de Smart City sunt:
- Dezvoltare organizațională – modalitatea în care municipalitățile pot să dezvolte structuri și procese noi pentru a sprijini orașul inteligent;
- Guvernarea și integrarea datelor – provocări și oportunități privind utilizarea datelor, inclusiv datele deschise, piețele de date, proprietatea și protecția datelor;
- Ecosisteme de inovare – modalitatea prin care orașele pot să sprijine propriile ecosisteme, ca să furnizeze soluții la provocările urbane.
Dezvoltarea aplicațiilor Smart City
Dacă vrei să locuiești într-un oraș inteligent, este nevoie de utilizarea efectivă a tehnologiilor Smart City, iar cele mai cunoscute aplicații dezvoltate în acest domeniu sunt:
- Digitalizarea comunicării între administrația publică locală și cetățeni prin acces la date publice, plăți online pentru taxe și impozite, consultare publică prin intermediul rețelelor de comunicare online;
- Dezvoltarea unei platforme integrate de management al sănătății publice;
- Dezvoltarea unor aplicații de parcare inteligentă și iluminat inteligent;
- Coordonarea prin aplicații informatice specifice a traficului urban;
- Dezvoltarea soluțiilor online de management educațional;
- Digitalizarea operațiunilor de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor.
Utilizarea soluțiilor Smart City în zonele metropolitane
Este clar că utilizarea unor soluții Smart City presupune investiții semnificative în infrastructură digitală care să permită utilizarea unor soluții inovatoare, de exemplu:
Soluții de reducere a poluării cauzate de trafic
Cele mai importante soluții de dezvoltare urbană pe baze Smart City se concentrează pe rezolvarea poluării cauzate de trafic, din cauza mașinilor poluante din marile zone aglomerate.
Se impune adaptarea automobilelor pentru respectarea condițiilor de mediu, prin trecerea treptată la mașini electrice sau hibride, care să asigure un nivel scăzut de poluare.
Este foarte importantă echiparea automobilelor cu dotări de cea mai bună calitate. Conducătorii auto responsabili realizează necesitatea achiziționării unor cauciucuri speciale, care să faciliteze scăderea emisiilor de gaze, prin asigurarea unui regim de rulare în trafic superior.
Astfel, toți cei interesați găsesc anvelope all season aici, ca să contribuie la reducerea poluării și la îmbunătățirea calității vieții cotidiene.
Soluții de mobilitate alternativă
Alte soluții Smart City sunt cele pentru mobilitate alternativă: piste pentru biciclete, zone pietonale, soluții de calmare a traficului, arii urbane cu utilizare mixtă, proiecte de regenerare urbană.
Au fost create platforme de car-sharing și bike-sharing, huburi de taxare pentru transport public în comun și pentru parcări (smart parking), centre de transformare a deșeurilor în hidrogen pentru alimentarea unor autobuze care funcţionează cu ajutorul pilelor de combustie.
Se află în fază de testare soluții îndrăznețe de mobilitate alternativă, precum sistemele de trenuri urbane cu propulsie electrică. Acestea prezintă avantaje semnificative față de variantele clasice, au costuri mai mici de operare și întreținere a infrastructurii, necesită un consum redus de energie și sunt nepoluante.
În concluzie, locuirea într-un areal urban de vocație Smart City presupune un ansamblu de tehnologii, activități și aplicații care se referă la diferite domenii: mobilitate, guvernanță, mediu, economie, societate.