Facultatea de Medicina din Romania a fost si este o institutie extrem de importanta. De-a lungul anilor, scoala romaneasca de medicina a dat tarii si lumii nume sonore.
In ziua de azi, exista medici care profeseaza in cele mai mari spitale ale lumii. Oameni cunoscuti din mediul afacerilor, din muzica si film apeleaza, cu incredere, la serviciile lor. A fi medic este o meserie extraordinara, frumoasa, insa deosebit de grea. Pentru medicina trebuie sa ai acea chemare. Nu poti sa activezi in acest domeniu daca nu iti place. In mainile tale tii vietile oamenilor.
Ca medic, responsabilitatile sunt uriase si o mica ezitare poate sa faca diferenta dintre viata si moarte. Daca visul tau este acela de a deveni medic, atunci nu te opri din acest drum. Insa, trebuie sa fii constient de faptul ca este important sa inveti mult, foarte mult. De fapt, ca medic vei invata toata viata.
Mereu apar tratamente si proceduri noi pe care tu ca medic trebuie sa ti le insusesti. In multe tari din lume, elevii admisi la facultatile de medicina de prestigiu primesc, cu ceva inainte de a incepe primul an de studentie, o lista cu cartile pe care ar trebui sa le citeasca si sa le aiba la cursuri. Si in cazul studentilor romani, pregatirea ar trebui sa inceapa inainte de prima zi de curs.
Pe piata exista multe carti extraordinare, cei ti pot oferi o multime de informatii. Una din aceste carti, pe care chiar si un viitor medic ar trebui sa o citeasca este Ghid de nursing de Lucretia Titirca.
Desi este o carte dedicata in special persoaneleor care doresc sa devina asistenti medicali, Ghidul de nursing ofera informatii pretioase, si celor care se afla in primul an la facultatea de medicina. In primul volum, cititorul afla ca aceasta profesie este mult mai complexa decat toate celelalte existente si ca are o larga implicatie sociala. Ingrijirea sanatatii oamenilor este o componenta esentiala a societatii si modalitatile de ingrijire evolueaza odata cu ea.
In volumul I al cartii se va studia Actualizarea procesului de nursing. Scurt istoric al ingrijirilor de sanatate. A doua parte (Volumul II), mai complexa, este despre tehnici si se vor studia urmatoarele: Punctiile – genaralitati Recoltarea produselor biologice si patologice Sondaje, spalaturi, clisme; Administrarea medicamentelor; Determinarea grupelor sanguine; Transfuzia de sange; Pregatirea preoperatorie; Supravegherea postoperatorie si ingrijirile acordate pacientilor operati; Pregatirea pacientului pentru explorari radiologice; Pregatirea pacientului pentru explorari endoscopice.
Lucretia Titirca este un nume binecunoscut in domeniul medicinei, fie ca este vorba despre asistenti medicali, studenti la medicina, medici de familie si asa mai departe. Autoarea mai are si alte titluri pentru viitorii medici si asistenti. Amintim astfel Urgente medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistentii medicali sau Dictionar de termeni pentru asistentii medicali. Desi Autoarea isi dedica lucrarile in special scolilor sanitare si postlicealelor, acestea sunt carti exceptionale pentru cei care sunt la inceput de drum si vor sa urmeze Facultatea de Medicina.
Asadar, veri sa fii medic? Citeste cat mai mult, infomeaza-te permanent si pune-ti cunostintele in slujba celorlalti. Vei vedea ca, peste ani, satisfactiile vor fi enorme.