● Cât sunt dispuşi bucureştenii să dea pe o locuinţă
● Unde vor bucureştenii să cumpere locuinţe
1. De patru ori mai multe căutări în bugetul de “Prima Casă”
Numărul bucureştenilor aflaţi în căutare de apartamente ieftine a crescut semnificativ în această perioadă. Faţă de anul trecut avem de aproape patru ori mai mulţi bucureşteni interesaţi să cumpere o locuinţă într-un bloc vechi care să nu depăşească suma de 60.000 de euro, potrivit datelor Imopedia.ro.
Schimbări semnificative vedem în piaţă şi pe intervalul de preţ 75.000 – 100.000 Euro unde se înregistrează scăderi. Dacă în primăvara anului 2009, 46% dintre bucureşteni erau interesaţi să cumpere un apartament cu valori cuprinse între 75.000 – 100.000 Euro, astăzi doar 26% caută astfel proprietăţi. În ce priveşte proprietăţile vechi de peste 100.000 Euro nu observăm nicio modificare faţă de primăvara anului trecut, numărul căutărilor rămânând la acelaşi nivel.
Interesul pentru apartamente noi în creştere
Apartamentele noi par să îi atragă mai mult pe români în aceasta perioadă faţă de 2009. Lipsa clienţilor într-o perioadă mai dificilă a pieţei imobiliare, i-a determinat pe mulţi dezvoltatori să facă oferte tot mai bune pentru a nu sta cu locuinţele goale. Astfel, interesul pentru apartamentele noi a crescut de patru ori faţă de primăvara anului trecut, ceea ce a generat automat o scădere pe piaţa locuinţelor vechi, unde interesul s-a redus faţă de aceeaşi perioadă cu 17%.
Dezechilibru pe piaţa caselor
Piaţa caselor din Capitală este dezechilibrată. Majoritatea bucureştenilor caută proprietăţi sub 150.000 de euro, iar în piaţă cele mai multe case (76%) depăşesc valoarea de 150.000 de euro.
Pe segmentul apartamentelor vechi nu există această discrepanţă.
2. Unde vor bucureştenii să cumpere locuinţe
Cartierele de lux conduc în topul zonelor dorite de cumpărătorii de case
Bucureştenii interesaţi să îşi cumpere o casă se uită cu precădere spre zonele bune, scumpe ale Capitalei. Cel mai probabil, scăderile de preţuri înregistrate de aceste proprietăţi în ultima perioadă le-au făcut mai atractive în faţa cumpărătorilor.
Cei mai mulţi bucureşteni se uită în această perioadă spre casele din zona Dorobanţi, unde în baza noastră de date apar peste 50 de locuinţe scoase la vânzare. La o distanţă foarte mică în topul căutărilor înregistrate pe Imopedia.ro se află zona Domenii/1Mai şi Grădina Icoanei/Dacia. Pe următoarele poziţii se află Aviatorilor, Kiseleff şi Cotroceni.
Top 10 căutări case în Bucureşti
Dorobanti, Domenii/1Mai, Grădina Icoanei/Dacia, Aviatorilor, Kiseleff, Cotroceni, Cismigiu, Unirii, P-ţa Victoriei, Romană.
Bucureştenii vor apartamente în zone bune
Bucureştenii care vor să-şi cumpere un apartament se uită tot la zonele bune ale Capitalei. Cei mai mulţi dintre ei ar cumpăra un apartament în Tineretului. Pe locul doi în topul preferinţelor se află zona 1 Mai, unde căutările pentru apartamente înregistrate în baza de date Imopedia.ro sunt cu aproximativ 15% mai mici decât în zona Tineretului. La o diferenţă mică, în top se află apartamente situate în zona Unirii şi Titan. În preferinţele bucureştenilor se mai regăsesc zonele Iancului, Timpuri Noi, Mihai Bravu (Muncii) şi Dorobanţi.
Cele mai puţine căutări se înregistrează în zonele IMGB, Şoseaua Alexandriei şi Ferentari. Ca o comparaţie în Ferentari numărul celor interesaţi de un apartament este de 12 ori mai mic decât în de zona Tineretului.
Top 10 căutări apartamente în Bucureşti
Tineretului, 1 Mai, Unirii, Titan, Iancului, Timpuri Noi, Mihai Bravu (Muncii), Dorobanţi, Piaţa Alba Iulia, Ştefan cel Mare.
{mosloadposition user10}