Înțelegerea corectă a rolului și importanței optometristului poate avea un impact semnificativ asupra sănătății oculare. Un optometrist este un specialist capabil să diagnosticheze, trateze și să identifice cele mai bune soluții pentru problemele oculare descoperite precum viciile de refracție, alergiile, infecțiile și inflamațiile ce pot să apară la nivelul ochilor. La primele simptome ale unor tulburări oculare ar trebui să consulți un optometrist pentru ca problemele să fie tratate rapid și eficient, iar vederea să nu fie afectată iremediabil.
Explicăm în acest articol tot ce trebuie să știi despre ce face un optometrist și când trebuie să consulți unul pentru a evita complicațiile grave pentru sănătatea ochilor.
Ce este un optometrist?
Potrivit articolului “What’s a doctor of optometry?” publicat în American Optometric Association, optometristul este un furnizor de servicii medicale specializat în îngrijirea ochilor. Rolul său este acela de a depista, diagnostica și trata eficient bolile și tulburările comune care afectează ochii și vederea.
Ce face un optometrist?
Optometria este o parte a fizicii care se ocupă cu cercetarea, măsurarea și corectarea defectelor de vedere. Optometristul folosește instrumente speciale, moderne, pentru a te ajuta să corectezi problemele de vedere, să obții imagini clare și corecte, iar viața să nu îți fie afectată în niciun fel.
Un optometrist te va consulta după o discuție legată de motivul programării, simptomele oculare sesizate, istoric medical și familial. Folosind un aparat inovativ, non-invaziv, specialistul îți va măsura automat dioptriile, iar pentru aceasta nu vei resimți niciun disconfort. Pentru testarea acuității vizuale și stabilirea dioptriilor, dacă este cazul vei citi cu voce tare literele și cifrele de pe panou. Cu un tonometru, optometristul va măsura presiunea intraoculară, un factor important în detectarea glaucomului, afecțiune ce duce la pierderea vederii dacă nu este tratată.
La final, optometristul îți va spune ce trebuie să faci pe viitor pentru sănătatea ochilor, te va consilia pentru alegerea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact de corecție potrivite nevoilor tale. Acesta te va ajuta și cu înțelegerea măsurilor de igienizare a dispozitivelor medicale, cu aplicarea și păstrarea corectă a lentilelor de contact, cu achiziția ochelarilor pentru calculator potriviți pentru a lupta cu lumina albastră emisă de dispozitivele digitale sau a celor de soare potriviți nevoilor pentru îmbunătățirea sau menținerea vederii clare și corecte.
În situația în care optometristul nu poate stabili care este afecțiunea cu care te confrunți sau constată o problemă mai gravă te poate îndruma spre un oftalmolog sau un chirurg cu competențe în oftalmologie pentru investigații amănunțite și tratament adecvat.
Când trebuie să consulți un optometrist?
La primele semne ale unor probleme cu vederea – dureri de cap sau oculare, ochi roșii, senzație de nisip în ochi, lăcrimare sau uscăciune excesivă a ochilor, vedere neclară la depărtare, de aproape sau indiferent de distanță, vedere dublată sau dificultăți ale perceperii imaginilor noaptea – ar trebui să mergi la un consult optometric. Oricare dintre simptomele enumerate pot fi manifestări ale unui viciu de refracție precum miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie, tratamentul eficient fiind purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact cu dioptrii aferente nevoilor.
Consultul la optometrist trebuie realizat periodic, o dată la 6 – 12 luni, dacă ai fost diagnosticat cu o tulburare comună de vedere pentru care ai ochelari sau lentile de contact, pentru monitorizarea sănătății vederii și schimbarea la timp a dioptriilor. Eficiența tratamentelor aplicate lentilelor se diminuează cu trecerea timpului, iar suprafața se poate deteriora, un motiv pentru a consulta optometristul și pentru a reînnoi periodic ochelarii sau lentilele de contact de corecție.
Și dacă crezi că nu ai probleme cu vederea controlul optometric preventiv și periodic este necesar, o dată pe an sau cel mult la 2 ani pentru depistarea în faza de debut a celor mai comune deficiențe de vedere și acordarea îngrijirilor necesare.
Un optometrist poate să te ajute cu aproape orice problemă care îți afectează ochii sau vederea, cu condiția să te prezinți la consultație de la primele simptome sesizate sau atunci când este timpul pentru monitorizarea tulburărilor diagnosticate. Controlul optometric periodic poate identifica orice afecțiune comună chiar și în stadiu incipient și te ajută să previi pierderea temporară sau iremediabilă a vederii.