Toti iubitorii de peste trebuie sa incerce macar o data sa guste dintr-o scrumbie marinata de calitate.
Este vorba despre un preparat extrem de sanatos, care ajuta la imbunatatirea modului in care functioneaza organismul si poate fi savurat impreuna cu intreaga familie. Mai mult, scrumbia este delicioasa si nu contine decat ingrediente de calitate.
Care sunt ingredientele necesare pentru o scrumbie marinata delicioasa?
In functie de cantitatea de scrumbie pe care oamenii vor sa o obtina, ei pot folosi urmatoarele:
2 kilograme de scrumbie;
2 cepe medii;
3 morcovi subtiri;
50 de grame de boabe de mustar;
cativa catei de usturoi (aproximativ 3 – 4);
sare de mare pentru muraturi;
3 frunze de dafin;
500 de mililitri de otet, daca acesta este slab sau 250 de mililitri de otet, daca este de 9 grade;
500 de mililitri de apa;
ienibahar;
piper boabe;
coriandru boabe;
ardei iute.
Cum trebuie pregatit pestele?
Primul pas necesar pentru realizarea unei scrumbii delicioase este pregatirea pestelui. Acesta trebuie curatat foarte bine de solzi si apoi de intestine, dupa care se taie capul, aripioarele si coada. Mai apoi se spala foarte bine sub cateva jeturi de apa rece. Ideal este sa se insiste mai mult pe sira spinarii. In acest fel, gospodinele pastreaza doar ce este mai bun din scrumbie.
Pestele poate fi taiat in felii de circa 1, 1,5 centimetri sau poate fi lasat intreg, in functie de preferintele fiecaruia.
Cum se sareaza scrumbia?
Imediat dupa ce pestele a fost foarte bine scurs de apa, el trebuie amestecat cu aproximativ 50 de grame de sare si trebuie lasat la rece pana a doua zi. Ideal este ca scrumbia sa stea la sarat pentru minimum 12 ore, astfel incat sa isi traga exact cantitatea de sare de care nevoie.
Imediat ce s-au scurs cele 12 ore, pestele trebuie scos din sare si lasat intr-o strecuratoare. Ulterior, el trebuie sters cu servetele absorbante, pentru a fi eliminata toata apa.
In ce poate fi pusa scrumbia la marinat?
De preferat este ca gospodinele sa marineze scrumbia in borcane de 400 sau de 800 de grame. Astfel, ele vor putea deschide cate un borcan atunci cand le este pofta, iar pe celelalte le pot pastra la rece.
Pregatirea legumelor
Imediat dupa ce au fost pregatite borcanele, trebuie curatate ceapa si morcovul. Acestea trebuie taiate in felii de aceeasi dimensiune si apoi asezate pe fundul borcanelor, impreuna cu ardeiul iute, cateii de usturoi, dar si frunzele de dafin usor maruntite. Indicat este sa ca gospodinele sa nu foloseasca foarte mult usturoi, astfel incat sa nu altereze gustul delicios al scrumbriei: doar 1 – 2 feliute subtiri sunt suficiente, pentru ca vor da pestelui aroma ideala!
Cum trebuie pregatit otetul?
In ceea ce priveste otetul, el trebuie fiert impreuna cu apa, boabele de piper, coriandru, ienhibahar si frunzele de dafin pana cand mixul incepe sa clocoteasca. Aspoi se lasa totul la racit.
Asezarea scrumbiei in borcane
Ultimul pas pentru realizarea scrumbiei este reprezentat de asezarea feliutelor de peste peste morcovii si ceapa din borcane. Pe deasupra se adauga semintele de mustar si mixul obtinut prin fierbere. La final, borcanele trebuie sigilate foarte bine. De regula, scrumbia se poate gusta dupa aproximativ 3 zile, insa este indicat sa fie lasata la marinat timp de o saptamana.
Persoanele care nu au suficienta rabdare pentru a-si face singure acasa scrumbia marinata, dar carora le place foarte mult acest preparat au posibilitatea de studia gama de oferte de pe Deltaica.ro. Aici vor gasi o scrumbie de Dunare afumat pret atractiv, dar si alte preparate din peste extrem de gustoase!