Amenajarea locuinței cu gresie la nivelul pardoselilor presupune alegerea corectă a sistemului de acoperire. Gresia este un material de finisare care oferă o rezistență crescută la trafic, dar și un aspect deosebit, grație procedeelor de prelucrare. Gresia porțelanată este în prezent o alegere perfectă pentru amenajarea pardoselilor, fiind un material care conferă eleganță și rafinament oricărui spațiu amenajat cu ajutorul acesteia.
Ce este gresia porțelanată?
Gresia este un material ceramic, realizat din nisip cimentat, care prin coacere și tăiere ajunge la forma pe care o cunoaștem în prezent. Gresia porțelanată trece printr-o singură etapă de coacere, numită vitrifiere, cu ajutorul căreia plăcile de gresie capătă caracteristici sporite de rezistență și impermeabilitate.
Gresia porțelanată poate fi folosită și pentru interior, dar și pentru exterior, grație caracteristicilor de rezistență și durabilitate. Există diverse modele de gresie pentru exterior de unde să alegi, mai ales că și paleta coloristică este însemnată. Astfel, pe lângă culorile uzuale precum bej, verde, maro sau negru, gresia porțelanată oferă chiar și modele care imită lemnul.
Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash
Care sunt caracteristicile gresiei porțelanate?
Gresia porțelanată este un material care oferă doar beneficii, pentru că în definitiv aceasta este o variantă superioară gresiei tradiționale. Astfel, se pot delimita următoarele caracteristici ale gresiei porțelanate:
Rezistență la șocuri
Gresia este un material de acoperire pentru pardoseli și este folosit cel mai adesea în spațiile cu trafic intens precum băile, bucătăriile sau holurile. Gresia porțelanată rezistă foarte bine la șocuri mecanice, cum ar fi spre exemplu lucrurile scăpate pe pardoseală, în bucătărie. Gresia porțelanată se sparge mai greu, iar acest lucru înseamnă mai puțini bani alocați reparațiilor.
O paletă amplă de culori
Ca orice alt tip de gresie, gresia porțelanată oferă o paletă amplă de culori care să îmbunătățească aspectul locuințelor. Finisajul poate fi lucios sau mat, iar culorile pot fi alese în funcție de cerințe.
Rezistență la uzură
Datorită rezistenței crescute, gresia porțelanată are o durabilitate de cel puțin cinci ani. Ea este rezistentă la uzură și nu își pierde luciul și frumusețea, aceste caracteristici păstrându-se foarte bine în timp.
Impermeabilă
Gresia porțelanată este impermeabilă și acest lucru ajută foarte mult la menținerea pardoselilor în cea mai bună stare. Materialul nu permite infiltrarea apei, iar acest lucru înseamnă zone uscate, fără posibilitatea dezvoltării mucegaiului. Chiar dacă plăcile sunt utilizate în medii umede, acestea nu se vor deteriora. Un exemplu în acest sens este folosirea gresiei porțelanate în cadrul băilor, acolo unde nivelul umidității este foarte mare.
Comportare ireproșabilă la modificări de temperatură
În unele situații, gresia poate fi supusă modificărilor frecvente de temperatură, însă acest lucru nu afectează funcționalitatea. Astfel, folosirea unui sistem de încălzire în pardoseală sau expunerea constantă la exterior la temperaturi diferite nu va schimba modul de comportare al plăcilor.
Din contră, acestea își păstrează caracteristicile și frumusețea și oferă spații deosebite, cu rezistențe mari și durabilitate în timp.
Costuri reduse
Unul dintre aspectele la care suntem atenți atunci când cumpărăm materiale de construcții este prețul acestora. Deși caracteristicile tehnice ale materialelor pot conduce către ideea de material de lux, în realitate gresia porțelanată este un material de acoperire accesibil pentru orice buget.
Gresia porțelanată poate fi folosită în orice context de amenajare a locuinței, iar această libertate este în mod clar avantajoasă pentru beneficiari. În plus, faptul că nu necesită echipe specializate de montaj ajută la eficientizarea costurilor. Toate aceste lucruri sunt importante atunci când vrei să ai în vedere achiziționarea unui astfel de material, pentru ca alegerea să se facă cu ușurință, conform criteriilor personale.