Orice automobil are nevoie de diagnoza auto, indiferent ca are un an sau 10 ani vechime. Diagnoza este verificarea atenta a pieselor, in vederea functionarii corecte a automobilului. Daca in trecut aceasta diagnoza era facut mecanic, electric si electronic, in ultimele decenii au devenit esentiale diagnozele software.
Foarte multe piese sunt dotate cu mini computere (ECU), ceea ce permite o analiza rapida cu ajutorul unui tester diagnoza auto.
Testarea se poate face la un tester diagnoza service sau chiar si acasa, in conditiile in care exista din ce in ce mai multe astfel de aparate care pot fi folosite cu usurinta de catre oricine, chiar si de catre cei care nu au experienta in acest sens.
sursa foto
Care sunt principalele piese care pot fi diagnosticate cu ajutorul unui tester?
Cu siguranta, viitorul va insemna masini complet computerizate, care pot genera erori ori de cate ori se intampla ceva. In cazul masinilor din prezent sau cele construite in ultimii 10-15 ani, exista cateva componente care sunt dotate cu ECU si pot genera un cod de eroare atunci cand nu functioneaza corect.
Acest cod de eroare apare in bord, ceea ce il avertizeaza pe sofer ca este cazul sa ajunga in service. Printre cele mai importante componente se numara sistemele de injectie, ABS-ul, Airbag-ul, servodirectia, aerul conditionat, clima, transmisia automata, inchiderea centralizata, asistenta la parcare si franele.
Ce se afla in cazul unei diagnoze auto?
Conform celor de la Testere-Auto.ro, testerele afiseaza un cod de eroare, care este un punct de plecare pentru a descoperi problema reala. De multe ori, problema nu este cauzata de piesa care da codul de eroare, ci de altele. Este motivul pentru care rezolvarea trebuie sa se faca intotdeauna intr-un service.
Totusi, exista si situatii in care codurile de eroare sunt date de anumite conjuncturi care nu reprezinta defectiuni. Spre exemplu, inlocuirea acumulatorului sau deconectarea anumitor componente pot sa genereze aceste coduri, ceea ce face un tester de diagnoza ideal pentru acasa, deoarece poate sa stearga problema si poate aduce automobilul in stare normala de functionare.
Care este cel mai bun tester auto pentru acasa?
Testerele pentru acasa trebuie sa fie compatibile cu modelul de masina vizat si sa ofere cat mai multe functii. De regula, testerele moderne pot fi controlate printr-un sistem de operare uzual, cum ar fi Windows-ul sau Android-ul, sunt dotate cu o multime de elemente de conectivitate (USB sau Bluetooth) si contin un display pentru afisarea erorilor.
Se poate opta pentru testere analogice sau digitale si se poate cauta o varianta care sa acopere cat mai multe probleme. Cu un tester bun se va putea masura tensiunea din bateria masinii, rezistenta la fluxul electric, rezistenta cablurilor si a sigurantelor si o multime de alte probleme electrice si electronice.
Pe piata exista o multime de variante de testere, atat multimarca, cat si destinate unui singur brand auto, asadar exista optiuni. Trebuie doar sa fie aleasa cea mai buna.