Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) a publicat recent rezultatele unui sondaj de opinie la nivel european privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă. Rezultatele arată că există un motiv de îngrijorare răspândit în rândul cetăţenilor europeni potrivit căruia actuala criză economică ar putea afecta nefavorabil sănătatea şi securitatea la locul de muncă, periclitând îmbunătăţirile pe care raportează că le-au observat în ultimii cinci ani. Mulţi europeni se consideră, de asemenea, bine informaţi cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă, acestea reprezentând un factor important pentru ei atunci când aleg un nou loc de muncă.
Criza economică exercită o mare presiune asupra lucrătorilor europeni
Potrivit sondajului de opinie, 6 din 10 europeni se aşteaptă ca declinul economic global să deterioreze condiţiile de muncă, în special în materie de sănătate şi securitate. Şi o majoritate semnificativă a respondenţilor (75%) din toate Statele Membre consideră că îmbolnăvirile sunt cauzate, cel puţin într-o anumită măsură, de locul de muncă pe care îl au lucrătorii.
Jukka Takala, directorul EU-OSHA, recunoaşte provocările cu care se confruntă în prezent întreprinderile şi le reaminteşte să investească în sănătatea lucrătorilor: “Criza financiară poate determina organizaţiile să ignore sau să minimizeze importanţa securităţii şi sănătăţii la locul de muncă. Şi chiar există un risc ca întreprinderile să aibă în vedere reducerea investiţiilor în securitatea şi sănătatea la locul de muncă (SSM). Provocarea pentru noi, ca agenţie, este de a le convinge că nu are niciun sens să obţină câştiguri pe termen scurt cu preţul apariţiei unor probleme pe termen lung. Întreaga noastră activitate demonstrează că locurile de muncă tind să fie cu atât mai productive cu cât sunt mai sănătoase.”
Salariul şi securitatea locului de muncă au o importanţă maximă
Pe măsură ce numărul şomerilor creşte, oamenii pot fi mai preocupaţi de securitatea imediată a locului lor de muncă decât de securitatea şi sănătatea condiţiilor de muncă. Când au fost întrebaţi în legătură cu factorii decisivi în alegerea unui nou loc de muncă, cetăţenii Uniunii Europene consideră că securitatea locului de muncă şi nivelul salarial sunt mai importante decât condiţiile de muncă sigure şi sănătoase, care s-au clasat pe poziţia a treia în sondaj înaintea programului de lucru.
O mai bună informare – condiţii de sănătate şi securitate îmbunătăţite
Vestea îmbucurătoare este că cetăţenii din numeroase state membre (în special, din UE-15) se consideră bine informaţi în legătură cu riscurile de la locul de muncă, iar 57% dintre respondenţi cred că sănătatea şi securitatea în muncă s-au îmbunătăţit în ultimii cinci ani.
Rezultatele sondajului condus in România nu sunt însă la fel de îmbucurătoare: 54% dintre respondeţi consideră că siguranţa şi sănătatea la locul de muncă s-au înrăutăţit în ultimii 5 ani, iar 46% se consideră bine informaţi în legătură cu riscurile la locul de muncă.
Diferenţe între sexe
Sondajul de opinie reflectă, de asemenea, diferenţele dintre sexe în ceea ce priveşte atitudinile faţă de problema SSM. Bărbaţii care au participat la sondaj au considerat salariul (61%) şi securitatea locului de muncă (55%) drept cei mai importanţi factori în alegerea unui nou loc de muncă, comparativ cu procentele mai scăzute din rândul respondenţilor femei (53% şi, respectiv, 51%). În schimb, femeile par să acorde o mai mare importanţă programului de lucru (26%) decât bărbaţii (19%).
În plus, mai mulţi respondenţi bărbaţi (62%) decât femei (doar 52%) consideră că s-au înregistrat îmbunătăţiri în condiţiile de sănătate şi securitate în ultimii ani, iar bărbaţii se consideră mai bine informaţi în materie de securitate şi sănătate (71%) decât femeile (61%).
Jukka Takala afirma: “De fapt, riscurile pentru securitatea şi sănătatea femeilor la locul de muncă tind să fie subestimate şi neglijate. Incompatibilitatea dintre timpul de lucru şi viaţa de familie, "schimbul dublu" care afectează în continuare femeile în mod disproporţionat şi faptul că se pune un mai mare accent pe accidentele de la locul de muncă decât pe sănătatea ocupaţională (ceea ce înseamnă că atenţia este îndreptată mai mult spre sectoarele şi ocupaţiile dominate de bărbaţi) se numără printre noile provocări care trebuie înfruntate. Este esenţial să avem o abordare a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în care să ţină seama de dimensiunea de gen, o problemă cu privire la care EU-OSHA va continua, prin contribuţia sa, să asigure o mai mare înţelegere în rândul întreprinderilor din Uniunea Europeană.”
EU-OSHA joacă, de mai bine de un deceniu, un rol esenţial în promovarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în Europa şi va continua să contribuie prin abordarea sa proactivă la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Campania "Locuri de muncă sănătoase" a agenţiei, inclusiv Săptămâna europeană pentru securitate şi sănătate în muncă din 19-23 octombrie, reprezintă cea mai mare campanie de informare din lume pe teme de securitate şi sănătate la locul de muncă, implicând mii de organizaţii şi lucrători din întreaga Europă.
Pentru mai multe informaţii despre rezultatele Sondajului de opinie paneuropean privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă, vă rugăm să vizitaţi site-ul nostru web la: //osha.europa.eu/en/statistics/eu-poll
“Sondajul de opinie paneuropean privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă” a fost realizat de TNS Infratest, lider global în realizarea sondajelor de opinie, cercetare politică şi socială şi responsabil pentru Eurobarometru. Ancheta reprezentativă a implicat 1000 de persoane din fiecare stat membru UE, participanţii fiind selectaţi dintr-o mare varietate de medii de vârstă, educaţionale şi profesionale. Activitatea de teren s-a desfăşurat în perioada aprilie-mai 2009.
Întrebările au fost concepute să evalueze opiniile cetăţenilor europeni cu privire la importanţa securităţii şi sănătăţii la locul de muncă, nivelurile de sensibilizare în rândul lucrătorilor, standardele actuale ale practicilor de securitate şi sănătate şi punctele lor de vedere privind modul în care se pot schimba acestea ca urmare a crizei economice.
Vizualizaţi rezultatele complete ale anchetei în funcţie de statul membru la: //osha.europa.eu/en/statistics/eu-poll
{mosloadposition user10}