Aceasta este valoarea estimata de BusinessWeek Romania a rezervelor de aur de la Rosia Montana. Atit valoreaza cele 315 tone de aur pe care Gabriel Resources se asteapta sa le gaseasca in muntii din Rosia Montana.
Proiectul de exploatare a zacamintelor de aur de la Rosia Montana a suscitat de la bun inceput foarte mare interes, atit la nivel local, national, cit si regional, avind in vedere mizele foarte mari care sint in joc. Mize financiare, dar si ecologice si umane.
Taberele sint impartite si fiecare isi sustine cu vehementa opinia. Pe de o parte Gabriel Resources isi proclama intentiile bune si scot in vedere avantajele pe termen scurt si mediu pe care locuitorii zonei si statul roman le vor obtine in urma exploatarii mine. Pe de cealalta parte, oponentii proiectului sustin ca o interventie atit de brutala si radicala va avea o influenta dezastruoasa asupra mediului inconjurator. Cum de cele mai multe ori, intr-o dezbatere cistiga cel mai bun orator si nu neparat cele mai bune argumente, BusinessWeek s-a asigurat ca cititorii sai au acces la toate parerile pro si contra, si prezinta toate partile povestii, controversele, reactiile si replicile partilor implicate. Declaratii ale reprezentantilor companiei Gabriel Resources, reactiile diferitelor parti direct interesate, de la cele doua tabere ale locuitorilor, la institutii ale statului, la reprezentanti ai organizatiilor ecologiste, politicieni europeni din tarile vecine, profesori de economie si membri ai Academiei Romane.
Dintre subiectele atinse in articolul din BusinessWeek Romania: posibilitatea ca resursele de aur sa fi fost supraevaluate de catre Gabriel Resources, licenta de exploatare a companei – care nu a fost facuta publica, fiind catalogata drept secret de stat si posibilitatea ca in zona sa existe si o rezerva de uraniu.
De obicei adevarul se afla undeva la mijloc, dar inversunarea jucatorilor in acest caz ne poate duce cu gindul ca dreptatea este undeva mai aproape de una din extremitati. Pe larg despre subiect, care este miza, ce deranjeaza, cine plateste si de unde vin fondurile afla numai din BusinessWeek!
In acelasi numar mai poti citi despre: investitiile strategice ale grupului Rompetrol, despre povestea misteriosului grup de investitii Carlyle si despre mutarile in virful ierarhiei mondiale a producatorilor de automobile.
{mosloadposition user10}