„Castigatorul unui litigiu este cel mai mare perdant” spunea Abraham Lincoln. Iar motivele care stau la baza acestei afirmatii sunt legate de costurile ridicate pentru derularea proceselor si timpul valoros implicat in aceasta actiune. Exista, insa, cel putin o metoda alternativa de solutionare a litigiilor de proprietate intelectuala, iar aceasta poarta numele de mediere.
Motivele pentru care specialistii va recomanda sa optati pentru mediere in litigiile de proprietate intelectuala sunt viteza, economia de timp, informalitatea, eficienta procesului sau idealuri filosofice, precum pastrarea relatiilor dintre cele doua parti. Aceste argumente s-au dovedit castigatoare pentru multe companii care au cautat sa reduca povara economica a sistemului de instanta, dar si pentru ca o solutie in instanta ar putea fi nemultumitoare pentru ambele parti.
„Medierea a castigat teren in litigiile de proprietate intelectuala, in principal datorita avantajelor distincte pe care le are, prin faptul ca partile pot oricand opta pentru mediere, in mod voluntar, indiferent daca un proces este in derulare sau nu, dar si datorita flexibilitatii de neegalat, partile putand controla intregul proces” mentioneaza Cristian Deca, Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions.
Cele mai importante avantaje ale medierii in litigiile de proprietate intelectuala, mentionate de mediatorul Decalex sunt:
– Controlul asupra procesului, inclusiv setarea orei si a locului de desfasurare a intalnirilor de mediere, dar si faptul ca procesul in sine este unul confidential;
– Daca intr-un litigiu partile sunt „victorie” si ‚infrangere’, in procesul de mediere ambele parti se pot considera victorioase;
– In economia globala de azi, multe dispute de proprietate intelectuala implica jurisdictii diferite, iar un proces clasic va fi supus unui set de reguli care, putin probabil, va multumi ambele parti, in timp ce, prin mediere, ambele parti reusesc sa-si atinga anumite obiective;
– Un mediator poate sa faciliteze o intelegere de utilizare a inventiilor/brevetelor unei companii de tehnologie, de exemplu, de catre partenerii sai, dar si sumele pe care acestia din urma trebuie sa le plateasca pentru eventualele daune aduse companiei de tehnologie. Se stie ca valorea marcilor comerciale este adeseori mai mare decat cea a bunurilor si serviciilor vandute de companie.
– Cele mai multe dispute de proprietate intelectuala au loc intre parti care au deja o istorie impreuna. Un litigiu poate conduce la deteriorarea relatiilor, pe langa faptul ca are costuri mult mai ridicate, pe cand, prin mediere, partile au inclinatie spre a gasi solutii la problemele lor. Astfel, medierea poate ajuta la restabilirea increderii pierdute si pastrarea relatiilor intre parti.
Pentru a intelege mai bine cum functioneaza procesul de mediere, Cristian Deca, Mediator in cadrul Decalex Legal Solutions, ofera si un studiu de caz.
„Sa presupunem ca o publicatie din Anglia ofera licenta unei companii din Romania pentru folosirea brandului, iar contractul include si o clauza de mediere. Compania din Romania intra in insolventa si se afla in incapacitatea de a mai plati licenta de folosire. Prin mediere, compania din Romania poate obtine o perioada de n ani fara sa plateasca licenta, in timp ce licentiatorul poate solicita o penalizare, aplicata din momentul in care compania romaneasca reintra in activitate, dar si o suma mai mare pentru licenta acordata. Ceea ce trebuie sa retinem din acest exemplu este faptul ca, in cazul unei dispute, nu este necesar sa apelam la judecata, ca este recomandat sa includem in contractele noastre si o clauza privind medierea, ca ne putem pastra relatiile de business, dar si prestigiul companiei, prin faptul ca procesul de mediere este unul confidential” a incheiat Cristian Deca, Mediator in cadrul Decalex.