Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii – care a susținut candidatura Bucureștiului și este un promotor activ al dezvoltării României prin inovație și tehnologie, salută decizia Uniunii Europene de a găzdui nou înființatul Centru Industrial, Tehnologic şi de Cercetare în materie de Securitate Cibernetică la București.
„Astăzi suntem totodată mândri și bucuroși nu doar pentru că România câștigă, pentru prima oară, dreptul de a găzdui o instituție europeană, ci și pentru că această instituție vizează activități din zona protecției cibernetice, un subiect de o vitală importanță în această perioadă plină de provocări la nivel regional și chiar global. Localizarea Centrului European de Securitate Cibernatică la București este o validare dincolo de granițele țării noastre a expertizei românești într-un domeniu complex și absolut esențial în anii care urmează. Este, în același timp, o obligație pentru România să privească cu mai multă responsabilitate susținerea ecosistemului tech actual care, așa cum susținem de atâția ani, poate contribui decisiv la viitorul digital european”, a declarat Mihai Matei, președintele ANIS.
Bucureștiul a câștigat titulatura de gazdă pentru noul Centru Cyber într-o competiție cu alte 6 orașe din Europa. În scrisoarea de susținere a candidaturii Bucureștiului, ANIS a punctat progresul României în domeniul securității cibernetice și tehnologiei în general și potențialul de transformare a țării noastre, într-un hub important în regiune.
În cifre, ecosistemul IT&C din România arată astfel:
- Locul 6 în UE în ceea ce privește numărul de absolvenți IT&C
- Peste 27.000 de studenți înscriși anual la facultăți cu profil tehnologic
- Peste 15 programe de cybersecurity dezvoltate în 11 universități și licee din România
- Locul 4 la nivel mondial în privința numărului de medalii obținute la competițiile academice
- Bucureștiul este cel mai important centru IT&C din țară, cu peste 83.000 de specialiști angajați în 118 companii tech și investiții de peste 1.1 miliarde de euro atrase în ultimii 7 ani în startup-uri tech
- Industria IT&C a contribuit la creșterea economică în primul trimestru al anului 2020 cu aproape 40%, iar în 2019, contribuția sectorului la formarea PIB a fost de 6%
De-a lungul celor 22 de ani de activitate, ANIS a contribuit la dezvoltarea industriei locale de software și servicii prin numeroase proiecte menite să transforme România într-un centru european de excelență în IT.
Printre cele mai importante proiecte în acest sens, inclusiv proiecte educaționale, se regăsesc programul Bursele ANIS de susținere a cadrelor didactice tinere în integrarea unor tehnologii noi în domeniul cybersecurity în programa universitară și derularea de programe de instruire acreditate internațional.
În același timp, ANIS este parte a Strategiei SMART-Edu pentru digitalizarea educației din România, coordonând grupul de lucru dedicat securității cibernetice, protecției datelor, siguranței online și eticii IT.