Oamenii de ştiinţă avertizeaza asupra riscurilor de sănătate cauzate de expunerea la zgomotul dat de CD Player
In opinia (SCENIHR) ascultarea muzicii la CD Palyer la un volum mai mare, pe o perioada lunga de timp poate duce la pierderea permanentă a auzului.
Avizul ştiinţific arată că 5-10% din ascultatori de CD Player risca pierderea permanenta a auzului, în cazul în care se ascultă mai mult de o oră pe zi în fiecare săptămână, la un volum ridicat pe o perioada de 5 ani. Comisia Europeană a solicitat comisiei ştiinţifice analizarea aceastei probleme, având în vedere numarul tot mai mare de utilizatori de CD Player, mai ales in randul tinerilor. Oamenii de ştiinţă au precizat că nu există motive de îngrijorare inca şi ca urmatorul pas in acest demers este luarea de masuri de protectie a adolescentilor privind expunerea la zgomotul ridicat emis de CD Player-ul personal
Comisarul UE Meglena Kuneva a precizat "Sunt îngrijorata de faptul că atât de mulţi tineri, în special, sunt utilizatori frecventi de CD Player sau de telefoane mobile la un nivel acustic mare, cauzand, pe termen lung probleme de sanatate irevocabile. Datele stiinţifice indică un risc clar şi avem nevoie sa reacţionam rapid. Cel mai important lucru pe care il putem face este sa tragem un semnal de alarma astfel constientizand consumatorul de riscurile de sanatate la care se expune.
Normele actuale
Exista deja un standard european de siguranţă pentru a limita nivelul de zgomot redat de CD Player la 100 dB, dar nu există nici un standard European de siguranta care sa precizeze care sunt daunele date la o expunere mai mare de 100db. Astfel de prejudicii pot fi prevenite, într-o oarecare măsură, cum ar fi măsurile de reducere a nivelurilor de expunere la zgomot şi de durată. Comitetul ştiinţific subliniaza faptul ca utilizatorii de CD Player care ascultă 5 ore pe saptamana la volum mare (de peste 89 decibeli) ar depăşi limitele actuale, permise la locul de munca. Utilizatorii care asculta pe o perioada de 5 ani, la un volum foarte mare, risca pierderea permanenta a auzului. Aceasta se intampla la aproximativ 5-10% din ascultători, care pot fi între 2,5 şi 10 de milioane de oameni în UE.
Ce face Comisia acum?
Comisia Europeană a solicitat un studiu ştiinţific, referitor la riscurile ascultarii muzicii tare, în special pentru adolescenţi şi copii. Pe baza acestei dovezi ştiinţifice, Comisia organizează o conferinţă la începutul anului 2009, la Bruxelles pentru a evalua concluziile Comitetului ştiinţific si a statelor membre şi a altor părţi interesate, pentru a discuta şi a gasi solutia cea mai buna. In cadrul seminarului se va incerca gasirea metodelor de precauţie pe care utilizatorii trebuie sa le puna in aplicare, precum si solutii tehnice pentru a reduce la minim daunele auditive şi necesitatea revizuiri standardelor de siguranţă in protejarea consumatoriilor
Ce pot face consumatorii?
Cei ce folosesc CD Playere pot deja să ia anumite masuri foarte practice, cum ar fi verificarea dispozitivului pentru a vedea dacă poate fi setat la un volum mic, sau se pot seta manual, nefolosind-ul pe perioade mari de timp.
Este bine recunoscut faptul că pe termen lung, expunerea excesiva de sunet poate dăuna auzului. Pentru a proteja muncitorii, au fost stabilite limitele maxime pentru nivelurile de zgomot la locul de muncă. Sunete de mediu la care este expus public general – cum ar fi zgomotul din trafic, constructii, aparate de zbor sau de la vecinătate – poate fi foarte enervant, dar care în cele mai multe cazuri nu este suficient de puternic pentru a dăuna auzului.
În ultimii ani, de zgomotul provocat de oameni intimpul lor liber a devenit o ameninţare semnificativă, pentru că poate ajunge la volume foarte mari. Deasemenea, amenintarea se afla pe o linie ascendenta, deoarece noile generatii de CD Playere pot reproduce sunete la volume foarte mari, fără pierdere de calitate. Riscul referitor la problemele de sanatate depinde de nivelul de sunet si timpul de expunere.
În ultimii ani, vânzările de CD Playere au crescut, în special cele din MP3 playere. În ansamblu, în UE, se estimează că aproximativ 50 la 100 de milioane de oameni asculta muzica la CD Player, în fiecare zi. În ultimii patru ani,s-a estimat gamă de unităţi de vânzare între 184 246 de milioane de euro pentru toate dispozitivele audio portabile cuprins între 124 şi 165 de milioane de euro pentru MP3 playere. În toată UE, multe milioane de oameni folosesc CD Playere pe zi, în cazul în care acestea sunt folosite inadecvat, ele pot dauna grav auzului.
{mosloadposition user10}