Centrul Independent pentru Dezoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) si Centrul Independent pentru Protectia Mediului Sebes au inceput demersurile administrative pe langa Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu (ARPM Sibiu) impotriva deciziei acestei autoritati de emitere a avizului mediului pentru planul urbanistic de detaliu al instalatiei de producere a formaldehidei construite deja ilegal de catre SC KRONOSPAN SEBES SA pe platforma sa industriala din orasul Sebes. Prin plangerea administrativa formulata (1), cele doua asociatii solicita revocarea in totalitate a deciziei de emitere a avizului mediului si implicit a avizului de mediu nr. SB 08/23.04.2009 ca fiind emise cu incalcarea grava a legislatiei privind amenajarea teritoriului si urbanismului precum si privind evaluarea strategica de mediu pentru planuri si programe.
Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida).
In cursul anului 2007, Kronospan a ridicat pe platforma industriala de la Sebes o instalatie de producere a formaldehidelor cu o capacitate dubla decat cea actuala (60000 tone/an), fara acord de mediu si fara autorizatie de construire, asadar cu incalcarea grava a OUG 195/2005 privind protectia mediului, a HG 1213/2006 privind evaluarea de mediu pentru proiecte publice si private si a Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Singura solutie legala care se impunea in acest caz ar fi fost demolarea instalatiei cu readucerea terenului la starea initiala, aceasta deoarece in cazul proiectelor cu impact semnificativ asupra mediului realizate fara acord de mediu nu exista posibilitatea intrarii ulterioare in legalitate. Kronospan a eludat acesta solutie si a solicitat ulterior autoritatii de mediu sa comita o ilegalitate prin emiterea avizului de mediu. ‘Din moment ce instalatia nu a fost demolata, ea fiind in fiinta, PUD-ul se va "plia" practic pe amplasarea si utilitatile existente si va lua in considerare parametrii tehnici existenti, infrangand astfel orice fel de scop si utilitate a evaluarii de mediu, in urma careia in mod legal trebuie aleasa cea mai buna varianta de amplasament, utilitati etc.’, se arata in plangerea administrativa a ONG-urilor.
In plus, locatia aleasa pentru construirea acestei instalatii de producere a formaldehidei nu respecta normele legale in vigoare (a se vedea Ordinul nr. 536/1997) privind igiena si mediul de viata al populatiei, fiind amplasata in chiar zona rezidentiala a orasului Sebes.
‘Eliberandu-se avizul de mediu pentru PUD instalatie de producere a formaldehidelor se incearca a se legaliza o ilegalitate a carei rezolvare nu e decat una: demolarea instalatiei ilegal construite. Urmatorul pas pe care il vom face este apelul la instanta competenta de judecata de la care vom solicita suspendarea si anularea acestor acte administrative’, a aratat Av. Dan-Sebastian Chertes, care reprezinta interesele celor doua asociatii in cauza.
{mosloadposition user10}