Șase persoane sunt urmărite penal în cazul de braconaj la cerb, sesizat de WWF autorităților și adus în atenția prim-ministrului Dacian Cioloș, printr-o scrisoare deschisă.
Documentul primit recent din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeş arată că șase persoane sunt urmărite penal. Infracțiunile pentru care s-au sesizat organele sunt: braconaj, transportul vânatului dobândit astfel și vânătoare practicată fără poliță de asigurare pentru accidente și răspundere civilă în legătură cu calitatea de vânător.
Acest răspuns reprezintă încă un pas spre pedepsirea actelor de braconaj în România.
Conform legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, braconajul se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5000 lei la 25000 lei.
Vezi scrisoarea deschisă
Caz de braconaj la cerb, înregistrat pe camere video WWF
Acum aproape o lună am cerut pedepsirea și descurajarea braconajului, printr-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Dacian Cioloș. Solicitarea venea după ce în septembrie 2015 am constatat un caz de braconaj la cerb în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe raza Ocolului Silvic Oțelu Roșu. Deși fapta era demonstrată de înregistrările de pe camerele video instalate de noi în zonă pentru monitorizarea speciilor, dosarul nu fusese încă finalizat și nu începuse cercetarea judecătorească.
Din păcate, acesta nu este singurul caz de braconaj sesizat de WWF.
Primul urs monitorizat de WWF, împușcat în Maramureș
În 2012, primul urs monitorizat de WWF într-un proiect transfrontalier a fost împușcat mortal pe raza unui fond de vânătoare din Maramureș. Ursul era un exemplar mascul, cu vârsta de 6-8 ani, având 2 metri lungime și 150 kg. Purtând numărul de cod WWF11621, acesta urma să ofere informații despre locurile preferate pentru hrănire, adăpost, reproducere și rutele de deplasare, într-o zonă unde astfel de informații lipsesc sau sunt incomplete.
WWF a pus la dispoziție toate informațiile și datele de ordin tehnic și științific pentru a susține investigația, dar vechile lacune legislative, lipsa de responsabilitate a autorităților competente și deficiențele în aplicarea legislației au împiedicat obținerea unor rezultate concrete până în ziua de azi.
Singura șansă a puilor de urs orfani
Braconajul reprezintă unul dintre motivele pentru care, anual, zeci de pui de urs rămân orfani în pădurile din România. Din fericire pentru ei, de mai bine de 10 ani, în județul Harghita, în Munții Hășmaș, funcționează Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru urși. Fondat de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematică a țării noastre, orfelinatul a reușit să readucă în sălbăticie mai mult de 100 de urși altfel pierduți într-un destin batjocuritor. Principiul de bază al orfelinatului este interacțiunea minimă cu omul, dar monitorizarea este realizată continuu de către un expert.
Orfelinatul a rămas acum fără finanțare, dar oricine poate deveni un erou al puilor de urs, pe www.f.ro/orfelinat.