Trei întrebări și doi designeri de interior te învață la ce să fii atent
Amenajarea casei poate fi un proces îndelungat, costisitor și chiar frustrant, dacă rezultatul nu îndeplinește dorințele proprietarului. Pentru a evita neplăcerile, să cauți un designer de interior este o soluție prin care poți economisi multe resurse și care îți conferă și satisfacția lucrului bine făcut încă de la început.
Noi am mers direct la sursă și am vorbit cu Natalia și cu Octav Roman – tineri designeri din Bucureșți, fondatorii studioului de amenajare Creativ Interior. Aceștia ne-au răspuns la o serie de întrebări care sperăm să va ajute în luarea deciziilor atunci când vine vorba de confortul propriului cămin.
Natalia și Octav consideră că fiecare interior spune o poveste sau ar trebui să spună o spună iar, în fiecare proiect în care se implică, pornesc de la premisa deja articulată de arhitectul William Morris – “have nothing în your house that you do not believe to be useful or believe to be beautiful.”
Q1: Când să cauți un designer de interior?
Natalia:
De cele mai multe ori, cauți un designer de interior atunci când:
- ai achiziționat recent o locuință.
- vrei să economiseșți timp și bani și-ți doreșți ca amenajarea locuinței să fie un succes de la bun început.
- renovezi locuința și vrei să-i transpui elemente din personalitatea ta.
- dorești să creezi senzația de spațiu în locuință.
- nu te poți baza pe simțul tău estetic.
Octav:
Când cauți un designer de interior, fie că vorbim despre amenajare living, amenajare bucătărie sau dormitor, asigură-te că, pe baza experienței sale reale în amenajări interioare va încerca să-ți satisfacă dorințele creative cu ceea ce poate fi realizat efectiv și încercând, în același timp, să se încadreze în bugetul pe care îl are la dispoziție. Punctez aici “experiență reală” pentru că designul interior este o nișă extrem de atrăgătoare și pare, pentru un ochi neofit, ușor de realizat. Însă adevărata forță a unui interior bine-făcut vine realmente din interpretarea unui set de reguli îmbinate și cu un corpus de cunoștințe care ți-au dezvoltat în timp gustul. În toate interioarele noastre – deși vorbim de zona individuală sau de cea corporate pornim de la acest element puternic – “gustul”.
Q2: Care sunt criteriile după care ar trebui ales un designer de interior?
Natalia:
Atunci când cauți un designer de interior, este bine să ai în vedere următoarele criterii:
- experiență.
- portofoliul.
- recomandări.
- abilitatea de a comunica ușor.
- tipul de servicii incluse în preț.
Octav:
Alege pe cineva în care chiar ai încredere totală și al cărui gust îl admirați și ai răbdare. Chiar te vei distra și vei primi și multe informații atunci când vei fi scos din zona de confort dar vei avea încredere în omul cu care lucrezi. Poate nu vei înțelege din prima de ce e nevoie de o lampă ciudată pentru ca spațiul să arate excelent dar, dacă, există încredere în omul cu care ai ales să lucrezi vei beneficia de o adevărată călătorie în universul culorilor, materialelor și posibilităților.
Q3: Cum lucrezi cu un designer de interior?
Natalia:
Odată ce ai găsit un designer pe care dorești să-l abordezi, este bine să ai la îndemână la prima întâlnire planurile locuinței și să-i oferi informații despre stilul tău de viață, pentru că designerul să-și formeze o părere de ansamblu asupra nevoilor tale. Ulterior acestei discuții, te poți aștepta la o serie de instrumente vizuale, scheme, prezentări, schițe 3D, planșe tehnice pe care specialistul ți le va arată. Per ansamblu, rolul acestor materiale este de a-l ajuta pe designer să nu piardă din vedere atât partea estetică, dar și cea practică pentru amenajare living, de exemplu, atunci când tu cazi pradă numeroaselor surse de inspirație de pe Pinterest.
Octav:
Un alt beneficiu al colaborării cu un designer de interior este că, la sfârșitul lucrării, cunoștințele tale în materie de finisaje ale locuinței se vor îmbogăți considerabil, mai ales dacă interacționați des.