Proiectul ”Câini pentru Oameni” al VIER PFOTEN s-a extins către noi beneficiari
Cățeii știu, pot și, mai ales, vor să ajute oamenii. Mulan, Țuca, Richie și Tibi, cei patru căței foști maidanezi din echipa de terapie asistată de animale a VIER PFOTEN, desfășoară un nou proiect, de această dată dedicat copiilor cu autism. Acesta se adaugă proiectelor cu ”vechime” ale echipei: cel pentru copiii cu dizabilități de la centrul ”Sfantul Andrei” din Capitală și cel dedicat bătrânilor de la complexul ”Floare Roșie” din Sectorul 6.
De noul proiect de terapie asistată de cățeii VIER PFOTEN beneficiază 8 copii, cu vârste între 3 şi 8 ani, care au fost diagnosticați cu tulburări din spectrul autist. Aceștia sunt incluși în programul Centrului de consiliere și asistență specializată pentru copiii cu autism, derulat de DGASPC Sector 6, București. Terapia constă în întâlniri regulate, o dată pe săptămână, între câinii de terapie însoțiți de instructori și copiii din program. Doi psihologi monitorizează permanent starea copiilor și interacțiunea acestora cu câinii.
”Copii autiști sunt speciali și vulnerabili. Terapia pe care o facem cu ei este o provocare pentru noi, dar și o mare satisfacție că putem fi de ajutor. Începem deja să vedem niște rezultate și remarcăm, încă o dată, că maidanezii sunt buni la toate”, subliniază Anca Tomescu, coordonator al proiectului ”Câini pentru Oameni”.
Noul proiect de terapie, care a debutat de anul trecut, se concentrează asupra dezvoltării abilităților sociale, având în vedere că, în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist, cea mai afectată este funcția socială. Copiii cu deficiențe de comunicare și socializare riscă întârzieri de dezvoltare pe toate planurile, pentru că ei se adaptează foarte greu la o curriculă școlară obișnuită. Unii copii au probleme în a relaționa cu ceilalți oameni și în a recunoaște expresii faciale. Terapia cu câinele îi ajută să-și îmbunătățească, în primă instanță, comunicarea non-verbală. Ulterior, copilul va dori singur să comunice și verbal pentru a striga câinele pe nume și a-i da comenzi. Câinele devine practic un intermediar care-l învață să comunice la un nivel primar, non-verbal. În timp, abilitățile de comunicare dobândite cu ajutorul câinelui pot fi transferate către oameni.
”Avem cazul unui copil diagnosticat ADHD (tulburare hipekinetică cu deficit atențional) care nu se putea concentra și inițial evita contactul cu câinele. Pe parcursul terapiei, copilul a devenit mult mai atent și conectat, iar capacitatea de concentrare a crescut. A început sa aibă contact vizual mai des și să răspundă activ diverselor sarcini pe care le-a primit. Părinții copiilor din program ne-au spus ca au început deja să observe schimbări în comportamentul acestora. Mai mult, copiii au arătat interes și față de alte animale decât câinii de terapie, ceea ce nu se întâmpla anterior. Asta înseamnă că abilitățile învățate cu câinele de terapie sunt transferate căre alți câini”, explică Victor Chitic, psihologul echipei ”Câini pentru Oameni”.
Lansat in 2004, proiectul VIER PFOTEN “Caini pentru oameni" înregistrează rezultate remarcabile în susținerea terapiilor pentru copiii cu dizabilități din România. De 2 ani, cățeii de terapie se fac utili și pentru seniori, fiind așteptați săptămânal, cu mare nerăbdare, de către vârstnicii de la Centrul ”Floare Roșie” din Sectorul 6. Mulan, Țuca, Richie și Tibi sunt toți căței maidanezi salvați de pe stradă sau din adăposturi, care au fost selectați și antrenați special pentru programele de terapie.
Pentru mai multe detalii legate de acest proiect VIER PFOTEN, vă rugăm să ne contactați
Va invitam sa vizionati noua pagina de Facebook dedicata acestui proiect
https://www.facebook.com/cainipentruoameni.