Extinderea rapidă a noului coronavirus SARS-CoV-2 i-a determinat pe oamenii de știință și pe experții din lumea medicală internațională să ia măsuri la fel de rapide pentru a lupta cu acest virus care a dus la moartea a milioane de persoane până în acest moment.
Cercetătorii au început cu aflarea structurii virusului, pentru a putea dezvolta metode de depistare eficiente a infecției active, însă rămân în continuare o mulțime de întrebări fără răspuns la care comunitatea medicală speră să afle răspunsurile în perioada următoare.
Dincolo de aceste considerente generale, metoda de diagnosticare principală a infecției râmâne testarea RT-PCR – un test care pune în evidență prezența COVID-19 în secrețiile recoltate de la persoanele suspectate de a fi infectate sau de a fi luat contact cu virusul.
Testarea RT-PCR este, în general, o metodă eficientă de diagnosticare, iar rezultatele au o marjă de eroare foarte mică, însă acest tip de testare are și câteva neajunsuri, printre care și faptul că se poate face doar în laboratoare medicale echipate corespunzător și numai de către personal medical bine pregătit.
Categorii de teste COVID-19
În acest context îți propunem să trecem în revistă toate categoriile de teste COVID-19 care au apărut pe piață și să le clasăm în funcție de modalitatea lor de acțiune și, de asemenea, în funcție de principalele plusuri și minusuri pe care le au.
Toate aceste informații te pot ajuta să iei cea mai bună decizie, în cazul în care dorești să te testezi în viitorul apropiat.
Teste RT-PCR COVID-19
Așa cum aminteam anterior, testarea RT-PCR este – în acest moment – standardul de diagnostic al infecției COVID-19.
Un astfel de test cu rezultat pozitiv arată că o persoană are o infecție activă, prin urmare este foarte important ca aceasta să ia toate măsurile necesare pentru a nu răspândi infecția.
Printre avantajele folosirii testelor RT-PCR se numără și evidențierea virusului chiar și atunci când acesta se găsește într-o concentrație foarte mică, evidențierea virusului chiar și la acele persoane care nu prezintă simptome și, de asemenea, precizia foarte mare a rezultatelor.
La capitolul dezavantaje putem enumera timpul mai lung de care e nevoie pentru prelucrarea rezultatelor, nevoia de a achiziționa kit-uri de laborator care sunt, în general, foarte scumpe, nevoia ca aceste teste să fie făcute de personal medical cu o expertiză considerabilă, precum și faptul că acest tip de teste nu arată dacă ai avut infecția în trecut.
Teste rapide bazate pe detecția de antigen
Pe lângă testele RT-PCR mai există și posibilitatea de folosi teste rapide bazate pe detecția de antigen.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă, totuși, aceste teste pentru a diagnostica și tria pacienții, însă ele pot fi utile în lipsa testelor RT-PCR pentru că rezultatele prezintă o oarecare acuratețe (care poate fi luată în considerare).
Avantajele unui test rapid COVID sunt următoarele: poate indica infecția în faza acută, poate indica infecția la persoanele asimptomatice (cu condiția ca infecția să fie activă), oferă rezultate foarte rapide, iar personalul medical nu are nevoie de expertiză specială pentru a putea face aceste teste.
La capitolul puncte slabe putem aminti frecvența mare a rezultatelor pozitive și negative greșite (rezultate fals pozitive și fals negative), nevoia de a confirma rezultatele obținute și prin teste RT-PCR, precum și dependența rezultatului de calitatea probei recoltate.
Teste rapide bazate pe detecția de anticorpi
Testele rapide bazate pe detecția de anticorpi identifică, așa cum sugerează și numele, prezența anticorpilor în sângele persoanelor care au avut infecția la un moment dat (în trecut).
Ca și la testele antigen, și în cazul testelor bazate pe detecția de anticorpi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă ca acestea să fie singurele teste care le sunt făcute pacienților suspectați de prezența infecției COVID-19. Cu alte cuvinte, rezultatele obținute trebuie confirmate și de un test RT-PCR.
Avantajele acestor teste sunt următoarele: pot să indice prezența infecției în trecut, oferă rezultate rapide și nu este nevoie ca acest tip de test să fie făcut exclusiv de pesonal medical cu expertiză specială.
În ceea ce privește punctele slabe, putem aminti faptul că nu detectează infecția acută, pot da rezultate negative la persoane care au un răspuns imun scăzut sau tardiv și, de asemenea, pot da rezultate pozitive greșite (fals pozitive).
Teste serologice de laborator
Testele serologice de laborator se fac utilizând probe de sânge venos recoltat de la persoana suspectată de infecție cu COVID-19 sau de contact cu alte persoane care au fost confirmate pozitiv.
Avantajele acestor teste: indică trecerea prin infecție (cu alte cuvinte, indică dacă o persoană a fost infectată la un moment dat), indică dezvoltarea unui răspuns imun la infecție și, de asemenea, pot monitoriza cu succes răspunsul imun.
La capitolul dezavantaje trebuie amintite imposibilitatea de a detecta infecția acută, rezultatele echivoce în cazul infecțiilor cu mai multe tipuri de coronavirus și faptul că aceste teste nu pot indica cu precizie dacă anticorpii deja formați au și capacitatea de a proteja persoana în cauză de o nouă infecție.
În concluzie, acestea sunt principalele categorii de teste COVID-19 în funcție de modalitatea de acțiune.
În cazul în care prezentați simptome sau semne evidente ale unei infecții COVID-19 apelați la testul care vă este cel mai la îndemână pentru a afla dacă ați fost infectat(ă). Dacă obțineți un rezultat pozitiv, luați de urgență legătura cu un medic și urmați măsurile recomandate de distanțare socială și izolare, pentru a putea împiedica răspândirea infecției.
De asemenea, în cazul în care aveți nelămuriri cu privire la specificitatea simptomelor COVID-19, nu ezitați să întrebați medicul de familie sau medicul specialist – aceștia sunt singurii în măsură să vă ofererăspunsuri corecte.