in parteneriat cu Academia Romana formeaza expertii de varf in probleme dunarene
Mari oportunitati deosebite de finantare si actiune se deschid prin Strategia UE pentru Regiunea Dunarii (SUERD), aprobata inca de acum un an de Consiliul UE. Recent, in cadrul alocarilor pentru Cooperarea Teritoriala Europeana ce vor totaliza 11,9 miliarde Euro in perioada 2014-2020, Comisia Europeana a dat unda verde unei sub-linii speciale de finantare a Regiunii Dunarii. Din acest meniu financiar generos, si romanii ar putea beneficia de o copioasa parte, cu conditia sa-si adapteze competentele si abilitatile la procesul de promovare, lobby si, mai ales, de realizare a unor proiecte strategice complexe, multinationale.
Pentru a nu rata sub nicio forma aceasta posibilitate, Catedra Internationala Onorifica pentru SUERD (CIO-SUERD) – initiativa prezidata de Ambasador Liviu BOTA, ex-Secretar General Adj. ONU – platforma flexibila de formare alternativa, promovare si lobby pro-dunarean, lansata oficial in parteneriat cu Academia Romana si cu amabilulu sprijin personal al Ministrului Educatiei si Cercetarii anunta deschiderea inscrierilor pentru cea de-a doua grupa de studiu a Cursului Online de Medie Durata, de tip post-universitar, destinat formarii membrilor Retelei Nationale a Promotorilor Facilitatorilor si Expertilor pentru Strategia Regiunii Dunarii – PROFEX, dar si pentru implementarea celorlalte programe de finantare complexa de la Bruxelles, in domeniile inovarii, dezvoltarii durabile si turismului-patrimoniului cultural. Reteaua numara deja peste 150 de membri marcanti in peste 20 de judete din Romania si este afiliata deja la Platforma "EU-Danube Strategy" creata de Comisia Europeana.
Urmand prestigiosul model al altor programe de tip post-universitar, coordonate de Academia Romana prin institutele sale de cercetare, conform Legii Educatiei, noul program se va desfasoara in co-tutela sub inaltul gir al Academiei Romane prin Centrul de Biodiversitate "Acad. David DAVIDESCU" din cadrul Institutului National de Cercetari Economice (care coordoneaza deja o prestigioasa Scoala de Studii Doctorale si Post- doctorale ce se bucura de sprijinul financiar al Comisiei Europene), precum si al CIO-SUERD.
Cursurile sunt programate sa se desfasoare in perioada noiembrie 2012 – februarie 2013, in principal la distanta, prin internet, spre a fi la indemana participantilor din intreaga tara. Coordonatorii stiintifici ai programului de tip post-universitar sunt: din partea Academiei Romane – Prof. Univ. Dr Alexandru T. BOGDAN, Membru Corespondent al Academiei Romane si Prof Univ. Dr. Petre PRISECARU, Director Stiintific al Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane; din partea CIO-SUERD – Prof. Univ Dr. Carmen COSTEA, expert evaluator al Comisiei Europene si titular la Academia de Studii Economice si Sever AVRAM, Knowledge Management Specialist/Lider al Grupului de Actiune "Dunare-Marea Neagra" din cadrul Consiliului Consultativ SUERD de pe langa Ministerul Afacerilor Externe.
Cui se adreseaza programul de studii?
In principal, formarea are drept public-tinta pe toti cei interesati sa activeze si sa ofere expertiza in urmatoarele compartimente de activitate: birourile de promovare si proiectare SUERD la nivelul judetelor, municipiilor, oraselor si comunelor; administrarea axelor tehnice de implementare, in principal pentru cele trei domenii prioritare gestionate de Romania: infrastructura-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; protectia mediului-managementul riscurilor; departamente specializate de consultanta din sectorul public si din cadrul agentiilor de profil care lucreaza in special in proiecte trans-frontaliere si internationale; departamentele de cooperare internationala din cadrul universitatilor si centrelor de cercetare-dezvoltare; asociatiile profesionale si alte organizatii care isi propun sa coopereze in proiectele prioritare si majore prin SUERD; departamentele de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Afacerilor Europene, al altor ministere care gestioneaza domeniile prioritare SUERD.
Beneficiile principale ale participantilor:
- primesc Certificat de Absolvire a Sesiunii de Cursuri de tip post-universitare eliberat de Academia Romana si CIO-SUERD, in Consililul Stiintific al careia sa afla mari personalitati academice si diplomatice din Europa, precum si Anexa de Studii;
- li se furnizeaza consiliere gratuita si recomandari bibliografice online pe toata durata derularii programului asupra problemelor teoretice si practice referitoare la curricula propusa;
- pot transmite propuneri, sugestii si recomandari de proiecte catre Consiliul Consultativ si ministerele de resort pentru formularea de proiecte proprii supuse spre finantare;
- participa la schitarea practica a etapei preliminare de formare a unui consortiu/coalitii, platforme, retele, cat si la redactarea unei propuneri conjugate de proiect in echipa (exercitu pilotat de simulare), forma de evaluare concreta a pregatirii cursantilor;
- devin membri ai Retelei Nationale PROFEX (cu tot pachetul de beneficii conexe), initiativa lansata in prezenta si cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si Academiei Romane si se bucura de privilegii speciale de afiliere si participare la reuniunile Clubului Stakeholderilor Strategiei Regiunii Dunarii, organizata cu amabilul sprijin al Comisiei SUERD din cadrul Parlamentului Romaniei, al Bancii Nationale a Romaniei si Bibliotecii Nationale;
- pot fi solicitati si recomandati oficial drept persoane-resursa, consultanti sau cercetatori onorifici in proiecte de catre CIO-SUERD si partenerii oficiali ai Catedrei;
- au acces preferintial la reuniunile si evenimentele de promovare, lobby institutional si de lucru ale Grupului de Actiune "Dunare – Marea Neagra".
In prezenta Ministrului Educatiei, al Inaltului Reprezentant al Presedintiei Uniunii Europene si a Vicepresedintelui Comisiei de Transport si Tursim a Parlamentului European, coordonatorii proiectului organizeaza, in plus, lansarea programului printr-o reuniune speciala in cadrul Salonului Anual de Solutii Practice si Transfer de Know How, la Sala de Consiliu a Senatului Romaniei – Palatul Parlamentului, in data de 29 noiemebrie 2012, in care vor fi prezentate rezultatele practice ale editiei I a Forumului Pan-European SUERD (27-28 noiembrie) si se va pune in dezbatere un Document de Pozitie privind optimizarea procesului de promovare si absorbtiei a fondurilor pentru implementarea SUERD in Romania. Un accent special va fi acordat acomodarii si relationarii participantilor cu reprezenantii guvernamentali ai celor trei mari domenii prioritare gestionate de Romania: transporturi-navigabilitate; dezvoltarea turismului-patrimoniu cultural; mediu-managementul situatiilor de urgenta, precum si ai Biroului Coordonatorului National SUERD si cu alti experti relevanti din institutiile partenere si invitate.
Amintim ca traditia acestui gen de cursuri post-univesitare in domeniul accesarii fondurilor UE dateaza si s-a desfasurat continuu din anul 2007, iar in prezent participantii se vor bucura de conditii promotionale reduse si esalonare flexibila a contributiei daca se inscriu cel tarziu pana in data de 23 noiembrie 2012. Pentru detalii suplimentare, cei interesati sunt invitati sa consulte paginile de internet www.StructuralFunds.ro ; www.HouseofEurope.ro sau sa contacteze Secretariatul Tehnic la adresele de e-mail: info@structuralfunds.ro ; info@houseofeurope.ro sau la tel./fax: 021.230.49.97.
Parteneri Media: Finantare.ro, CalendarEvenimente.ro, CaleaEuropeana.ro, Comunicatii Mobile, SmartFinancial.ro, NewsChannel.ro, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, Euroconsultanta-Ghidul Firmei, ClubAfaceri.ro, BrandInfo.ro, GhiseulBancar.ro, PRwave.ro, ComunicateMedia.ro, Early Warning Support – "EU-RO Clearing Funds".
{mosloadposition user9}