Cătălin Tenită, cofondator Geeks 4 Democracy și managing partner TreeWorks/Zelist Monitor, a fost selectat pentru bursele Eisenhower Fellowships 2020 – un program global extrem de competitiv și riguros oferit unui număr de 22 de profesioniști din întreaga lumea din domeniile public, neguvernamental și privat. Aceștia au posibilitatea de a urma un stagiu de 7 săptămâni în Statele Unite – o călătorie de studii personalizată în funcție de interesele și proiectele lor, pentru a se întâlni cu lideri americani din domeniile relevante.
Eisenhower Fellowships, numit în onoarea președintelui american Dwight Eisenhower, este un program instituit în 1953 de către un grup de prieteni ai acestuia fiind considerat de el drept “cel mai frumos cadou pe care l-a primit vreodată”.
În cei aproape 70 de ani existentă, Eisenhower Fellowships a dat posibilitatea a peste 2000 de persoane aflate la mijlocul carierei profesionale să își definească viziunea de implicare socială și să își realizeze planurile de a face o lume mai bună, mai prosperă și mai pașnică, prin acțiuni concrete în sectoarele lor de activitate. Printre cei participanți la program se numără persoane care au devenit ulterior șefi de stat sau de guvern, miniștri sau lideri ai domeniului privat sau non-profit.
“Este o onoare cumva neașteptată pentru mine. Consider această distincție și această oportunitate ca fiind în primul rând un semn de recunoaștere a rolului pe care societatea civilă l-a avut în România în ultimii 4-5 ani.
Organizația din care fac parte, “Geeks for Democracy” este parte a acestui spirit de schimbare. Este una dintre expresiile influxului de oameni implicați civic, proveniți din mediul antreprenorial sau creativ, IT sau corporativ, care – după au schimbat în ultimii 20 de ani fața economiei românești – sunt acum pregătiți să depună eforturi substanțiale pentru schimbarea sectorului public și a modului în care acesta se raportează la cetățeni.
Noi, la Geeks for Democracy, am participat la coaliții de observare a procesului electoral, împreună cu alte organizații, prin FiecareVot, am stâns fonduri pentru finanțarea de proiecte civice și jurnalistice grassroots, prin Fondul pentru Democrație, am realizat sondaje de opinie care să arate care este atitudinea publică în momente cheie, am realizat proiecte de descoperire a modului în care sunt prost cheltuiți banii publici, am susținut protestele celor care au militat pentru stoparea distrugerii statului de drept, am susținut asociații și mișcări civice cu elemente de comunicare și infrastructură IT, am căutat să păstrăm memoria civică și multe altele.
Și asta e doar o parte din ceea ce am făcut împreună. Această oportunitate ne va permite să ne înțelegem mai bine rolul și să ne eficientizam modul de acționa pe viitor, pentru binele comun.”, a declarat Cătălin Teniță.
“O bine-meritată recunoaștere pentru o persoană excepțională! Încă o data felicitări Cătălin Teniță – sunt mândră de ține și mă bucur să îți spun bun venit în familia Eisenhower Fellowships.
Îți mulțumesc că mă entuziasmezi atât de tare cu tot ceea ce faci și ce ești.” a declarat Irina Anghel-Enescu, Eisenhower Fellow 2008 și reprezentantă Europei în comitetul rețelei aluminilor EF.
Din România, de-a lungul timpului au participat la acest program Monica Macovei, Manuela Ștefănescu-Drag, Irina Anghel Enescu, Roxana Damaschin-Tecu, Laura Ștefan, Cosmin Alexandru, Tudor Giurgiu, Vlad Voiculescu, Vlad Mixich, Dan Pascariu, Dan Manolescu, Călin Zamfirescu, Cristian Vlădescu, Mihai Ghyka, Florin Dolea.
“Acești douăzeci și doi de lideri dinamici au misiunea de a rezolva unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă lumea noastră în zorii unui nou deceniu. Îi întâmpinăm cu drag și așteptăm implicarea lor de o viață în rețeaua EF globală de agenți ai schimbării.” – a declarat Dr. Robert M. Gates, fostul Secretar al Apărării al Statelor Unite și Președinte al Eisenhower Fellowships.