Periuța de dinți, indiferent că este clasică, manuală, sau electrică, este indispensabilă în rutina de îngrijire a dinților, cu ea reușind să eliminăm depunerile de alimente ce pot cauza dezvoltarea bacteriilor ce vor afecta sănătatea întregii cavități orale.
Este important de știut că peria de dinți are o durată de folosire limitată și trebuie să o schimbăm periodic, astfel încât să își păstreze eficiența în curățarea dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne spune la ce perioadă este recomandat să schimbăm periuța de dinți sau capetele celei electrice.
„Cu toții știm că periuțele de dinți trebuie schimbate la un moment dat. Care este însă acel moment? Cum știm că a sosit momentul să aruncăm periuța veche și să cumpărăm una nouă?
Un prim motiv de schimbare a periuței de dinți este uzura acesteia. Perii se vor uza mai rapid în special în cazul pacienților care utilizează o forță excesivă în timpul periajului dentar. Sigur că acest obicei este, din start contraindicat, deoarece duce în timp la tocirea smalțului. Însă, pe lângă asta, trebuie să avem în vedere că periuța, odată uzată, nu mai este eficientă și trebuie neapărat schimbată. O periuță de dinți tocită, indiferent că vorbim aici despre periajul manual sau despre cel electric, nu va putea îndepărta în mod corect resturile alimentare.
Un alt motiv este acela că periuțele dentare au contact cu zona cu încărcătura cea mai mare bacteriană din organismul uman. Astfel, indiferent de cât de bine le-am curăța după fiecare utilizare, în timp, ele devin sediu pentru coloniile bacteriene”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
La ce perioadă schimbăm periuța de dinți în mod normal?
„Intervalul de timp la care este în general recomandat să schimbăm periuța de dinți este între 12 și maximum 16 săptămâni, în condițiile unui periaj de două ori pe zi timp de minimum două minute. Acestea sunt însă recomandări generale. În funcție de context și de particularitățile fiecărui caz în parte, ele vor suferi modificări, trebuind schimbate mai devreme sau mai târziu”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Schimbăm periuța de dinți imediat după o răceală
„Dacă tocmai am trecut printr-o viroză sau suntem în perioada de recuperare după orice fel de răceală, este recomandat să schimbăm periuța indiferent de cât de nouă era aceasta, pentru a preveni reinfectarea. O altă situație, probabil mai rar întâlnită, este dacă cineva a folosit periuța ta, caz în care, evident, ea trebuie schimbată imediat”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Reguli de îngrijire a periuței dentare
„Există câteva reguli de care trebuie să ținem cont atunci când vine vorba despre îngrijirea de zi cu zi a periuței dentare:
-nu o dezinfectăm, dar o spălăm întotdeauna foarte bine cu apă
-nu o împărțim cu nimeni, nici măcar cu partenerul de viață sau alți membri ai familiei
-nu o ținem în medii închide, deoarece se încurajează răspândirea de bacterii și fungi
Și atenție la copii! Este foarte important să îi supraveghem în timp ce îți realizează ritualul de igienizare dentară. Trebuie să fim atenți atât la corectitudinea obiceiurilor deprinse, cât și la modul în care realizează igienizarea periuței la final (conform cu vârsta pe care o au)”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.