Dacă vrei să-ți construiești o casă, trebuie să știi că firmele de proiectare practică prețuri diferite, iar suma este determinată în mare parte de zona aleasă, dar și de mărimea locuinței. Iată cum poți să afli cât ar putea costa proiectul unei locuințe.
Prețul proiectului de autorizare a construcției (proiect DTAC)
Acest proiect este cel inițial și face referire la actele necesare pentru obținerea autorizației de construcție. În medie, costă până la 40 de lei/metru pătrat. Prețul variază însă de la o firmă la alta și în funcție de anumiți factori. În principiu, documentația se va întocmi în urma discuțiilor dintre beneficiar și arhitect.
sursa foto
Sunt necesare următoarele documente, în copii conforme cu originalul:
- Actul de proprietate
- Studiul geotehnic al terenului: este necesar pentru a stabili dacă solul este sigur și solid pentru construcție. Prețul documentului este în jur de 1.000 de lei.
- Certificatul de urbanism: costă cel mult 12 lei pentru un teren sub 1.000 mp. Dacă terenul este mai mare, atunci se percep încă 5 lei pentru fiecare 500 mp.
- Cadastrul și ridicarea topografică: se fac pentru a înregistra locuința în registre și pentru a se evita suprapunerile de proprietăți. Cadastrul se calculează prin raportarea la valoarea din act. Iar ridicarea topografică costă aproximativ 1.000 de lei.
- Extrasul de carte funciară: Acest document va atesta situația reală și legală a terenului. Costă 40 de lei pentru eliberarea în regim normal și 200 de lei pentru eliberarea în regim de urgență.
Partea de arhitectură include lucrările de construcție, împreună cu planul de încadrare în zonă, planul tuturor etajelor casei și un deviz estimativ pentru costuri.
Partea de rezistență e legată de fundație și conține informații despre dimensiunea, categoria și cantitatea de fier beton utilizată.
Există și o parte cu detalii despre instalațiile electrice, sanitare și termice, având diferite schițe pentru acestea.
Prețul proiectului tehnic complet
Acesta se va face în faza a doua și include tot detalii legate de arhitectură, rezistență și instalațiile din casă. Poate însă să conțină documente suplimentare și ajunge în medie la un cost de 70 lei/metru pătrat.
În baza acestui proiect, sunt prezente și detaliile de execuție. Acestea alcătuiesc soluțiile de asamblare și montare a construcției, indicând tehnologiile de execuție, dimensiunile și legăturile între elementele constructive structurale. În funcţie de complexitatea proiectului, pe parcurs anumite informații se pot adăuga, șterge sau schimba.
De ce criterii să ții cont înainte de a face proiectul casei
În primul rând, ia în calcul dimensiunea casei. Dacă vei sta singur sau cu încă 2-3 persoane, nu ai nevoie de mult spațiu. În acest caz, poți cere un proiect pentru o casă doar pe parter sau un proiect de casă cu etaj. Din punct de vedere al costurilor, acesta are un preț mai scăzut pe metrul pătrat, pentru că unele elementele, cum sunt acoperișul și fundația, se întind pe o suprafață mai mică.
Angajează un designer de interior! El te va ajuta să-ți compartimentezi corect locuința, să o mobilezi și să o decorezi într-un stil mult mai interesant.
Prețul pentru asemenea servicii variază, deoarece unii designeri cer banii pe oră, alții pe metru pătrat și alții la proiectul complet. Deși va fi o investiție ridicată, vei economisi timp și rezultatele finale vor fi probabil peste măsura așteptărilor.
Discută cu arhitectul și află care este prețul proiectului în faza DTAC. În urma răspunsului, vei primi și proiectul tehnic complet, apoi ți se vor comunica și costurile suplimentare.
Gândește-te ce formă și ce mărime îți dorești să aibă viitoarea ta locuință și de ce dotări ai nevoie. Urmând aceste sfaturi, poți ajunge la un preț convenabil.