Un sistem de încălzire performant înseamnă confort și siguranță pentru orice locuință. Dacă îți dorești o centrală proprie, dar nu locuiești în apropiere de o conductă de gaze naturale și nu vrei să montezi o instalație pe lemne, poți alege o centrală electrică. Această reprezintă cea mai simplă, elegantă și comodă soluție ca să ai în permanență apă caldă și o temperatură optimă în casă.
Centrala termică electrică este o variantă potrivită și dacă vrei să protejezi mediul înconjurător. Este ecologică, nu emite noxe, oferă un randament ridicat și este ușor de întreținut. Dacă te-ai convins deja că este perfectă pentru locuința ta, află în continuare ce costuri vei avea pentru instalarea unei centrale electrice.
Cum alegi o centrala electrică
Cei mai mulți se orientează către un preț cât mai mic atunci când aleg o centrală electrică, dar specialiștii ne îndeamnă să luăm în calcul necesarul de încălzire al locuinței. Astfel, ținând cont de gradul de izolare, volumul, suprafața casei și numărul de consumatori, vom analiza cât mai corect de ce echipament avem nevoie pe termen lung. De asemenea, sunt importante și eficiența centralei, siguranța în exploatare, sistemul de diagnoză și informare, precum și perioada de garanție.
Un astfel de echipament are avantajul de-a putea fi folosit aproape în orice casă, deoarece rețeaua de energie electrică acoperă o arie foarte mare. Centrala beneficiază de un randament de 95-99%, fiecare kwh este transformat în căldură, randamentul fiind de aproximativ 1:1.
Cât costă instalarea unei centrale termice electrice
Pentru instalarea unui sistem de încălzire electric, bugetul trebuie să acopere prețul centralei și accesoriilor necesare, al caloriferelor, dar și manopera și costul eventualelor echipamente suplimentare. Prețul unei centrale electrice poate porni de la 2.000 de lei pentru un aparat de 6 kW și poate ajunge până la peste 8.000 de lei în cazul unei centrale de 90 kW.
Cheltuielile diferă de la o locuință la alta, deoarece fiecare proprietar alege echipamentul care i se potrivește. Dacă vorbim de o primă instalare poate exista și un cost pentru debranșare. În anumite situații, radiatoarele există și este eliminat prețul acestora din suma totală, dar se pot adăuga cheltuieli pentru accesorii opționale, precum termostat de cameră, senzor exterior sau kit de conectare la boiler.
Spre deosebire de centralele pe gaz, pentru variantele electrice nu este nevoie de autorizația ISCIR. Totuși, se recomandă ca montajul să fie executat cu electricieni specializați, deoarece echipamentul se alimentează direct din tabloul electric. În plus, o instalație ieftină slab executată va costa mult mai mult decât instalarea profesionistă.
sursa foto https://www.roinstalatii.ro/pics/large/7116_1544_prd.jpg
Cât consumă o centrală termică electrică
Consumul maxim pe oră pe care îl poate avea o centrală termică este egal cu puterea declarată a acesteia. Gradul de izolare al clădirii și temperatura interioară de confort sunt factorii care influențează consumul mediu anual. De pildă, o centrală electrică de 9 kW poate consuma în medie 1.300 kW pe lună, dacă vorbim de o locuință bine izolată și de o setare a temperaturii interioare la maximum 23 de grade Celsius. Pentru casele cu suprafețe cuprinse între 50 și 60 mp este potrivită o centrală de 6 kW, al cărui consum total lunar se ridică la 800-900 kW. Prin înmulțirea valorii estimate de consum cu prețul unui kW, vei putea determina cheltuielile viitoare cu centrala electrică.
La câteva calcule simple, mulți dintre beneficiari ar putea fi dați peste cap de costurile reale ale unei centrale electrice, însă funcționarea sistemului diferă în funcție de anumiți factori. Pentru a nu consuma mai mult decât este necesar e important să nu supradimensionezi centrala termică, mai ales dacă locuința ta este izolată conform noilor standarde din construcții. Totodată, este de preferat ca centrala termică electrică să fie utilizată într-un sistem de încălzire cu temperatură joasă, cum ar fi încălzire radiantă în pardoseală, tavan sau pereți. Temperatura exterioară și cea din interior, amplasarea geografică și nivelul de automatizare a casei, dar și numărul consumatorilor de apă caldă din locuință influențează, de asemenea, consumul.
Centrala electrică poate fi alimentată și cu energie obținută dintr-o sursă sustenabilă, nu poluează mediul, procesul de mentenanță este simplu și nu ai nevoie de avize sau aprobări pentru montarea sa.
Atenția oamenilor se îndreaptă tot mai mult spre acest tip de sisteme de încălzire, deoarece protejarea mediului și găsirea unor alternative cât mai avantajoase sunt absolut necesare pentru a păstra un echilibru.