Normele care reglementează dimensiunile şi formele fructelor şi legumelor vor fi date uitării după ce statele membre ale Uniunii Europene au votat astăzi asupra propunerilor Comisiei de a abroga standardele specifice de comercializare pentru 26 de tipuri de fructe şi legume.Iniţiativa Comisiei de a renunţa la aceste standarde reprezintă un element major în eforturile sale continue de raţionalizare şi simplificare a normelor comunitare şi de reducere a birocraţiei. Standardele de comercializare vor rămâne în vigoare pentru 10 tipuri de fructe şi legume, printre care merele, căpşunele şi roşiile.Însă chiar şi în cazul acestora, pentru prima dată statele membre pot autoriza magazinele să vândă produse care nu respectă standardele, atât timp cât etichetarea lor permite deosebirea de categoriile „extra”, „I” şi „II”.Altfel spus, noile norme vor permite autorităţilor naţionale să autorizeze vânzarea tuturor fructelor şi legumelor, indiferent de dimensiune şi formă.
„Acesta este începutul unei noi ere pentru castraveţii curbaţi şi morcovii noduroşi”, a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel. „Este un exemplu concret al eforturilor noastre de reducere a birocraţiei inutile.Pur şi simplu, nu este nevoie ca astfel de chestiuni să fie reglementate la nivelul UE.Este mult mai bine ca ele să fie lăsate la latitudinea operatorilor de pe piaţă.Iar în condiţiile actuale de creştere a preţurilor alimentelor şi de dificultăţi economice, consumatorii trebuie să aibă posibilitatea de a alege dintr-o gamă de produse cât mai largă cu putinţă.Nu are sens să aruncăm produse perfect consumabile doar pentru că nu au forma corectă”.
În timpul negocierilor de anul trecut cu privire la reforma organizării comune a pieţei fructelor şi legumelor, Comisia s-a angajat să reducă birocraţia inutilă prin renunţarea la o serie de standarde de comercializare pentru fructe şi legume.Votul de astăzi înseamnă abrogarea acestor standarde pentru 26 de produse:caise, anghinare, sparanghel, pătlăgele vinete, avocado, fasole, varză de Bruxelles, morcovi, conopidă, cireşe, dovlecei, castraveţi, ciuperci de cultură, usturoi, alune în coajă, varză de iarnă, praz, pepene galben, ceapă, mazăre, prune, ţelină pentru peţiol şi frunze, spanac, nuci în coajă, pepene verde şi andive.
Potrivit propunerii, se menţin standardele specifice de comercializare pentru 10 produse care reprezintă 75% din valoarea comerţului comunitar:mere, citrice, kiwi, lăptuci, piersici şi nectarine, pere, căpşune, ardei graşi, struguri de masă şi roşii.Statele membre pot scuti însă şi aceste produse de la aplicarea standardelor, dacă acestea sunt vândute în magazine cu o etichetă corespunzătoare.Practic, aceasta înseamnă că un măr care nu respectă standardele poate fi vândut totuşi în magazine cu condiţia să fie etichetat cu menţiunea „produs destinat prelucrării" sau cu o menţiune echivalentă.
Comisia urmează să adopte formal modificările, care, din motive practice, vor fi implementate de la 1 iulie 2009.
{mosloadposition user10}