Siguranța a fost întotdeauna o chestiune foarte importantă în toate activitățile industriale, în special în construcții. La urma urmei, nu este o slujbă simplă de birou și necesită unele măsuri de precauție. Cu cât sunt mai pregătiți lucrătorii, cu atât sunt mai puține șanse de accidente și răniri pe șantier. Capul este singurul organ al corpului uman care este complet învelit în os. Prin natura sa acest lucru subliniază importanța protejării unei componente funcționale foarte vitale a corpului nostru, creierul.
Casca de protecție acționează ca prima linie de apărare împotriva leziunilor capului, dar funcționează numai atunci când este purtată corect. Astfel, este sigur să spunem că lucrătorii trebuie să fie echipați cu casti de protectie santier.
Cum să alegi o cască de protecție:
Este important să țineți cont de mai mulți factori atunci când alegeți o cască de protecție:
- Este necesar să se identifice sarcina care trebuie îndeplinită de către lucrător, precum constrângerile și riscurile activității. Nivelul de protecție necesar variază în funcție de activitate. De exemplu, căști de protecție construcții nu pot fi utilizate pentru lucrări forestiere, deoarece nu oferă aceeași protecție.
- Tipul de protecție pe care ar trebui să-l alegeți depinde de studiul accidentologiei sarcinii (tratarea UV a materialului plastic, prezența sau nu a unei curele pentru bărbie, adăugarea de protecție auditivă sau altele similare).
- Circumferința capului și confortul de utilizare al căștii trebuie, de asemenea, luate în considerare.
De asemenea, este important să știți cât timp se va purta casca de către operator. Pentru o perioadă scurtă de timp, o cască simplă este o opțiune bună, deoarece este ușor de pus și de dat jos. Pentru perioade mai lungi, ușurința căștii trebuie luată în considerare. O cască performantă este o opțiune preferată.
Din ce este compusă o cască de protecție:
Casca de protecție este compusă din trei elemente.
- calota (partea exterioară) protejează capul de impact
- hamul (partea interioară) asigură absorbția șocurilor
- cureaua reglabilă sub bărbie menține casca pe cap. Este util dacă efectuați mișcări repetate.
Din ce este facută o cască de protecție:
Căștile de protecție sunt, de asemenea, fabricate din diferite materiale. Trei materiale sunt deosebit de durabile și rezistente:
- polietilenă: 50% dintre căștile vândute sunt căști din polietilenă
- aluminiu
- fibra de sticlă: are avantajul de a fi un material ușor
Standardele europene:
În Europa, căștile de protecție trebuie să fie certificate CE. Patru standarde sunt în vigoare și oferă un cadru pentru patru niveluri de protecție.
EN 397:
- acest standard se aplică la căștile utilizate în mod obișnuit
- trebuie să includă rezistență la impact, perforație și inflamabilitate
- accesoriile pentru cască (hamuri, cureaua pentru bărbie, etc) sunt, de asemenea, supuse acestui standard
EN 14052:
- acest standard se aplică căștilor de înaltă performanță
- este specific aplicațiilor industriale: standardul garantează o rezistență mai mare la impact, inclusiv impactul lateral, obiectele ascuțite și temperaturile ridicate
- acest standard include o curea pentru bărbie
EN 812:
- dictează rezistența la impact și perforație
- cureaua pentru bărbie este supusă acestui standard
- există, de asemenea, cerințe opționale prevăzute în acest standard (rezistență la temperaturi foarte scăzute, flacără, teste electrice etc.)
EN 50365:
- acest standard se aplică căștilor izolatoare electric pentru operațiuni de joasă tensiune
- oferă protecție la curent scurt timp (440 volți AC)
- oferă, de asemenea, protecție pentru tensiuni de 1.000 V c.a. și 1.500 V c.c
ProWear are o gamă variată de echipamente de protecție a muncii disponibile. Iar dacă doriți mai multe informații despre echipamentele de protecție folosite pe un șantier de construcții, va invităm să citiți mai multe aici.