Comisia Europeană a anunţat marţi, 7 februarie 2012, câştigătorul concursului de desene Galileo în România. IRINA MĂGUREANU a fost desemnată câştigătoare, de către un juriu naţional. Câştigătorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea un satelit ce-i va purta prenumele şi va fi lansat în spaţiu. Astfel, un satelit purtând numele de IRINA va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo.
În cadrul ceremoniei de premiere, ce a avut loc astăzi la sediul Spaţiului Public European (str. Vasile Lascăr, nr. 31, parter), Irina Măgureanu a fost felicitată de dl Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Dl Adrian Şonka, coordonatorul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", i-a înmânat Irinei un trofeu reprezentând satelitul purtând numele ei în miniatură.
IRINA a fost aleasă câştigătoare în ROMÂNIA, dintre peste 220 de participanţi, de către un juriu naţional format din astronomi şi alte personalităţi, printre care: Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei); Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”) şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română).
“Ce ar putea avea în comun arta și astronomia?", întreabă dl Şonka. "Acum zeci de ani când sigurele imagini ale planetelor era mici discuri pătate, arta sărea în ajutor și oferea oamenilor desene realiste prin care înțelegeai cum ar fi să te plimbi printre craterele selenare sau să stai la baza lui Olympus Mons. Cum planetele din sistemul solar sunt cunoscute îndeaproape, ar părea că artiștii nu pot concura cu detaliatele imagini ale sondelor spațiale. Greșit, pentru că noile sisteme solare descoperite sunt bogate în planete ce depășesc uneori imaginația oamenilor de știință. Nu și a artiștilor, care ajutați de datele științifice pot realiza ilustrații uimitoare. Cu ajutorul lor reușim să vedem locuri pe care fără ei le-am vedea doar cu ochii minții.”
Desenul a fost realizat pe tabletă grafică, pe cerul înstelat fiind adăugate pe rând Pământul, sateliţii şi norul de gaze în care stă scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte şi constelaţiile.
Domnul Virgiliu Pop, membru al juriului din partea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat: "Doresc să o felicit, în numele ROSA, pe Irina Măgureanu, câştigătoarea concursului. Acordarea unui nume românesc unui satelit artificial din constelaţia Galileo coincide cu o altă premieră spaţială din ţara noastră, şi anume lansarea primului satelit românesc, GOLIAT. Talentul Irinei – ca şi al celorlalţi copii români participanţi la concurs – demonstrează că o nouă generaţie de tineri creativi se formează în România – generaţie care va duce mai departe spiritul tehnic şi artistic al României".
Concursul de desene a fost organizat de către Comisia Europeană şi a fost deschis participării tuturor copiilor cu vârsta între 9 – 11 ani care trăiesc în ţările UE27. În fiecare dintre aceste ţări a fost ales un câştigător naţional.
Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de artă pe tema: “Spaţiu şi Aeronautică”. Copiii au fost invitaţi să îşi dea frâu liber imaginaţiei şi să folosească orice instrumente de desen sau pictură, precum şi orice alte materiale colorate sau tehnici doresc. Lucrările au fost apoi scanate sau fotografiate şi încărcate pe website-ul competiţiei.
Concursul de desene Galileo
Concursul de desene Galileo a avut loc în cele 27 de state membre ale UE de-a lungul anului 2011. Copiii care trăiesc in oricare dintre aceste ţări au fost încurajaţi să participe în competiţie, la finalul căreia au fost selectaţi câştigătorii. Prenumele câştigătorilor vor fi utilizate pentru a denumi sateliţii programului Galileo.
Competiţia s-a desfăşurat între 1 septembrie şi 15 noiembrie 2011, iar toţi câştigătorii naţionali vor fi anunţaţi în primul trimestru al anului 2012.
Programul Galileo
Programul Galileo este sistemul independent global de navigaţie prin satelit al Europei. Programul va lansa cel puţin 27 de sateliţi, permiţând astfel Europei să rămână în prima linie a tehnologiilor legate de spaţiu. Galileo este programul prin care Uniunea Europeană va dezvolta un sistem de navigaţie prin satelit sub control civil european. Sistemul va fi comparabil, iar pentru unele servicii interoperabil, cu sistemele GPS (SUA) şi Glonass (Rusia), funcţionând în acelaşi timp independent de acestea. Sistemul de sateliţi va beneficia de mai multe aplicaţii, inclusiv în domeniul managementului transportului sau pentru telefoanele mobile. Programul de sateliţi Galileo este pregătit de lansare în etape, încă din 2011 şi până când constelaţia va fi completă.
Sistemul de navigaţie Galileo
Galileo va permite utilizatorilor să îşi cunoască poziţia exactă în timp şi spaţiu, la fel ca şi sistemul GPS, dar cu o precizie şi fiabilitate crescute. Galileo este programul Uniunii Europene de dezvoltare a sistemului global de navigaţie prin satelit sub control civil european. Programul va fi compatibil şi, pentru unele servicii chiar interoperabil, cu sistemul american GPS şi Glonass (rusesc), dar în acelaşi timp independent de acestea.
În 2014, Galileo va oferi trei servicii: serviciul deschis (gratuit), serviciul public reglementat (asigură funcţionarea continuă a serviciilor-cheie, ca de exemplu cel de ambulanţă sau poliţie, în timpul unor situaţii de criză) şi serviciul de căutare şi salvare (în situaţii de urgenţă, ca de exemplu pentru marinarii rătăciţi pe mare etc.).
Ulterior se vor adăuga serviciul comercial şi o linie specială de protecţie (Safety-of-Life Service) cu o mai mare aplicabilitate şi date de acurateţe autentificate, în situaţii critice de viaţă şi moarte. Galileo a făcut recent un pas important înainte prin lansarea, la 21 octombrie 2011, a primilor doi sateliţi operaţionali din constelaţia Galileo. Următoarea lansare, a încă 2 sateliţi operaţionali, va avea loc pe parcursul anului 2012. Succesul lansării a pavat deja drumul pentru asigurarea funcţionării serviciilor anunţate, începând cu 2014.
{mosloadposition user9}