au fost anuntati in cadrul Galei de Premiere
10 echipe au acceptat provocarea de a scrie, filma, edita și livra un film complet, de maxim 7 minute, în doar 48 de ore. Prima ediție la București a 48 Hour Film Project s-a desfășurat în weekend-ul 16 – 18 octombrie 2015, iar cele 10 echipe înscrise în competiție au numărat atât profesioniști din lumea teatrului și cinematografiei, cât și amatori.
Toate cele 10 echipe au finalizat scurtmetrajele, ceea ce reprezintă un rezultat foarte bun pentru București, spre deosebire de alte orașe din lume în care multe echipe abandonează cursa pe perioada celor 48 de ore. Dintre acestea, doar 7 scurtmetraje au intrat în competiția pentru premiile oferite de juriul de la București, două s-au calificat pentru Premiul Publicului, iar un film a fost proiectat în secțiunea specială. Juriul de la București le-a avut în componență pe: criticul de film Irina Margareta Nistor, regizoarea Iulia Rugină și actrița Ana Ularu. Criteriile de jurizare pentru ”Best Film” (”Cel Mai Bun Film”) au fost: merit artistic (poveste, creativitate, divertisment etc.) – 45%, meritul tehnic – 30%, integrarea elementelor (genul filmului și elementele obligatorii) – 25%.
Elementele obligatorii au fost comunicate tuturor echipelor la sesiunea de Kick-off (startul oficial al competiției), în data de 16 octombrie – personajul Victor sau Victoria Stan, sportiv de performanță, obiectul de recuzită: un bec, replica: ”de ce fac eu ceea ce fac?” (”why do I do what I do?”). Tot atunci, fiecare echipă a extras genul filmului pe care l-a avut de produs.
Scurtmetrajele realizate astfel au fost proiectate și premiate joi, 22 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului (București), în cadrul proiecției oficiale și a Galei 48 Hour Film Project, care a fost prezentată de către actrița Alecsandra Timofte.
Câștigătorii acestei ediții sunt:
Cel mai Bun Film – "Obsessionage", echipa Take Your Dirty Hands of The Forest – gen: Spionaj
>> Runner up – "Victor", echipa A.C.A. – gen: Spionaj
Cea mai bună Regie – "Obsessionage", echipa Take Your Dirty Hands of The Forest – gen: Spionaj
Cel mai bun Scenariu – "Obsessionage", echipa Take Your Dirty Hands of The Forest – gen: Spionaj
Cea mai bună Actriță– Adriana Dănăilă – ”Să colindăm”, echipa Vertigo – gen: Holiday Film
Cel mai bun Actor – Anton Nicolae – ”Să colindăm”, echipa Vertigo – gen: Holiday Film
Cel mai bun Montaj – "Obsessionage", echipa Take Your Dirty Hands of The Forest – gen: Spionaj
Cea mai bună Cinematografie – "Victor", echipa A.C.A. – gen: Spionaj
Cea mai bună Coloană Sonoră – "Victor", echipa A.C.A. – gen: Spionaj
Cea mai bună Utilizare a Personajului Obligatoriu – ”The First Dance”, echipa Noobz – gen: Dramă
Cea mai bună Utilizare a Obiectului de Recuzită Obligatoriu – ”Să colindăm”, echipa Vertigo – gen: Holiday Film
Cea mai bună Utilizare a Replicii Obligatorii – "Femme Purgatory", echipa RORA – gen: Film de Femme
Cele mai bune Costume – "Knock, knock", echipa FatCat Films – gen: Holiday Film
Premiul special al organizatorilor, pentru merite deosebite ”No Guts, No Glory!” – "Victor", echipa A.C.A. – gen: Spionaj
Premiul Publicului – ”Încercarea moarte n-are”, echipa Champions – gen: Dark Comedy.
Filmul câștigător la București al titlului ”Best Film” este premiat cu un bilet de avion pentru unul dintre membrii echipei, care să însoțească scurt-metrajul la festivalul internațional Filmapalooza 2016 (Atlanta, U.S.A.). Reprezentantul echipei câștigătoare va avea acces la evenimentele exclusiviste din cadrul festivalului. ”Best Film” de la București participă automat la Filmapalooza, unde va intra în competiție cu filme venite din orașe din Asia, Australia, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și cele două Americi pentru marele premiu de 5.000 $. Cele mai bune filme, câștigătoare la Filmapalooza, vor rula în secțiunea ”Short Corner” din cadrul festivalului de film de la Cannes, 2016.
Mai multe despre cele 48 de ore, pe canalele de social media: www.facebook.com/bucharest48hfp, Instagram și Twitter: @48HFP_Bucharest și pe hashtag-ul oficial #B48HFP.
48 Hour Film Project a fost realizat cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului și Simbio, sponsori: Pond5, Movie Magic Screenwriter, parteneri: Grolsch, Ada’s Haven, Simigeria LUCA, parteneri media: Căminul, Cinemap, CinemaRX, Digi24, Digi Film, Ca-n Filme, România Liberă, TheFest.ro, Think Outside The Box și Zile și Nopți.