retrospectiva celor 20 ani de la căderea Zidului Berlinului
Câştigătorii naţionali ai Premiului European pentru Tinerii Jurnalişti 2009 au vizitat Berlinul şi au sărbătorit împreună succesul obţinut la unul dintre cele mai importante concursuri pan-europene de gen.
Cea de-a doua ediţie a Premiului European pentru Tinerii Jurnalişti 2009, organizată de Direcţia Generală pentru Extindere a Comisiei Europene, în colaborare cu Asociaţia Europeană a Tinerilor Jurnalişti (European Youth Press) şi Café Babel a înregistrat participarea a peste 600 de articole din întreaga Europă. Concursul s-a adresat tinerilor jurnalişti cu vârste cuprinse între 17-35 ani din Statele Membre ale UE, precum şi din ţările candidate (Croaţia, Turcia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) şi ţările potenţial candidate (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Kosovo conform UNSCR1244/99).
Tinerii jurnalişti au fost încurajaţi să-şi exprime punctele de vedere cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene, la valorile europene şi la integrarea europeană. Cei 34 de câştigători au fost selectaţi de jurii naţionale formate din reprezentanţi ai mass-mediei. Toţi câştigătorii au fost invitaţi într-o excursie şi la conferinţa de închidere de la Berlin, Germania.
Prin invitaţia adresată câştigătorilor de a vizita capitala germană, organizatorii au vrut să sublinieze impactul real al procesului de integrare europeană. Anul 2009 marchează o dublă aniversare istorică. Acum 20 ani, Zidul Berlinului a căzut, iar instaurarea democraţiei s-a făcut tot mai mult resimţită în Europa. Anul acesta, în luna mai, Uniunea Europeană a celebrat cea de-a 5-a aniversare de la primul val de extindere al UE spre Europa de Est din 2004, moment care a reunit paşnic Estul şi Vestul Europei.
Programul oferit câştigătorilor la Berlin a inclus un tur istoric al oraşului şi întâlniri cu reprezentanţi importanţi din domeniul politicii, mass-mediei, mediului universitar şi societăţii civile pentru a discuta despre extinderile trecute şi viitoare ale Uniunii Europene. Grupul de câştigători a vizitat sediile mai multor ziare naţionale şi locale, canale radio şi de televiziune şi s-a întâlnit cu jurnalişti profesionişti, printre care amintim pe Friedrich Kurz (de la postul public german de televiziune ZDF), care a făcut transmisiuni din Ungaria în vara anului 1989. Pe parcursul vizitei lor la Parlamentul German (Bundestag) au discutat despre politica externă europeană actuală cu deputatul Gert Weisskirchen (SPD).
Programul s-a încheiat cu o conferinţă care a reunit reprezentanţi politici şi ai mass-mediei din Statele Membre ale UE, din ţările candidate şi potenţial candidate. Conferinţa a fost deschisă de prof. Werner Weidenfeld, directorul Centrului de Politică Externă de la Universitatea din München, care a analizat procesul de integrare europeană din ultimii 20 ani.
Gisela Gauggel-Robinson, şefa Departamentului de Comunicare din cadrul Direcţiei Generale pentru Extindere a Comisiei Europene a afirmat: „Succesul Premiului European pentru Tinerii Jurnalişti din acest an demonstrează interesul deosebit al tinerilor pentru politica europeană. Aşa cum ne-am aşteptat, opiniile referitoare la beneficiile şi provocările extinderii UE au fost variante. Noi, organizatorii acestui concurs, salutăm angajamentul şi interesul de care au dat dovadă aceşti tineri şi sperăm că acest concurs va continua să stimuleze dezbateri informate pe teme europene şi anul viitor.”
{mosloadposition user10}