Asociaţiile ECOTIC şi RECOLAMP au anunţat azi rezultatele programului naţional de colectare selectivă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE-uri), inclusiv becuri economice şi tuburi fluorescente arse, intitulat „Ziua Verde în organizația ta”.
„Ziua Verde în organizaţia ta” s-a derulat în parteneriat cu Ministerul Mediului şi Pădurilor și Garda Națională de Mediu în perioada 10 septembrie – 15 noiembrie 2012 şi s-a adresat tuturor instituţiilor de stat şi companiilor private, oferindu-le soluţia pentru a se debarasa gratuit și rapid de aceste deşeuri.
Campania a avut ca rezultate concrete implicarea unui număr de 966 de companii şi instituţii de stat, colectându-se peste 131 tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice de la 84 de companii, precum şi 44 de tone de deşeuri de becuri şi tuburi florescente arse de la un număr de 882 organizaţii.
Toate comenzile de ridicare deşeuri eligibile au intrat într-o tragere la sorţi organizată, conform Regulamentului, iar 15 companii au fost recompensate pentru efortul depus, cu 15 biciclete. De asemenea, în baza cantităţilor totale de deşeuri colectate, compania Frigoglass Romania a fost desemnata drept “Cea mai verde companie”, fiind răsplătită cu un premiu simbolic – împădurirea unei suprafețe din cadrul proiectului Ploiesti Industrial Parc SA.
Lista completă a organizaţiilor câştigătoare poate fi găsită pe site-urile organizatorilor.
Câștigătorii vor fi felicitaţi în cadrul Galei “Premiilor pentru un mediu curat”, organizată de ECOTIC, Recolamp și Hotnews.ro, sub egida Ministerului Mediului și Pădurilor și Gărzii Naționale de mediu, joi, 13 decembrie.
“Campania naţională Ziua Verde în organizaţia ta a fost un pas înainte pe lungul drum pe care îl parcurgem în direcția conștientizării utilizatorilor de echipamente electrice și electronice asupra responsabilităților ce le revin în momentul când echipamentele devin deșeuri. Rezultatele obţinute ne motivează să continuăm inițiativele noastre și în anii viitori pentru formarea unei atitudini noi, pro-active în direcția protecției mediului și eficientizării utilizării resurselor”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.
“Ne bucurăm că toate companiile şi instituţiile care s-au implicat în campanie au primit foarte bine iniţativa noastră și vrem să le mulţumim tuturor celor care ne-au fost alături – autorităţi, participanţi şi parteneri. Gestul colectării selective trebuie să devină un obicei şi singura soluţie în acest sens este implicarea tuturor actorilor responsabili.Considerăm că acest gen de proiecte dedicate angajaţilor şi companiilor au cel mai mare impact în ceea ce privește colectarea selectivă și reciclarea.” a adăugat Roxana Şunică, Director Marketing Asociaţia Recolamp.
Programul a avut și o componentă socială prin colaborarea cu organizația Ateliere fără frontiere care va prelua și recondiționa peste 250 PC-uri colectate și apoi le va dona unor școli și organizații non-profit.