Miercuri, 28 februarie 2024 (de la 19.00), tânărul violoncelist român JAN SEKACI – care a obținut în 2021 premiul I la cunoscutul concurs „Johannes Brahms” din Austria – este invitat să concerteze la Sala Radio, alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO și sub bagheta apreciatului dirijor CRISTIAN MANDEAL.
În prezent, Jan Sekaci este student al unei instituții prestigioase de învățământ muzical din Germania: Academia Barenboim-Said din Berlin, creată de dirijorul și pianistul Daniel Barenboim și de criticul literar Edward Said. Cu o carte de vizită extraordinară pentru vârsta sa, Jan Sekaci a urmat cursuri de măiestrie timp de 3 ani consecutivi la Classe d’Excellence susținută de marele violoncelist francez Gautier Capuçon, la Fundația Louis Vuitton din Paris. Jan Sekaci aste membru activ al Ansamblului de muzică contemporană Boulez și cântă pe un violoncel creat de Vincenzo Postiglione, în anul 1853, la Napoli.
În concertul de la Sala Radio, tânărul violoncelist român va interpreta SCHUMANN: Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră, o lucrare pe care compozitorul german a finalizat-o în doar două săptămâni, dar pe care nu a apucat să o asculte în timpul vieții sale, premiera având în 1860, la patru ani după dispariția sa.
Sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra de Cameră Radio va mai interpreta uvertura operei Sclavii fericiţi, lucrare a compozitorului spaniol JUAN CRISÓSTOMO ARRIAGA, considerat un fel de Mozart al culturii iberice, talentul precoce al artistului fiind exprimat inclusiv în această lucrare pe care a compus-o la doar 14 ani. Seara se va încheia cu Simfonia a 3-a semnată de Schubert.
În aproape 50 de ani de activitate, CRISTIAN MANDEAL a dirijat peste 60 de prime audiţii absolute, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera Oedipe în primă audiţie britanică (Festivalul de la Edinburgh, 2002) şi italiană (Teatro Lirico di Cagliari, 2005).
Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii „George Enescu” (1991–2009), Cristian Mandeal a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999-2002) şi la Orchestra Naţionala Bască – San Sebastian (2001–2008), dirijor permanent la Orchestra „Haydn” din Bolzano e Trento (2000–2003); dirijor invitat al Orchestrei „Hallé” Manchester (2003–2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Copenhaga (2006–2013), al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006–2007).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.
Născut la Oradea în anul 2001, JAN SEKACI și-a început studiul violoncelului la vârsta de 10 ani. În 2014 a decis să își continue dezvoltarea urmând un an la C.N.M. „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca și apoi s-a stabilit, în 2015, la București unde a studiat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, la clasa profesorului Octavian Lup, până în anul 2020.
În prezent, este student al Academiei Barenboim-Said din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson. De-a lungul anilor, a participat la numeroase concursuri din România unde talentul și munca i-au fost recunoscute de la o vârsta fragedă, precum Marele premiu la concursul „Sigismund Toduță” – 2014, Deva, Marele premiu la concursul național „Alexandru Moroșanu” – 2015, București, Marele Premiu la concursul „Paul Constantinescu”, Marele Premiu la concursul „George Georgescu” și premiul 1 la olimpiadele naționale de muzică din anii 2015-2019.
Succesul său internațional se remarcă prin numeroase premii întâi, precum premiul 1 la concursul „Klaipeda International Cello Festival and Competition” (Lituania) – 2017, premiul 1 la concursul International „ProArt Competition” (Ucraina) – 2017, și cea mai recenta reușită a sa este Premiul 1 la faimosul concurs „Johannes Brahms” (Austria) – 2021, unde a mai primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi: un concert la Praga, unde a interpretat concertul op. 104 de Antonín Dvořák.
A participat la cursuri de măiestrie susținute de mari violonceliști ca: Marin Cazacu, Răzvan Suma, Valentin Răduțiu, Denis Severin, Frans Helmerson, Jens Peter Maintz, Romain Garioud, Raphael Pidoux, Antonio Meneses, Andras Schiff, Daniel Barenboim. În anul 2018, Jan a fost selectat să participe ca membru activ al cursurilor de măiestrie de la Academia Kronberg, sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt. A mai urmat cursuri de măiestrie timp de 3 ani consecutivi la Classe d’Excellence de Gautier Capuçon, la Fundația Louis Vuitton din Paris. Este membru activ al ansamblului de muzică contemporană Boulez. Cântă la un violoncel creat de Vincenzo Postiglione, în anul 1853, la Napoli.
Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.
Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.