În martie 2015, căsuțele de păsărele realizate în campania de strângere de fonduri Case Ciripite a Asociației De-a Arhitectura au fost montate în Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” a Universității București.
Expoziția de creație și fundraising Case Ciripite, organizată în octombrie 2014, dezvoltată de Asociația De-a Arhitectura cu scopul de a susține implementarea cursului De-a Arhitectura în Orașul Meu în anul școlar 2014-2015, a reunit 12 dintre cei mai importanți arhitecți și designeri din România care s-au întrecut în a da formă celor mai frumoase case pentru păsări, în baza recomandărilor primite de la partenerul proiectului, Societatea Ornitologică Română (SOR).
Lucrările au fost expuse pe parcursul a trei zile în cadrul Galeriei Galateca. Înainte de a fi incluse în expoziție, căsuțele au fost licitate, iar suma strânsă (20.000€) a fost folosită pentru finanțarea predării cursului De-a Arhitectura în școlile din România.
Arhitecții și designerii care au luat parte la acest proiect au fost: Agnes Lukacs (Adentro), Bogdan Babici (Tecon), Corvin Cristian, Cristi Borcan (StudioBasar), Emil Ivănescu (OAR București), Ileana Savescu (Westforth Architecture), Mihai Popescu (Twins Studio), Mario Kuibuș (Re-Act Now), Marius Moga (Atelier Mass), Oana Coarfă (Republic Of Architects), Șerban Sturdza (Prodid), Eliza Yokina (SYAA).
Căsuțele ciripite au fost achiziționate de: Antonescu PR & Consulting, CA Immo, Clinica Maria, Coldwell Banker, Delta Glass, Dedeman, M1. Crama Atelier, Richter, Siniat, The Park, Valrom, Velux.
Între 6-10 aprilie, în cadrul săptămânii „Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, Asociația De-a Arhitectura organizează 4 ateliere Ciripite în colaborare cu Societatea Ornitologică Română unde, câte o clasă pe zi, va descoperi căsuțele de autor create special pentru păsărele. Cei aproximativ 110 copii din clasele I-III vor învăța să se orienteze pe hartă ca să descopere căsuțele, vor afla informații despre păsările din Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” a Universității București, iar la fiecare căsuță ghidul va explica care este ideea de la care s-a plecat în crearea acesteia. În final copiii vor avea șansa să construiască câte o hrănitoare pentru păsărele.
Ca urmare a succesului primei ediții, Expoziția de creație Case Ciripite va continua și în 2015, cu ediția a II-a. Așteptăm companiile interesate de a ne susține în acest proiect să ne contacteze la: corina@de-a-arhitectura.ro.
Cu această ocazie lansăm invitația către publicul larg de a vizita căsuțele în noul lor ambient natural, pentru care au fost create inițial. La intrare în Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” a Universității București cei interesați vor găsi o hartă-pliant care îi va ghida către cele 12 Case Ciripite.