Dacă studiezi medicina, este foarte posibil să nu ai timp pentru a citi şi alt gen de literatură, decât cea necesară la facultate. Totuşi, pe lângă teancul de cărţi de medicină pe care le ai de studiat, te poţi relaxa, măcar din când în când, cu povestea celor care au ales acelaşi drum ca şi tine. Acestea te vor motiva şi ajuta să îţi aminteşti de ce ai ales să urmezi un drum atât de dificil.
Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor de Adam Kay
Este o carte şocantă şi, totodată, amuzantă pe care îţi va fi greu să o laşi din mână. Întrucât a câştigat patru premii naţionale şi a fost pe prima poziţie a bestsellerurilor din Sunday Times mai bine de opt luni, poţi să fii sigur că nu este o pierdere de timp!
Autorul cărţii, Adam Kay, este un medic junior şi povesteşte experienţele şocante, hilare şi cutremurătoare pe care le-a avut la NHS din Marea Britanie, secţia de obstetrica şi ginecologie.
Este o carte care te va face să râzi de unul singur şi, totodată, să arunci o privire asupra vieţii unui medic junior, viaţă care nu este întotdeauna plăcută.
sursa foto
When breath becomes air de Paul Kalanithi
Autorul acestei cutremurătoare cărţi, Paul Kalanithi, a fost un medic neurochirurg care, la vârsta de numai 36 de ani, înainte de a-şi finaliza pregătirea medicală, a primit diagnosticul de cancer pulmonar inoperabil. Astfel, după mulţi ani în care s-a luptat cu învingerea morţii în calitate de medic, a devenit pacient.
Cartea este o expunere emoționantă a vieţii şi a morţii, dar şi a relaţiei dintre medic şi pacient. Chiar dacă are un subiect destul de sumbru, este o carte inspiratoare pe care ar trebui să o citească orice student la medicină!
The man who mistook his wife for a hat de Oliver Sacks
Acest bestseller este o explorare fascinantă şi incitantă a misterelor minţii umane. Autorul, Oliver Sacks, a fost mai bine de 50 de ani neurolog şi oferă numeroase studii de caz despre pacienţi care şi-au pierdut amintirile. Este o carte despre oameni cu talente artistice sau ştiinţifice extraordinare care au ajuns să nu mai recunoască oamenii şi obiectele.
Intern blues de Robert Marion
Cartea are în vizor trei stagiari care îşi povestesc experienţele trăite de-a lungul unui an, perioada în care au avut responsabilitatea vieţii sau a morţii pacienţilor. Ajunseseră să lucreze câte 100 de ore pe săptămână şi să supravieţuiască cu doar câteva ore de somn.
Înainte de a renunţa la medicină, este bine să ştii că această carte a fost scrisă în 1985 şi că, de atunci, au apărut restricţii ferme în ceea ce priveşte orele lucrate de rezidenţi. Totuşi, cartea este o bună fotografie a sentimentelor, emoţiile şi activitatea unui rezident şi, pentru că toate acestea sunt de actualitate, este considerată un roman clasic contemporan.
Unnatural causes de Dr. Richard Shepherd
Medic patolog legist, Dr. Richard Shepherd rezolvă misterele morților inexplicabile şi neaşteptate. Implicat în multe cazuri celebre, precum masacrul din 11 septembrie din Hungerford sau ancheta morţii prinţesei Diana, şi în peste 23.000 de autopsii, Richard oferă o perspectivă fascinantă asupra acestei cariere. Cauzele nenaturale sunt deseori cumplite şi înfiorătoare, dar, în egală măsură, interesante şi fascinante.
În stitches de Anthony Youn
Dr. Youn a fost un copil asiatic-american crescut într-un oraş mic în care diversitatea era ceva neobişnuit, el evidenţiindu-se încă de atunci prin aspectul frapant creat de ochelarii cu lentile groase şi maxilarul extrem de proeminent şi masiv.
Vizita la un chirurg oral pentru reconstrucţia maxilarului a fost şi momentul revelator pentru descoperirea chemării vieţii sale, aceea de chirurg plastician.