ale Observatorului Cultural
Doua volume aparute la Editura Cartea Romaneasca in 2007 au cistigat sectiunile de literatura („Proza/Memorialistica” si „Poezie”) ale celei de-a doua editii a Premiilor revistei Observator Cultural: Asediul Vienei, de Horia Ursu, si nicolina blues, de O. Nimigean • Asediul Vienei (votat de mai bine de jumatate dintre cititorii revistei Observator Cultural ca fiind cel mai bun roman al anului trecut) – un roman la care Horia Ursu a lucrat aproape 13 ani • „Pentru climatul cultural de la noi, asfixiat de suspiciuni, acest premiu inseamna o gura de aer proaspat si un exemplu de urmat”, declara O. Nimigean Horia Ursu a cistigat premiul pentru volumul Asediul Vienei la categoria „Proza/Memorialistica”, la care au mai fost nominalizati Ioan Lacusta, cu Luminare (Coborirea in text), Mircea Cartarescu, cu Orbitor. Aripa dreapta, si Mihai Dragolea, cu Functionar la singuratati sau contabilul de imagine. In 2007, revista Tribuna i-a conferit distinctia de „cel mai bun roman publicat in 2007”. Scriitorul a declarat ca a fost intrebat de ce se afla in sala, insinuindu-se astfel ca ar fi stiut ca va cistiga. „Am venit aici pentru ca am fost obligat moral, pentru nominalizarea la Premiile Observatorului Cultural”, a spus Horia Ursu, multumind revistei si Editurii Cartea Romaneasca.
Premiul oferit luni seara nu este singurul cistigat de scriitor, care a lucrat la roman aproape 13 ani cu o „discretie laborioasa”, dupa cum apreciaza criticul Paul Cernat. Asediul Vienei a fost votat de mai bine de jumatate dintre cititorii revistei Observator Cultural ca fiind cel mai bun roman al anului trecut. „Putem vedea in acest roman o surpriza… indelung asteptata. Tematica sa «mitteleuropeana» nu reprezinta un atu pe malurile Dambovitei, unde se fac si se desfac notorietatile autohtone”, scria Paul Cernat in suplimentul Bucurestiul cultural al Revistei 22.
Premiul pentru „Poezie” i-a fost decernat lui O. Nimigean pentru volumul nicolina blues. La aceasta categorie au mai fost nominalizati: Emil Brumaru (Cintece de adolescent), Ruxandra Cesereanu, Andrei Codrescu (Submarinul iertat), Nichita Danilov (Centura de castitate), Serban Foarta (Cartea Psalmilor).
Pentru autor, acesta este un premiu care ii „confirma doua lucruri: ca nicolina blues reuseste totusi, dincolo de o anumita prestidigitatie stilistica, sa transmita o pura, simpla, delicata, nesofisticata, autentica (si ciucsanmartiana) emotie si, al doilea, tinind de indelung deplinsa etica scriitoriceasca bahluviana, damboviteana, mioritica, in general, ca se poate face, profesionist, o jurizare pe carti. Pentru climatul cultural de la noi, asfixiat de suspiciuni, inseamna o gura de aer proaspat si un exemplu de urmat”.
Juriul acestei editii a Premiilor revistei Observator Cultural a fost format din criticul si istoricul literar Stefan Borbely, criticul si eseistul Paul Cernat, scriitorul Caius Dobrescu, criticul si teoreticianul literar Mircea Martin si criticii literari Carmen Musat si Virgil Podoaba.
{mosloadposition user10}